Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ακυρώνει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διάταξη υπέρ μειονοτικών ψηφοφόρων

 
Η διάταξη προστάτευαι μειονοτικούς ψηφοφόρους, κυρίως μαύρους σε νότιες πολιτείες
(Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξέδωσε ετυμηγορία κατά διάταξη νόμου του 1965 για τα πολιτικά δικαιώματα η οποία προστατεύει πολίτες που ανήκουν σε μειονότητες από μέτρα τα οποία τυχόν θα πάρουν πολιτείες για να περιορίσουν τα εκλογικά δικαιώματα των ανθρώπων αυτών. Με την απόφαση δίνεται στην πράξη το δικαίωμα στις πολιτείες να ψηφίσουν εκλογικούς νόμους χωρίς έλεγχο από την κεντρική εξουσία, με τον κίνδυνο να εισάγουν αυτοί οι νόμοι έμμεσες διακρίσεις σε βάρος μειονοτήτων... 
Το άρθρο 4 του εν λόγω νόμου (Voting Rights Act) πρόβλεπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εξετάζει ποιοι πολιτειακοί εκλογικοί νόμοι πρέπει να ελέγχονται ώστε να διασφαλίζεται το εκλογικό δικαίωμα για όλους.
Οι αλλαγές στους εκλογικούς νόμους πρέπει να εγκρίνονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αναφέρει το άρθρο 5.

Με την απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε με ψήφους 5-4 ότι τα κριτήρια του άρθρου 4 για την προέγκριση (pre-clearance) είναι πλέον παρωχημένα και πρέπει να ανανεωθούν.

Οι δικαστές που μειοψήφησαν εκτιμούν ότι όντως υπάρχει πρόβλημα διακρίσεων και ότι με την απόφαση της πλειοψηφίας «διακόπτεται η ισχύς ενός 'φαρμάκου' που αποδείχτηκε το καλύτερο για να σταματήσει αυτή η κατάσταση».

Το Δικαστήριο δεν έκρινε αντισυνταγματικό και το άρθρο 5, που ζητά την έγκριση των αλλαγών από τις ομοσπονδιακές αρχές, ωστόσο ουσιαστικά το καθιστά άκυρο, μέχρι τουλάχιστον το Κογκρέσο να εγκρίνει νέο νόμο.

Ο νόμος είχε εισαχθεί για να προστατεύσει περισσότερο τους μαύρους ψηφοφόρους σε ρατσιστικές πολιτείες του νότου. Το 2006 το Κογκρέσο είχε επεκτείνει την ισχύ του νόμου για 25 χρόνια, κατά το Δικαστήριο όμως είχε βασιστεί σε παλιά δεδομένα που δεν ισχύουν στις μέρες μας.

Εναντίον του νόμου είχε προσφύγει η κομητεία Σέλμπι στην Αλαμπάμα (πολιτεία του νότου με «πλούσιο» ιστορικό ρατσιστικών πολιτικών), με το σκεπτικό ότι τα κριτήρια είναι παρωχημένα και ότι ο νόμος συνιστά υπερβολική επέμβαση εκ μέρους της κεντρικής εξουσίας.

Την απογοήτευσή του για την απόφαση του Δικαστηρίου εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα, εξηγώντας ότι οι διακρίσεις κατά των (μειονοτικών) ψηφοφόρων εξακολουθούν να υπάρχουν στη χώρα

Για πλήγμα στη δημοκρατία μίλησαν και οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg