http://cdn.sansimera.gr/media/photos/main/Antonis_Samaras.jpg
Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος


Η κυβέρνηση μπορεί να επικράτησε χθες στην κοινοβουλευτική μάχη για την εξεταστική επιτροπή που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η εικόνα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του χθεσινού 24ώρου μόνον... νικητές δεν πρόδιδε...


Παρά το γεγονός ότι οι ψήφοι της ΔΗΜΑΡ, όχι όμως και του ίδιου του κ. Φώτη Κουβέλη που απουσίασε για άλλη μία φορά από μία δύσκολη ψηφοφορία, βοήθησαν ώστε να διευρυνθεί το μέτωπο απόρριψης της πρότασης του κ. Αλέξη Τσίπρα, τα περισσότερα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ δεν έκρυβαν χθες τον προβληματισμό τους για τον, αναγκαστικό λόγω κυβέρνησης, εναγκαλισμό με το, πάλαι ποτέ, «διεφθαρμένο» ΠΑΣΟΚ.

Το κλίμα βάρυνε όχι μόνον από την εικόνα του Ευάγγελου Βενιζέλου να αγορεύει επί μία και πλέον ώρα, φροντίζοντας παράλληλα με κάθε τρόπο να καταστεί τη ΝΔ συνυπεύθυνη και τιμητή των επιλογών του αλλά, και ας μη φανεί περίεργο, και από τη στάση του Πάνου Καμμένου που εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία για να βάλλει κατά του πρώην κόμματός του, όπως άλλωστε πράττει κάθε φορά όταν αναβιώνει η υπόγεια, αλλά υπαρκτή, κόντρα μεταξύ του νυν υπουργού Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα και των «καραμανλικών» για τα δημοσιονομικά της περιόδου 2004-2009.

«Η εκλογική μας βάση έχει δομηθεί στη λογική της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ, τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνειδητοποιήσουν ότι πλέον όχι μόνον συμπορευόμαστε αλλά και καλύπτουμε επιλογές που μέχρι πριν ένα χρόνο καταγγέλλαμε» σημείωνε χθες στο εντευκτήριο των βουλευτών έμπειρος κοινοβουλευτικός και μάλιστα όχι εκ των πλέον επικριτικών για τον κ. Βενιζέλο.

Αντιδράσεις για τη χθεσινή εικόνα στο κοινοβούλιο υπάρχουν και από παράγοντες και media που βρέθηκαν κατά το παρελθόν σκληρά στο πλευρό του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος χθες επέλεξε να μην εμπλακεί στην αντιπαράθεση.

 Άλλωστε, μόλις προ ολίγων εβδομάδων κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδώσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη μομφή ότι όλες του οι πρωτοβουλίες έχουν ως μοναδική στόχευση τη σταθερότητα της κυβέρνησης.
 Ωστόσο είναι σαφές ότι η χθεσινή εξέλιξη θα βαρύνει στην κυβερνητική εικόνα, σε μία περίοδο που παρά την αντοχή της ΝΔ εις ότι αφορά τα εκλογικά μεγέθη, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία ραγδαία επιδείνωση των «ποιοτικών» μεγεθών είτε αυτά αφορούν στην καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία, είτε στην παράσταση νίκης.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο νόμος που με τόση ένταση υπερασπίστηκε χθες ο κ. Βενιζέλος δεν οδήγησε, τελικά, στην άρση του αδιεξόδου. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ίδιο πρόβλημα που επεχείρησε να λύσει το 2010 ο κ. Βενιζέλος. Δηλαδή, με ημιτελή υποβρύχια, με άνεργους στη ζώνη, με μία ναυπηγική μονάδα σε απαξίωση και, φυσικά, με το φάσμα μίας καταδικαστικής για το Δημόσιο απόφασης από τη διεθνή διαιτησία. Ίσως, εν τέλει, όπως σημείωνε ένα από τα στελέχη που σήκωσαν χθες το βάρος της γαλάζιας παρουσίας στη συνεδρίαση, «τελικά ο μόνος που καλύφθηκε από το νόμο Βενιζέλου για τα υποβρύχια είναι ο ίδιος ο Βενιζέλος».

Όσο για τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Υπουργός Άμυνας σίγουρα βρέθηκε σε δύσκολη θέση ενώ, προφανώς, δυσφορούσε κάθε φορά που ο κ. Βενιζέλος τον επικαλείτο προς δικαίωσή του. Το ουίσκι που ζήτησε και ήπιε βιαστικά ο υπουργός Άμυνας πριν εισέλθει στην αίθουσα για τη δική του ομιλία αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα.

πηγή