Μες το κατακαλόκαιρο θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών σε αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών, χωρίς να είναι σαφές σε αυτή τη φάση αν οι φορολογούμενοι θα υποστούν ψυχρολουσία ή ανακούφιση.
Σήμερα η ψαλίδα ανάμεσα σε εμπορικές και αντικειμενικές αξίες έχει ανοίξει σε....
ποσοστό που ξεπερνά ακόμα και το 100%, αλλά δυστυχώς το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να προχωρήσει άμεσα στην εξομοίωσή τους, όπως επιτάσσει το Μνημόνιο.
Κι αυτό διότι η επιτροπή που συγκροτήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους με αντικείμενο τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος διαμόρφωσης των αντικειμενικών αξιών, σε επίπεδα όσο το δυνατό πιο κοντά στις αγοραίες, εισηγήθηκε τη δημιουργία μιας Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων, με πληροφορίες οι οποίες θα αντλούνται από τις μισθώσεις, τις μεταβιβάσεις και τις εκτιμήσεις των αγοραίων τιμών ακινήτων ανά την Ελλάδα ώστε αντικειμενικές και αγοραίες τιμές σχεδόν να ταυτιστούν. Η Τράπεζα όμως για να δημιουργηθεί θέλει το χρόνο της και έτσι συγκροτείται μια άλλη επιτροπή.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση συγκρότησης της νέας επιτροπής, η οποία υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, «μέχρι τη δημιουργία της Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων και την καταγραφή σε αυτή ικανού αριθμού πληροφοριών από όλη την Ελλάδα», η Κεντρική Επιτροπή Καθορισμού Αντικειμενικών Αξιών θα πρέπει να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προσαρμόζοντας τις τιμές του 2005 στα σημερινά δεδομένα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εκτιμήσεις τιμών ακινήτων για το 2012.
Η νέα επιτροπή η οποία θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της έως τις αρχές Ιουλίου.
Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα φέρει τα πάνω κάτω σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα και διαμορφώνονται με βάση τις αντικειμενικές, από τις μεταβιβάσεις και το ΦΑΠ έως το χαράτσι και το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα επηρεάσουν το «κουρεμένο» χαράτσι του 2013, το οποίο μάλλον θα έχει αρχίσει να εισπράττεται πριν την αναπροσαρμογή τους σε αντιδιαστολή με τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος σχεδιάζεται να υποκαταστήσει το χαράτσι από το 2014.
Σήμερα οι αποκλίσεις αντικειμενικών και αγοραίων στις περισσότερες περιπτώσεις (καθώς υπάρχουν και παραδείγματα περιοχών όπου οι αντικειμενικές βρίσκονται στο ύψος των αγοραίων) φορτώνουν έξτρα φόρους τους φορολογούμενους.
Όπως προκύπτει από στοιχεία μεταβιβάσεων από συμβολαιογραφικά γραφεία, στους Αμπελόκηπους διαμέρισμα 47,1 τ.μ. 4ου ορόφου, με αντικειμενική αξία 50.000 ευρώ, πουλήθηκε 30.000. Προέκυψε φόρος 4.740 ευρώ, αντί για 2.680 αν οι τιμές είχαν εξομοιωθεί.
Πάτρα για αγορά 68 τ.μ. 5ου ορόφου στην περιοχή Αγία Σοφία - Πέντε Πηγάδια, με αντικειμενική 67.000 και εμπορική 50.000 ευρώ, προέκυψε φόρος 6.490 ευρώ αντί 4.740 αν οι δύο τιμές είχαν εξισωθεί. Στο κέντρο της Λάρισας αγοραστής διαμερίσματος 75 τ.μ. 3ου ορόφου με αντικειμενική 90.000 και εμπορική 58.000 ευρώ κατέβαλε φόρο 8.860 αντί για 5.560 ευρώ.
Πηγή:euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg