Το φορολογικό που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με την υπηρεσία της Βουλής, έχει αρκετά «θολά» σημεία.
Για παράδειγμα όσον αφορά στην φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, η επιτροπή επισημαίνει ότι η ....
εφαρμογή διαφορετικής κλίμακας φορολογικών συντελεστών ανά κατηγορία εισοδήματος δεν συνάδει προς τις αρχές της καθολικότητας του φόρου και της φορολόγησης με βάση τη φοροδοτική ικανότητα, υπό την έννοια ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, υπό προϋποθέσεις, άγουν σε διαφορετική φορολογική επιβάρυνση εισοδημάτων ιδίου ύψους αναλόγως της πηγής από την οποία προέρχονται, καθώς επίσης και σε βαρύτερη φορολογική επιβάρυνση φορολογουμένων με μικρότερο εισόδημα προερχόμενο από μία πηγή εν σχέσει προς άλλους με μεγαλύτερο εισόδημα, το οποίο προέρχεται από περισσότερες πηγές.
Περαιτέρω, σημειώνει πως οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνουν αφορολόγητο κλιμάκιο εισοδήματος για καμία κατηγορία εισοδήματος, ενώ ειδικώς για εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες μέχρι 42.000 ευρώ, αντί της θέσπισης αφορολόγητου ποσού εισοδήματος, προβλέπεται μείωσή του βάσει της προτεινόμενης κλίμακας αναλογούντος φόρου, αντιστρόφως ανάλογη του ύψους του εισοδήματος αυτού.
Για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και για τη θέσπιση προοδευτικού συντελεστή φορολογίας(26% και 33%) στην έκθεση υπογραμμίζεται πως δημιουργείται προβληματισμός ως προς το εάν η διαφοροποίηση των κανόνων φορολογίας των νομικών προσώπων με αποκλειστικό κριτήριο την κατηγορία των τηρούμενων λογιστικών βιβλίων (η οποία, εν προκειμένω, συναρτάται προς το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους) συνιστά γενικό και αντικειμενικό κριτήριο το οποίο, υπό το πρίσμα της αρχής της φορολογικής ισότητας, καθιστά ανεκτή την εφαρμογή διαφορετικών κανόνων σε νομικά πρόσωπα που λειτουργούν υπό τον ίδιο εταιρικό τύπο, για τον προσδιορισμό των εσόδων και των κερδών τους, όπως επίσης και για τον συντελεστή φορολογίας τόσο των ιδίων όσο και των προσώπων που συμμετέχουν σε αυτά.
Για τους πολυτέκνους, η υπηρεσία της Βουλής σημειώνει πως το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, το οποίο ορίζεται σε 500 ευρώ κατ’ έτος για κάθε τέκνο, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 45.000 ευρώ δεν είναι συνταγματικώς ανεκτό, καθώς ορισμένες πολύτεκνες οικογένειες εξαιρούνται αυτής της ειδικής κρατικής φροντίδος.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μιλώντας χθες στο κοινοβούλιο, το χαρακτήρισε νομοσχέδιο δημοσιονομικής ανάγκης. Ο υπουργός απέρριψε τις τροπολογίες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για ανακούφιση των ευπαθέστερων κοινωνικών στρωμάτων, σημειώνοντας πως το συνολικό τους κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ποσό που, όπως είπε, είναι αδύνατον να εξευρεθεί με άλλον τρόπο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ του φορολογικού νομοσχεδίου ως προϋπόθεση για μία αναπτυξιακή προοπτική. Το νέο φορολογικό επιβάλλει στους εργαζόμενος προκλητικούς άμεσους και έμμεσους φόρους, δήλωσε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
πηγη: http://www.matrix24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg