Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Siemens No 2- Νέο σκάνδαλο


Νέο σκάνδαλο με γερμανικές μίζες


Υποπτες πληρωμές και στην Ελλάδα για εξοπλιστικά - Ποια είναι τα πρόσωπα-«κλειδιά»



(Της Γιάνας Παπαδάκου)

Στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης βρίσκεται φάκελος με «ύποπτες» πληρωμές από τη  Γερμανία, και συγκεκριμένα από την εξοπλιστική εταιρεία Rheinmetall, η οποία υπάγεται πλέον στον όμιλο Atlas Elektrotechnik με έδρα τη Βρέμη...
 Η υπόθεση αποκτά νέο ενδιαφέρον μετά την είδηση που δημοσιεύθηκε σε γερμανικές εφημερίδες για έφοδο στη Βρέμη, και μάλιστα στα γραφεία της κεντρικής εταιρείας, όπου υπάλληλοι της Δίωξης Φορολογικού Εγκλήματος εντόπισαν παράνομες πληρωμές και στη χώρα μας μέσω των εταιρειών Krauss Maffei Wegmann και Rheinmetall.

Τα πρόσωπα-«κλειδιά»

Δύο είναι τα πρόσωπα-«κλειδιά» που εμφανίζονται να δέχονται πληρωμές για τα εξοπλιστικά από τη γερμανική εταιρεία μέσω εταιρείας συμβούλων, η οποία λειτουργούσε όπως φαίνεται από το 1996. 
 
Τις πρώτες πληρωμές μάλιστα πραγματοποιούσε η ελβετική εταιρεία εξοπλιστικών Οerlikon, η οποία πέρασε με εξαγορά στη γερμανική εταιρεία Rheinmetal και η οποία έγινε επίσης αντικείμενο έρευνας από τις ελβετικές Αρχές. 
 
Πρόκειται για τον άλλοτε διευθυντή της Siemens  και βασικό κατηγορούμενο και στην υπόθεση Μαντέλη Ηλία Γεωργίου και τον Λουδοβίκο Σνάιντερ, με διαβατήριο από τη Βραζιλία, οι  οποίοι από κοινού εμφανίζονται ως δικαιούχοι της λιβεριανής υπεράκτιας εταιρείας Onyx, η οποία παίρνει χιλιάδες μάρκα και από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens!
 
Στη διάθεση του «Βήματος» υπάρχει έγγραφο της ελληνικής Αρχής κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που αποκαλύπτει τα εξής τραγελαφικά και ενδεικτικά του πώς διακινήθηκε το «μαύρο» χρήμα στη χώρα μας, όχι μόνο σε αθώες εποχές αλλά και την περίοδο που βοούσαν ο Τύπος και η Βουλή για σκάνδαλα και για τον ρόλο συγκεκριμένων προσώπων:
 
- Τον Μάιο του 2010, εδώ και τρία χρόνια δηλαδή, ενώ ήταν σε εξέλιξη η Εξεταστική της Βουλής για τη Siemens, ο Σνάιντερ επιχειρεί να εισπράξει από τη Citibank της Κηφισιάς το ποσό του 1 εκατ. ελβετικών φράγκων (800.000 ευρώ) για λογαριασμό της Onyx. Το έμβασμα είχε σταλεί από την Ελβετία (Ζυρίχη) και, όπως είχε τότε αποκαλύψει «Το Βήμα», μια παρατηρητική υπάλληλος όταν ζήτησε τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της υπεράκτιας  ανακάλυψε τον Ηλία Γεωργίου και έτσι ειδοποίησε και «πάγωσε» το ποσό.

 
Επί τρία χρόνια και με εξαίρεση ένα βούλευμα του Εφετείου Αθηνών οι ελληνικές Αρχές δεν ερεύνησαν καθόλου την πορεία του χρήματος και ιδιαίτερα αν οι αμοιβές αφορούσαν μίζες και για άλλες υποθέσεις εξοπλιστικών. 
 
Και όμως, τα ποσά που είχαν διακινηθεί άγγιζαν τα 10 εκατ. ευρώ, αφού το τελευταίο και μοιραίο έμβασμα εμφανίζεται να είναι «υπόλοιπο» της αμοιβής. Οπως ανέφερε στο «Βήμα» έγκυρη δικαστική πηγή, έπρεπε τουλάχιστον το δημοσίευμα του «Βήματος» και η έρευνα της Αρχής κατά του ξεπλύματος να έχουν προκαλέσει μια αυτόνομη προκαταρκτική!
 
- Τα συμφωνητικά Σνάιντερ και Γεωργίου, τα οποία είναι επίσης στη διάθεση της εφημερίδας μας, αποδεικνύουν ότι οι συμβουλές από την υπεράκτια παρέχονταν από το 1996 με ενεργό ρόλο τότε του Γεωργίου, ο οποίος είχε κάνει και το αρχικό συμφωνητικό με την ελβετική εταιρεία, η οποία αργότερα υπέστη ανάκριση στη χώρα της. Ο τελευταίος διακανονισμός με τη γερμανική εταιρεία εξοπλισμών και τον Γεωργίου γίνεται στην Αθήνα στις 3 Μαΐου του 2010. 
 
- Αμέσως μετά το πάγωμα των χρημάτων το 2010 ο κ. Σνάιντερ υπέβαλε αίτημα να πάρει το έμβασμα των 800.000 ευρώ, αλλά το Εφετείο απέρριψε το αίτημα. Τότε με το υπ' αριθμ.1832 βούλευμα η ελληνική Δικαιοσύνη εκτίμησε ότι υπάρχει βάσιμη υπόνοια ότι το ποσό είναι προϊόν ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και προέρχεται από εγκληματική δράση. Μάλιστα με το βούλευμα οι εφέτες εκτιμούσαν ότι μπορεί να αποδοθεί και στον κ. Σνάιντερ κατηγορία για εγκληματική δράση. Στο βούλευμα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιέχει ο συγκεκριμένος λογαριασμός στην Ελβετία και άλλα ποσά που συνδέονται με εγκληματική δραστηριότητα και ότι πρέπει να διερευνηθεί από τον ανακριτή.
 
- Στο συγκεκριμένο άτομο πάντως εμφανίζονται καταθέσεις από το 2003, και συγκεκριμένα από την ελβετική Oerlikon το ποσό των 951.000 ελβετικών φράγκων. Το 2004 στέλνεται στην άλλη υπεράκτια Plexus το ποσό του 1.161.547 ελβετικών φράγκων. Τα ποσά συνεχίζονται σε εταιρείες οι οποίες ανήκαν πάντοτε και στον Ηλία Γεωργίου. Ο Σνάιντερ πάντως, δικαιούχος ιδρύματος στο Γιβραλτάρ, εμφανίζεται και σε άλλες «μαύρες» πληρωμές. Είναι άγνωστο αν η ελληνική Δικαιοσύνη έχει ερευνήσει αρκετά τον ρόλο του συγκεκριμένου προσώπου. 
 
Τώρα, τρία χρόνια μετά το τελευταίο έμβασμα στους Σνάιντερ και Γεωργίου, τίποτε δεν θα είχε αλλάξει για την ελληνική Δικαιοσύνη αν δεν είχε γίνει η έφοδος στα γραφεία της Αtlas στη Βρέμη. Δικαστική συνδρομή πρέπει να σταλεί από την Ελλάδα προκειμένου να φωτιστούν ο ρόλος και η αιτία των πληρωμών στη χώρα μας, και ιδιαίτερα να διερευνηθεί αν πίσω κρύβεται και «μαύρο» πολιτικό χρήμα. 
 
Ιδιαίτερα να εντοπιστούν οι προμήθειες (εικάζεται ότι αφορούν τα υποβρύχια) και ποιοι τις αποφάσισαν. Επίσης πρέπει να εντοπιστεί για ποιον λόγο παρείχαν συμβουλές οι λιβεριανές υπεράκτιες Onyx και Plexus των Γεωργίου -  Σνάιντερ και αν τα εκατομμύρια ευρώ κατέληξαν μόνο στις συγκεκριμένες εταιρείες ή και σε τρίτα πρόσωπα. Χρήσιμο επίσης θα είναι το άνοιγμα των λογαριασμών των προσώπων που αποφάσισαν τις κρίσιμες προμήθειες.
 
Τα στοιχεία που θα φθάσουν από τη Γερμανία και πιθανότατα από την Ελβετία θα είναι επίσης αποκαλυπτικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg