Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Αναστολή του Συντάγματος, αν δεν βρεθεί λύση, σχεδιάζει ο αιγυπτιακός στρατός

 
Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου σχεδιάζουν να αναστείλουν την ισχύ του Συντάγματος και να διαλύσουν την (ισλαμοκρατούμενη) Βουλή σε περίπτωση που ο πρόεδρος Μόρσι και η αντιπολίτευση δεν καταφέρουν να βρουν λύση για τη χώρα, αναφέρει ο περιώνυμος οδικός χάρτης, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται στρατιωτικές πηγές...

Οι λεπτομέρειες δεν έχουν οριστικοποιηθεί, συζητώνται ακόμη από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (SCAF) και μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με τις εξελίξεις, προσθέτει το Reuters.

Το σχέδιο για την μετάβαση προς την ομαλότητα που προανήγγειλε ο στρατηγός αλ-Σισί στο διάγγελμά του είναι, προφανώς, πραγματικό πραξικόπημα, ένα (μεγάλο) βήμα πέρα από το μεταμοντέρνο πραξικόπημα, τον εξαναγκασμό σε παραίτηση λόγω τελεσιγράφου.

Ενώ έχουν περάσει πάνω από 24 από τις 48 ώρες της διορίας του τελεσιγράφου του στρατού, η κατάσταση στη χώρα είναι τεταμένη: η πλευρά Μόρσι δηλώνει ότι συνεχίζει να εργάζεται πάνω σε σχέδιο εθνικής συμφιλίωσης, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καλούν τους οπαδούς του σε κινητοποίηση, η αντιπολίτευση επιμένει στη θέση της ότι χρειάζονται εκλογές.

Η αιγυπτιακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε πως διόρισε τον Νομπελίστα Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ως εκπρόσωπό της στην προετοιμασία μίας διαδικασίας για την πολιτική μετάβαση.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο Μόρσι έσπευσε να συναντηθεί για δεύτερη ημέρα με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, ενώ η πολιτική κρίση αγγίζει την κυβέρνησή του με μία τουλάχιστον παραίτηση βασικού υπουργού.

Παρών στη συνάντηση Μόρσι με τον στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι ήταν και ο πρωθυπουργός Χισάμ Καντίλ. Το περιεχόμενο της συνάντησης δεν έγινε γνωστό.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από την πλευρά τους, καλούν σε κινητοποίηση τους οπαδούς του σε όλη χώρα και υποστηρίζουν ότι τυχόν προσπάθεια για πραξικόπημα κάθε είδους «θα περάσει πάνω από τα πτώματά μας».

Διαδήλωση ετοιμάζουν και οπαδοί της αντιπολίτευσης, της οποίας το τελεσίγραφο (εκλογές ή μαζική πολιτική ανυπακοή) λήγει το απόγευμα της Τρίτης.

Φαίνεται όμως, σημειώνει το BBC, ότι με δεδομένες τις διαφωνίες των πολιτικών, όπως έχουν καταγραφεί ως τώρα, το τελεσίγραφο θα παρέλθει ενώ πιθανό είναι να αναγκαστεί και ο ίδιος να παραιτηθεί. Ο Μόρσι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Στο μεταξύ, στρατιωτικές πηγές έκαναν γνωστό πως δυνάμεις του στρατού είναι τουλάχιστον από την Παρασκευή έτοιμες να αναπτυχθούν στους δρόμους του Καΐρου και άλλων πόλεων, αν αυτό κριθεί απαραίτητο για να προληφθούν συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων.

Νωρίτερα, ο Μόρσι σε δήλωσή του εξήγησε ότι ένα μέρος της δήλωσης του στρατού «μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο σύνθετο εθνικό τοπίο» και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να τηρεί το σχέδιο εθνικής συμφιλίωσης.

Η πολιτική κρίση έχει προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Κάμελ Αμρ τελεί υπό παραίτηση. Αν γίνει δεκτή, ο αριθμός των παραιτηθέντων υπουργών θα έχει φτάσει τους έξι—οι πέντε φέρονται να την υπέβαλαν τη Δευτέρα σε ένδειξη συμπαράστασης με τους διαδηλωτές.
Με πληροφορίες από ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg