Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΟΠΩΣ ΚΥΠΡΟΣ ;

''Η αυστηρότητα και η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών μόνο δε θα μας σώσουν. Απαιτείται επειγόντως σταθερότητα και ένα πρόγραμμα ανάπτυξης '', ήταν η φράση-κλειδί της νέας Σλοβένας πρωθυπουργού και ταλαντούχας...
οικονομολόγου Αλένκα Μπράτουσεκ, στην ομιλία στη συνεδρίαση της Σλοβενικής Βουλής.
Μετά την ανατροπή της συντηρητικής κυβέρνησης του Γιάνεζ Γιάνσα, έπειτα από σκάνδαλο διαφθοράς, η Μπράτουσεκ έρχεται με την ελπίδα να περισώσει την κατάσταση, θέτοντας ως προτεραιότητα τη «διάσωση» των τραπεζών και την αποφυγή του διεθνούς δανεισμού.
Με λίγα λόγια, ο πραγματικός αγώνας που καλείται να δώσει η νέα πρωθυπουργός είναι η αποφυγή της χρεοκοπίας, αν και πολλοί είναι εκείνοι που δίνουν χρόνο ζωής στην χώρα μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, ή τουλάχιστον τότε υπολογίζουν ότι θα ζητήσει βοήθεια. Η Μπράτουσεκ, ωστόσο, επιμένει ότι με τις αποφάσεις που θα παρθούν θα «είμαστε σε θέση να λύσουμε τα οικονομικά προβλήματα μας».
Την ίδια ώρα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάρκο Κράνιετς υποστηρίζει πως «δεν θα χρειαστούμε (η Σλοβενία) να μπούμε σε μια τέτοια κατάσταση (όπως η Κύπρος)». Ακόμα και αν τα επισφαλή δάνεια στις τράπεζες της χώρας ανέχονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 20% του ΑΕΠ, γεγονός που δικαιολογεί την έντονη φημολογία ότι η χώρα ενδέχεται να χρειαστεί να ζητήσει διάσωση.
Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε το ΔΝΤ είναι πιθανή η ανάγκη δανεισμού 3 δισ. ευρώ ώστε να αποπληρωθεί το χρέος και να βοηθηθούν οι κρατικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Σλοβενίας μπορεί να χρειάζονται κεφάλαια 1 δισ. ευρώ, καθώς τα προβληματικά δάνεια αυξάνονται λόγω της ύφεσης που έχει πλήξει τη χώρα, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ΔΝΤ.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθεί μια «bad bank» («κακή τράπεζα»), με στόχο να απορροφηθούν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κρατικών τραπεζών.
Η Μπράτουσεκ χαίρει μεγάλης εκτίμησης, είναι αγαπητή από τον λαό της Σλοβενίας, όμως, οι εξελίξεις και η γενικότερη κατάσταση της χώρας ίσως δεν της επιτρέψουν να δικαιώσει τους ψηφοφόρους της για την εμπιστοσύνη που της έδειξαν. Άλλωστε η πορεία της χώρας εξαρτάται και από την κατάσταση που θα επικρατήσει μελλοντικά στην ευρωζώνη, στην οποία η Σλοβενία εισήλθε την 1η Ιανουαρίου 2007 υιοθετώντας το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
 
 http://fimotro.blogspot.gr/2013/03/blog-post_3927.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg