Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Συγκλονιστικό ρεπορτάζ: “Η πείνα των Αθηναίων”

dianomi trofimvn
Συγκλονιστικό, περιγραφικό της κοινωνικής εξαθλίωσης που μαστίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ιδιαίτερα της Αθήνας και των γυναικών, είναι ρεπορτάζ της αυστριακής ιστοσελίδας «Die Standard», με τίτλο «Η πείνα των Αθηναίων».
Σε αυτό αναφέρεται ότι οι νέοι άστεγοι είναι κυρίως γυναίκες της πάλαι ποτέ μεσαίας τάξης, οι οποίες πλήττονται βάναυσα από την πολιτική λιτότητας, την ώρα που η πορνεία ανέβηκε κατά 1.500%!
Η αφήγηση ξεκινά από τη....
Θεανώ, που βρίσκεται σε κτίριο στην οδό Σοφοκλέους. Μέσα μυρίζει σούπα. Οι άνθρωποι πεινούν και στο κτίριο βρίσκουν, μερικοί από αυτούς, ένα κατάλυμα για να μείνουν. Οι περισσότεροι όμως πρέπει να βρουν ένα άλλο μέρος, έξω, σε κάποια πλατεία, για να περάσουν το βράδυ τους.
«Μα είναι ποτέ δυνατό να κοιμηθεί κανείς με παρέα των θόρυβο 650.000 κατοίκων;», ρωτάει ο ρεπόρτερ Ernst Kaiser τη Θεανώ και εκείνη δίνει την αυτονόητη απάντηση. Και δεν είναι ο θόρυβος τόσο, όσο το κρύο που καθιστά κάτι τέτοιο αδύνατο.
Οι άνθρωποι που περιμένουν στην ουρά του συσσιτίου ή κάποιοι από αυτούς έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν εφημερίδα. Τι διαβάζουν όμως αυτές τις ημέρες; Ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αναπνέουν καλύτερα, ανακουφισμένοι από την ηρεμία στις αγορές. Οι Αθηναίες όμως δεν έχουν κανέναν λόγο να πανηγυρίζουν. Διακατέχονται από ατόφιο κυνισμό γιατί η ύφεση, τα δραστικά μέτρα, η παραπαίουσα οικονομία γενικότερα αφήνουν βαθιά τα σημάδια τους στην ελληνική κοινωνία. Στο μέσο της Ευρώπης η πείνα επέστρεψε.

Η «προνομιούχος» Θεανώ
Η Θεανώ φοράει το ζεστό της πουλόβερ και αναγκάζεται να μένει στον δρόμο, αφού η κατάσταση δεν της επιτρέπει κάτι άλλο, όπως λέει. Ήθελε κάποτε να γίνει δικηγόρος, κατέληξε να δουλεύει γραμματέας σε δικηγορικό γραφείο, ειδικευμένο σε υποθέσεις διαζυγίου.
«Όμως ποιος έχει λεφτά για διαζύγιο τώρα;», αναρωτιέται, βάζοντας στο στόμα τη σούπα του συσσιτίου. Το «σπίτι» της αυτή την εποχή είναι παράδρομος μεταξύ Σκουφά και Ακαδημίας και αχώριστος σύντροφος το χαρτόνι που της προσφέρει κάποια προστασία από το κρύο. Νιώθει προνομιούχος που αυτή, σε αντίθεση με πολλούς άλλους άστεγους, έχει ένα στρώμα για να ξαπλώσει.
Η Θεανώ έμεινε άνεργη πριν από ενάμισι χρόνο. Ό,τι είχε στην άκρη ξοδεύτηκε για το νοίκι, το ρεύμα και τα έξοδα θέρμανσης, ώσπου πλέον δεν μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της.

«Νεο-άστεγοι»
Η Θεανώ ανήκει σε εκείνους που ονομάζουμε πλέον «νεο-άστεγους». Άνθρωποι που πριν από λίγα χρόνια ήταν κομμάτι της μεσαίας τάξης και μετά την κρίση έχασαν την ύπαρξή τους. Οι τελευταίες μετρήσεις μιλάνε για 1.000 απολύσεις την ημέρα. Το 2008 μόνο μία στις έντεκα γυναίκες ήταν άνεργη και τώρα είναι μία στις τρεις. Το επίδομα ανεργίας έχει τις γνωστές προϋποθέσεις. Το κοινωνικό κράτος παραπαίει και εκείνο. Οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται σιγά-σιγά, οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπτονται, νοσοκόμοι απολύονται, κρατική περιουσία ιδιωτικοποιείται και σχολεία κλείνουν.
Από το 2010 έως το 2012 το πραγματικό εισόδημα μειώθηκε κατά 45% και οι Ελληνίδες ιδιαίτερα εισπράττουν κατά 22% μικρότερο μισθό από ό,τι οι άντρες.
Στο μεσοδιάστημα οι εξαρτώμενοι από συσσίτια, μόνο στην Αθήνα, ανέρχονται μεταξύ 250.000 και 280.000. Ο αριθμός των αστέγων ανέβηκε από την αρχή της κρίσης κατά 30%. Περισσότερες από 20.000 Αθηναίες μένουν με μόνη «σκεπή» τους τον ουρανό.
Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι ορατές σε κάθε γωνιά της Αθήνας.
«Η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει δραστικά κατά τα τελευταία χρόνια» βεβαιώνει και η Αρετή Δήμου, η οποία μέχρι πριν από δύο χρόνια δούλευε σε υπουργείο και από τότε ζει με τα έτοιμα. Το πόσο πολύ έχουν πληγεί οι γυναίκες από την κρίση φαίνεται εύκολα με μια ματιά στην Πλατεία Ομονοίας. Το σύμβολο της πρωτεύουσας περιτριγυρισμένο από ενεχυροδανειστήρια, αλλά και γεμάτο με γυναίκες που επιδίδονται στην πορνεία, η οποία σημείωσε έκρηξη τα τελευταία χρόνια. 1.500%!
Με προσφορά 20.000 γυναικών, έπεσε και η τιμή: «Περισσότερα από 5 ευρώ ανά ώρα δεν ζητάει καμία γυναίκα», λέει η κ. Δήμου…

65% νέων Ελληνίδων χωρίς δουλειά
Οι μετρήσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δείχνουν ότι το 65% των νέων ελληνίδων έχουν μείνει χωρίς δουλειά. Ανάμεσά τους και η 22χρονη Ζωή, η οποία δεν έχει δουλειά, ούτε μπορεί να χρηματοδοτήσει σπουδές. Επιβιώνει με δωρεές συγγενών και τρώγοντας από το συσσίτιο. Στην δική της περίπτωση οι συγγενείς αυτοί είναι ο παππούς και η γιαγιά της, αφού η μητέρα της είναι για μήνες απλήρωτη. «Πηγαίνει στη δουλειά με την ελπίδα ότι κάποτε θα πληρωθεί. Αν παραιτηθούν, δεν θα μπορέσουν πουθενά να βρουν δουλειά», λέει η Ζωή.

Περιμένοντας μια εγχείρηση
Η Αρετή Δήμου ζει με την ελπίδα ότι οι γιατροί και οι νοσοκόμοι θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Εδώ και δυο μήνες περιμένει ραντεβού για να εγχειρισθεί και αυτό πρέπει να συμβεί άμεσα γιατί η ασφάλειά της λήγει τον Αύγουστο και δεν έχει λεφτά για τη γυναικολογική επέμβαση που χρειάζεται. Επίδομα δεν έλαβε ποτέ γιατί δούλευε πάντοτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληγαν και ανανεώνονταν.
Υπό αυτή την ανασφάλεια φρόντιζε πάντα να βάζει κάποια χρήματα στην άκρη. Και τώρα επιστρατεύει όλη την δημιουργική της φαντασία για να τα βγάλει πέρα. Μαγειρεύει δυο φορές την εβδομάδα, πάει για φαγητό στης μάνας της, δεν ανάβει ποτέ την θέρμανση, δεν έχει αυτοκίνητο και περπατάει αντί να παίρνει τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για καφέ ούτε λόγος πια.
Για τη Θεανώ το σύστημα έχει ήδη εκραγεί. Τέτοιοι υπολογισμοί σαν της κυρίας Δήμου δεν της επιτρέπονται πλέον.
«Αυτά είναι προβλήματα σχεδόν πολυτελείας» λέει εκείνη χαμογελώντας πικραμένα καθώς οδεύει προς την οδό Ακαδημίας, αναρωτώμενη πώς θα την βγάλει για μια ακόμη νύχτα….

ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg