προειδοποιεί η «Πρωτοβουλία Λύνοντας το Πρόβλημα των Ηλεκτρονικών Αποβλήτων» (StEP), στην οποία συμμετέχουν υπηρεσίες του ΟΗΕ, κυβερνήσεις, επιστήμονες και εκπρόσωποι της βιομηχανίας.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι τηλεοράσεις, τα κινητά τηλέφωνα και οι υπόλοιπες συσκευές που καταλήγουν στα σκουπίδια, θα μπορούσαν να γεμίσουν φορτηγά 40 τόνων παρατεταγμένα σε μια σειρά 24.000 χιλιομέτρων μέσα σε τέσσερα χρόνια. Μόνο το 2012, σε ολόκληρο τον κόσμο παρήχθησαν 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων, δηλαδή σχεδόν 7 κιλά για κάθε κάτοικο του πλανήτη.
«Αυτή η έξαρση οφείλεται στο γεγονός ότι βλέπουμε τόσο μεγάλη τεχνολογική καινοτομία», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της StEP Ρύντιγκερ Κυρ. Πρόσθεσε ότι τα περισσότερα απόβλητα, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες τοξικών υλικών, στέλνονται στην Ασία και στη Δυτική Αφρική.
Συνήθως καταλήγουν σε ανοιχτούς χώρους, όπου δεν γίνεται κάποια διαχείρισή τους, με αποτέλεσμα να συνιστούν κίνδυνο για το περιβάλλον και για τη δημόσια υγεία.
Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η συνολική παραγωγή φθάνει τα 11,1 εκ. και 10 εκ. τόνους αντίστοιχα. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, κατέχουν τα σκήπτρα στην κατά κεφαλήν παραγωγή, καθώς ο μέσος Αμερικανός πετάει κάθε χρόνο σχεδόν 30 κιλά ηλεκτρονικών συσκευών, κάτι που αποδίδεται στην εμμονή με τα νέα κινητά τηλέφωνα.
Σύμφωνα και με πρόσφατη έκθεση του MIT και του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Ανακύκλωσης Ηλεκτρονικών, σχεδόν το 50% των ηλεκτρονικών συσκευών που αχρηστεύτηκαν το 2012 στις ΗΠΑ ήταν κινητά τηλέφωνα, εκ των οποίων τα περισσότερα κατέληξαν στην Κίνα και στη Νότια Αμερική.
Πηγή : naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg