Την αποκάλυψη πως η Ελλάδα δέχεται πιέσεις διεθνών οργανισμών ως προς την άρση του Άβατου του Αγίου Όρους έκανε ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων...
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εν όψει της αυριανής επίσκεψης του Πατριάρχη κ. Κυρίλλου στη Μόσχα, ο κ. Ιλαρίων σημείωσε πως αυτό συμβαίνει ώστε να ανοιχτεί για τον τουρισμό σε άτομα και των δύο φύλων, «αλλά μέχρι στιγμής η Ελλάδα αντιστέκεται σε αυτό και ελπίζουμε ότι και στο εξής θα το πράττει, διότι οποιεσδήποτε αλλαγές στον Άθω και γύρω του μπορούν να επιδράσουν θανάσιμα σε αυτό το νησί πνευματικότητας», το οποίο αποτελεί «κοινή κληρονομιά ολόκληρου του ορθόδοξου κόσμου».
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός, ο επικεφαλής της ρωσικής εκκλησιαστικής διπλωματίας μίλησε για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων όπως τις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και την απαγωγή των Μητροπολιτών στο Χαλέπι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει οποιαδήποτε επεκτατικά σχέδια στο Άγιο Όρος και επιδιώκει την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού διαβουλεύσεων ο οποίος θα απέτρεπε τις συγκρούσεις με το Φανάρι, δήλωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων ενόψει της επίσκεψης του Πατριάρχη Κυρίλλου στην Ελλάδα, που ξεκινά αύριο.
«Θέλουμε απλώς εκείνοι οι μοναχοί, που το επιθυμούν, να μπορούν να ζήσουν στα μοναστήρια του Άθω με την ευλογία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και να κοινωνούν τη μακραίωνη πνευματική παράδοση, η οποία συνεχίζει να υπάρχει στο Άγιο Όρος και η οποία επί αιώνες ασκούσε ευνοϊκή επίδραση και στο ρωσικό μοναχισμό», είπε ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, επισημαίνοντας ότι «αυτή δεν είναι μια απλή διαδικασία: είναι συχνά τα περιστατικά, που συστήνουμε κάποιον μοναχό για να μεταβεί στη Μονή Παντελεήμονος, αλλά από την πλευρά του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως αντιμετωπίζουμε έλλειψη κατανόησης».
Όπως είπε ο μητροπολίτης Ιλαρίων, τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο Πατριαρχείων αποκαταστάθηκαν «καλές και εποικοδομητικές σχέσεις», αλλά σε όσον αφορά τα «επώδυνα σημεία» που υπάρχουν, είναι απαραίτητος ο μόνιμος διάλογος «και προσπαθούμε να τον διεξάγουμε σε πνεύμα χριστιανικής αγάπης».
Το «Νο 2» της Ρωσικής Εκκλησίας υπογράμμισε ότι η ΕΕ έχει σε ορισμένα ζητήματα «αντιχριστιανική θέση», όπως για παράδειγμα στο θέμα του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, και η ηγεσία της επιβάλλει τέτοιους κανόνες σε όλες τις χώρες της.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής εκκλησιαστικής διπλωματίας, η Ελλάδα δέχεται πιέσεις διεθνών οργανισμών ως προς τον Άθω, έτσι ώστε να ανοιχτεί για τον τουρισμό σε άτομα και των δύο φύλων, «αλλά μέχρι στιγμής η Ελλάδα αντιστέκεται σε αυτό και ελπίζουμε ότι και στο εξής θα το πράττει, διότι οποιεσδήποτε αλλαγές στον Άθω και γύρω του μπορούν να επιδράσουν θανάσιμα σε αυτό το νησί πνευματικότητας», το οποίο αποτελεί «κοινή κληρονομιά ολόκληρου του ορθόδοξου κόσμου».
Ένα από τα θέματα που οπωσδήποτε θα συζητηθούν μεταξύ των προκαθημένων των Εκκλησιών Ελλάδας και Ρωσίας είναι η θέση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, «το οποίο πρέπει με μεγάλη οξύτητα να τίθεται σε όλες τις διεθνείς συνομιλίες, διότι τα γεγονότα στην περιοχή αναπτύσσονται εξαιρετικά δυσμενώς για τους χριστιανούς: συνεχίζονται οι δολοφονίες, οι απαγωγές αρχιερέων και ιερέων».
Σύμφωνα με τον κ. Ιλαρίωνα «η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη. Θα προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε όλους τους διεθνείς μηχανισμούς για την επίλυση αυτών των προβλημάτων».
Διευκρίνισε δε ότι, παρά τις καταβαλλόμενες προσπάθειες, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι δύο ιεράρχες, που απήχθησαν στις 24 Απριλίου κοντά στο Χαλέπι της Συρίας.
Ο μητροπολίτης Ιλαρίων αναφέρθηκε επίσης στην κρίση, που διέρχεται η Ελλάδα, καθώς και στο ανθρωπιστικό έργο της Ελλαδικής Εκκλησίας, για τις ανάγκες του οποίου συνεισέφερε μέχρι σήμερα και η Ρωσική Εκκλησία με 517.000 ευρώ, στο πλαίσιο των αδελφικών σχέσεων των δύο Εκκλησιών.
Ο Ρώσος ιεράρχης χαρακτήρισε την επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου στην Ελλάδα ως «κίνηση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο λαό της Ελλάδας», ενώ στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και Έλληνες επισκόπους θα βρεθεί επίσης η ανάπτυξη των προσκυνηματικών επισκέψεων και η συνεργασία σε έργα ελεημοσύνης.
Οι προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών θα συλλειτουργήσουν στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα, ενώ ο Ρώσος Πατριάρχης «θα συναντηθεί με Ποντίους Έλληνες, οι οποίοι μιλούν ως και σήμερα ρωσικά» και θα τους εκφράσει τη συμπαράστασή του λόγω των πληγμάτων, που έχουν δεχθεί από την οικονομική κρίση.
Τέλος, θα επισκεφθεί τον υπό κατασκευή ναό στο Μενίδι, όπου θα τελείται η Θεία Λειτουργία στα ρωσικά.
dogma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg