Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

.....ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΕΛΕΓΕ ΑΥΤΑ ΚΑΠΟΤΕ;;

ΠΕΡΙ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΕΣΥΠΡΗ

"...Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια λογική όλων εκείνων οι οποίοι ψήφισαν το Μνημόνιο, να θέλουν να περάσουν και μια αίσθηση, μια ομίχλη φόβου. Αυτό είναι το οποίο εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε. Και αυτό είναι εκείνο το οποίο τώρα πολεμούμε.
Για δεύτερο Μνημόνιο που είπατε, εγώ δεν θα ήθελα ποτέ να πιστέψω ότι πρόκειται να.... υπάρχει καν σε επίπεδο κυβερνητικό αυτή η σκέψη. Δηλαδή αν ήδη από τώρα δέχονται την παταγώδη αποτυχία του Μνημονίου και την ανάγκη να ξαναμπεί, μετά το πέρας του, σε νέο γύψο όσα χρόνια ελέχθησαν, αυτό θα είναι αδιανόητο.

Και εν πάση περιπτώσει: Αυτό πως θα το δεχτεί ο Ελληνικός λαός; Και πως θα το δεχθούμε και εμείς; Και πως θα το δεχτεί ο οιοσδήποτε δικός τους, όταν με αναλύσεις μας εξήγησαν πως το 2014 πρόκειται να είναι το έλλειμμα 2,7. Εάν δεν θα είναι το έλλειμμα 2,7 περιμένω να μου εξηγήσουν γιατί δεν θα είναι 2,7, τι συνέβη.

Μήπως συνέβησαν όλα αυτά τα οποία εμείς είχαμε πει από την αρχή και τα οποία ποσοστά τα επισημαίνουν σήμερα και οι διεθνείς προσωπικότητες, οι ξένοι αναλυτές;

Αλλά το να πηγαίνουμε και να συζητάμε το κατά πόσο ήδη το Μνημόνιο αυτό δεν ισχύει και θα έρθει κάποιο δεύτερο, με συγχωρείτε, αλλά πια είμαστε σε μια φάση comedia del arte, φαρσοκωμωδίας..."

ΠΕΡΙ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
"...Έχω αναλύσει χθες βράδυ σε βάθος τη δικιά μας διαφορετική φιλοσοφία στο ζήτημα της επιχείρησης, στο ζήτημα της ρευστότητας. Είπα και πριν δύο λόγια. Θέλω να είμαι καθαρός.

Η ρευστότητα είναι πραγματικά το αίμα της οικονομίας. Χωρίς αυτήν τίποτα δεν κινείται. Πρέπει, επομένως, να αναδιατάξει η κυβέρνηση το σημερινό της οικονομικό σκεπτικό και να αντιληφθεί ότι χρειάζεται, πρώτα από όλα, να υπάρξει πίεση προς την κατεύθυνση των τραπεζών, ούτως ώστε εκείνες τουλάχιστον να δώσουν αυτό το χρήμα που απαιτείται για να μην κλατάρει – να το πω έτσι λαϊκά – τελείως πλέον η Αγορά.

Χωρίς αυτό, τίποτα δεν πρόκειται να πάει καλά. Η ρευστότητα είναι – όπως ξέρετε – συνδεδεμένη με τη δυνατότητα που έχει η χώρα να βγαίνει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την έγκριση που έχει δώσει ο κ. Τρισέ προ καιρού, προκειμένου να μετατρέπονται αυτά τα ομόλογα σε χρήμα και να μπορεί η κάθε τράπεζα να έχει το δικό της το χρήμα, το ρευστό.

Επομένως, το πρώτο το οποίο εγώ θα έκανα, είναι: Θα βεβαίωνα αυτήν τη δυνατότητα, μια που πια διατραπεζική Αγορά δεν υφίσταται. Θα έκανα, δηλαδή, το παν προκειμένου να πείσω τις Αγορές, ότι έχω αυτήν τη δυνατότητα άντλησης ρευστότητας συνεχώς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σιγά – σιγά από τις Αγορές.

Τα γενικό πρόβλημα με τη θεραπεία που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση είναι ότι: Ακολουθεί μια μέθοδο η οποία δεν γεννά την αισιοδοξία των διεθνών Αγορών για το μέλλον του τόπου από πλευράς ανάκαμψης.

Και όπως ξέρετε, όταν ο κόσμος λόγω ακριβώς της στέρησής του υποχρεώνεται να τραβάει τις καταθέσεις του από την τράπεζα, δημιουργείται μεγαλύτερο πρόβλημα στις τράπεζες. Και επομένως ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να βγουν έξω να αντλήσουν χρήματα. Και επομένως μεγαλύτερη δυσπραγία σε εκείνον ο οποίος έχει πραγματικές ανάγκες στην επιχείρησή του και δεν μπορεί να το βρει.

Και φανταστείτε κάποιον – είναι συγκεκριμένη κλωστοϋφαντουργική εταιρεία που είπα εχθές – στον οποίο χρωστάνε 6.000.000 και δεν του τα δίνει το κράτος και αυτός πρέπει να πληρώσει το προσωπικό του και λέει «αλλιώς κλείνω».

Φανταστείτε αυτό τον κόσμο. Μπείτε στη δική του τη θέση. Άρα, θα πρέπει να γίνει μια στροφή, μια αλλαγή πορείας, η οποία απαιτεί, πρώτα από όλα, να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση τι θα πει αυτό που έχω ονομάσει «κυκλικό έλλειμμα».

Και το επαναλαμβάνω: Κυκλικό έλλειμμα δημιουργείται όταν προκαλώντας αυτή την ασφυξία, από τη μια προσπαθείς να μειώσεις το έλλειμμα, αλλά ουσιαστικά το μετατρέπεις από διαρθρωτικό σε κυκλικό. Διότι σκοτώνεις την Αγορά, σκοτώνεις την αγελάδα. Δεν υπάρχει πια Αγορά και, άρα, δεν μπορείς να αντλήσεις χρήμα.

Και επομένως τελικά, ούτε το έλλειμμά σου αντιμετωπίζεις. Και θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος να βάλουμε μπροστά αυτό το οποίο εμείς έχουμε ονομάσει αντισταθμιστικά μέτρα προκειμένου να μπορέσουμε να ξαναδώσουμε ζωή στην Αγορά, ώστε να κινηθεί το σύστημα, να κινηθεί το χρήμα, να υπάρξει δυνατότητα να μιλάμε για μια διαδικασία υπέρ της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Η ρευστότητα έχει την αξία που έχει η αρχική μου πρόταση. Είναι το αίμα της οικονομίας. Και είναι το νούμερο ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να δώσει την προσοχή της η κυβέρνηση. Εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου..."

ΝΑΙ!! ΝΑΙ!! ΚΑΛΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ! Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ!!

Γρηγόρης Δεσύπρης 
https://www.facebook.com/gregoris.desypris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg