Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Λεμόνι vs Μελίγκρα

Το όνομα αυτού λοιπόν, μελίγκρα. Η μελίγκρα είναι ένα αρκετά μικροσκοπικό έντομο, που προσβάλλει τα καλλωπιστικά φυτά, τα οπωροφόρα αλλά και τα λαχανικά. 
Στην περίπτωσή μας οι πιπεριές που μεγαλώσαμε από σποράκια, εμφάνισαν στα νέα φυλλαράκια τους στο κέντρο του φυτού, δεκάδες μικρές μελίγκρες, τόσες πολλές που..... δεν μπορούσες να δεις το φύλλο. Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορες λύσεις χημικών σκευασμάτων που δίνουν οριστική λύση. Όμως η όλη μας προσπάθεια ξεκίνησε με γνώμονα να καλλιεργήσουμε τα λαχανικά μας χωρίς καμία χημική παρέμβαση, είτε για ταχεία και μεγάλη ανάπτυξη, είτε για την προστασία τους από διάφορες ασθένειες, θέλοντας το αποτέλεσμα να είναι 100% φυσικό και πραγματικό. Μέχρι τώρα έχουμε χρησιμοποιήσει για τη φυσική βελτίωση και προστασία του λαχανόκηπου, θειάφι, βασιλικό για τις ντομάτες και βελτιωτικό κομπόστ αναμεμιγμένο με το υπάρχων χώμα του κήπου μας.
     Ίσως οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε το πιο συνηθισμένο οικολογικό σκεύασμα εναντίον της μελίγκρας, το σπρέι σαπουνιού. Είναι πράγματι αποτελεσματικό και στο παρελθόν το έχουμε χρησιμοποιήσει στις πικροδάφνες μας, οι οποίες σημειωτέον είναι πολύ ανθεκτικές σαν φυτά.

Σπρέι σαπουνιού 
  • Ένα (1) κουταλάκι του γλυκού υγρό πιάτων διαλυμένο καλά σε ένα (1) λίτρο χλιαρό νερό
  • Δύο (2) κουταλάκια του γλυκού οινόπνευμα
Ανακατεύουμε καλά. Όταν το υγρό δεν είναι ζεστό ψεκάζουμε, αν το πρόβλημα παραμένει επαναλαμβάνουμε κάθε εβδομάδα.
    Στις πιπεριές μας θέλαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με  κάτι ακόμα πιο φυσικό και οικολογικό.  Δοκιμάσαμε λοιπόν για πρώτη φορά το σπρέι λεμονιού. Το αποτέλεσμα ήταν άμεσο και οριστικό. Μόλις δύο ημέρες μετά τον πρώτο ψεκασμό, όλες οι μελίγκρες εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας. Την δεύτερη εβδομάδα ψεκάσαμε λίγο ακόμα προληπτικά, μέχρι στιγμής οι πιπεριές είναι πεντακάθαρες.  
    Η φλούδα  του  λεμονιού περιέχει την ουσία  Limonene, παίρνει το όνομά της  από το λεμόνι και συμβάλλει σημαντικά στο άρωμα του λεμονιού. Είναι γνωστή η χρήση της σε καλλυντικά προϊόντα και χρησιμοποιείται επίσης ως εντομοκτόνο στη βοτανική, ενώ προστίθεται σε προϊόντα καθαρισμού όπως καθαριστικά χεριών για να δώσει το άρωμα του λεμονιού.
Σπρέι λεμονιού
  • Καθαρίζουμε ένα μεγάλο λεμόνι και κρατάμε μόνο τη φλούδα του
  • Βάζουμε τις φλούδες μέσα σε ένα μεγάλο μπρίκι με νερό και το αφήνουμε να βράσει για δέκα (10) λεπτά (ποσότητα νερού σχεδόν μια μεγάλη κούπα).
  • Σουρώνουμε το υγρό από τις φλούδες και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς
Ψεκάζουμε τα φυτά και πάνω αλλά και κάτω από κάθε φύλλο, αν το πρόβλημα παραμένει επαναλαμβάνουμε κάθε εβδομάδα.

    Έτσι λοιπόν σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα την χρήση του σπρέι λεμονιού στην παραπάνω αναλογία και συχνότητα, αφού το δοκιμάσαμε και έδιωξε τις μελίγκρες μια και καλή. Σας παραθέτουμε και σε φωτογραφίες τις πιπεριές όπως είναι σήμερα. Μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα την ταλαιπωρία και τα ζαρωμένα - προσβεβλημένα φύλλα από την μελίγκρα. Όμως είναι πια πεντακάθαρα και έτσι τα νέα φύλλα τους θα αναπτυχθούν χωρίς κανένα πρόβλημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg