Δυσκολεύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος τέκνων με βάση το νομοσχέδιο για την ΕΛΤΕ ενώ εγείρονται και ζητήματα αντισυνταγματικότητας.
Το επίδομα τέκνων σε πολύτεκνους θα δίνεται με βάση το σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ τώρα δινόταν με το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται ενδεχομένως όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, είτε είναι άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ...
Ειδικότερα στο άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την ΕΛΤΕ τροποποιείται η σχετική διάταξη του κώδικα φορολογίας που ψηφίσθηκε στον 4093/2012 που αφορά το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, και στον 4141/2013 και αφορά το ειδικό επίδομα πολυτέκνων και τριτέκνων.
Στην παράγραφο 1 και 2 του άρθρου 65 αντικαθίσταται η λέξη «οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα» με τη φράση «οικογενειακό εισόδημα στο οποίο περιλαμβάνεται κάθε εισόδημα οποιασδήποτε πηγής συμπεριλαμβανομένων των αυτοτελώς φορολογουμένων εισοδημάτων, των απαλλασσομένων από το φόρο εισοδημάτων ή των εισοδημάτων που φορολογούνται με ειδικό τρόπο».
Όπως προβλέπει η επίμαχη ρύθμιση, το επίδομα αυτό θα αποδίδεται με βάση το σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος και όχι το φορολογητέο, όπως ήταν μέχρι τώρα. Έτσι, τροποποιείται το οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την καταβολή του ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων και γίνεται αυστηρότεροι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του εν λόγω επιδόματος.
Ωστόσο, η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου επισημαίνει ότι είναι δεσμευτικός για τον κοινό νομοθέτη ο απαγορευτικός κανόνας σύμφωνα με τον οποίο «δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχόμενης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδας άνευ αποχρώντος λόγου».
Επίσης, τονίζεται ότι «δεν είναι συνταγματικές ανεκτές ρυθμίσεις με τις οποίες ορισμένες πολύτεκνες οικογένειες εξαιρούνται της ειδικής κρατικής φροντίδος, αφού έτσι αναιρείται η αδιαστίκτως υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών επιβαλλομένη από το Σύνταγμα ειδική φροντίδα του κράτους».
Μάλιστα διευκρινίζεται ότι «η θέσπιση εξαιρέσεων με κριτήρια αναγόμενα στο εισόδημα των πολυτέκνων οικογενειών δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή». Ωστόσο, το Επιστημονικό Συμβούλιο αποδέχεται να διαφοροποιούνται οι προβλεπόμενες παροχές βάσει εισοδηματικών κριτηρίων για τους τρίτεκνους.
Πάντως, κύκλοι του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα δεν έκρυβαν την έκπληξη αλλά και την θλίψη τους για την κρίση του Επιστημονικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία να μην προσμετράται στο συνολικό εισόδημα.
Έντονες αντιδράσεις
Εν τω μεταξύ αντιδράσεις προκάλεσε μεταξύ και βουλευτών της συμπολίτευσης η εν λόγω ρύθμιση. Όπως είπε η βουλευτής της ΝΔ κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου «δεν μπορώ να προσεγγίσω την λογική». «Είναι εισπρακτικοί οι λόγοι; Έχει γίνει κοστολόγηση από την προσμέτρηση των προνοιακών επιδομάτων στο φορολογητέο εισόδημα, όταν είναι γνωστό το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα;».Έντονα αντιδρούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το ΚΚΕ να υποστηρίζει ότι με τη νέα ρύθμιση τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για τις περιορσμένες ελάχιστες κατηγορίες που μπορούν να πάρουν το επίδομα τέκνου».
Αλλά και η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με τη βουλευτή του κόμματος Ασημίνα Ξυροτήρη να υποστηρίζει ότι «δεν είναι δυνατόν για αυτά τα ισχνά επιδόματα να προσθέσουμε στο εισόδημα τα προνοιακά επιδόματα που παίρνουν οι άνεργοι και οι ανάπηροι. Δεν χρειάζεται τόση μιζέρια, είναι απαράδεκτο».
Μέσα σε όλα αυτά έντονη είναι και η δυσφορία των Πολυτέκνων, με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Βασίλη Θεοτοκάτο να υποστηρίζει ότι «με τα νέα όρια είναι πολύ πιθανόν κάποιες οικογένειες να μην έχουν το δικαίωμα να πάρουν το πολυτεκνικό επίδομα».
Όπως επεσήμανε, η «Συνομοσπονδία είχε προτείνει να μην ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των επιδομάτων - να μείνουν δηλαδή ως έχουν - αλλά να μειωθούν όλα τα ισχύοντα επιδόματα κατά 15%».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg