Στο πεντάγωνο θα βρίσκεται σε λίγη ώρα (10.30) ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Σοϊγκού, που πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα προσκεκλημένος του ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλου...
Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας, που συνοδεύεται από ομάδα υψηλόβαθμων Επιτελών των Ειδικών από τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Ρωσίας, θα έχει συνομιλίες με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών οι κ. Σοϊγκού και Αβραμόπουλος θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου (γύρω στις 13.00). Αμέσως μετά ο κ.Σοιγκού, θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργός Α. Σαμαρά.
Αναμένεται να υπογραφεί ελληνορωσική συμφωνία στον αμυντικό και στρατιωτικο-βιομηχανικό τομέα. Επίσης θα συζητηθούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια, στην Α. Μεσόγειο (Συρία, Αίγυπτος) και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής (Ιράν, Ισραήλ).
Επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως η πραγματοποίηση της πρώτης βολής των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, που από το 1999 βρίσκονται αποθηκευμένοι και επιχειρησιακά ανενεργοί, αφού δεν έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Αεράμυνας, στην Κρήτη.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα του NATO η οποία διαθέτει στο οπλοστάσιό της σύγχρονα ρωσικά οπλικά συστήματα, που καλύπτουν «πρώτης γραμμής» ανάγκες , για την άμυνά της. Αυτή η επιλογή της Ελλάδας, να αποκτήσει ρωσικά όπλα, είχε ενοχλήσει τη Δύση (ΗΠΑ- ΒΡΕΤΑΝΙΑ- ΓΑΛΛΙΑ). Ωστόσο, η κάκιστη οικονομική κατάσταση της χώρας μας, δεν επιτρέπει ούτε καν τη συζήτηση για νέους εξοπλισμούς , εκτός φυσικά από εκείνα που θα έχουν μορφή “παραχωρήσεων” της Ρωσίας προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Ρωσίας στην Ελλάδα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων το Itar Tass, σε εκτενές ρεπορτάζ, αναφέρει μεταξύ άλλων: “Πριν από την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2010 στην Ελλάδα, η χώρα είχε προχωρήσει σε μαζικές αγορές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού, αποτελώντας μάλιστα το μοναδικό κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που αναπτύσσει με επιτυχία στρατιωτική και αμυντική συνεργασία με τη Μόσχα. Η πρώτη μεγάλη σύμβαση αγοράς εξοπλισμού ήταν το 1998. Έκτοτε οι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν προμηθεύσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με δεκάδες πυραυλικά συστήματα Tor – M1, αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά Osa – AKM, αντιαρματικούς πυραύλους Kornet, συστήματα κατευθυνόμενων πυρομαχικών πυροβολικού Krasnopol – M1 και τρία σκάφη ταχείας μεταφοράς του Πολεμικού Ναυτικού.
Κατά την περίοδο 1998-2001 η Ελλάδα αγόρασε ρωσικό όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ κατά την περίοδο 2002-2005 η συνεργασία αυξήθηκε αισθητά. Τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300, που ήρθαν από την Κύπρο, έχουν αναπτυχθεί στην Κρήτη.
Το 2008 η ελληνική κυβέρνηση σύναψε συμφωνία αγοράς 420 αμφίβια οχήματα μάχης πεζικού BMP – 3, ύψους πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η αγορά δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.
Εξάλλου το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας έχει συζητήσει επανειλημμένα με τη Μόσχα την πιθανή αγορά των ανταλλακτικών για πυραύλους και άλλα εξοπλιστικά συστήματα ρωσικής κατασκευής που έχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο δυναμικό τους.»
Χρήστος Καπούτσης- paraskinio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg