Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Επίφοβοι βουλευτές από Ν.∆. και ΠΑΣΟΚ, έτοιμοι για... όλα!



«Η διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα από την Κοινοβουλευτική Οµάδα της Νέας ∆ηµοκρατίας ίσως προβληµάτισε τον κ. Σαµαρά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο το τελευταίο διάστηµα, όχι µόνο επειδή ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είναι ένα ιστορικό στέλεχος της παράταξης, αλλά, κυρίως, γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία περιορίστηκε στους 153 βουλευτές»...

 Τα λόγια αυτά ανήκουν σε πολιτικό στέλεχος που συγκαταλέγεται στους τακτικούς συνοµιλητές του Μεγάρου Μαξίµου, κάτι το οποίο δείχνει ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχουν έντονη ανησυχία και προβληµατισµός για τη σταθερά µειούµενη κοινοβουλευτική δύναµη των κυβερνητικών κοµµάτων, καθώς, όπως εκτιµάται, µε αυτόν τον τρόπο είναι πολύ δύσκολο στο µέλλον να αποφευχθεί κάποιο «ατύχηµα» που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες.

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ. Ο καινούργιος χρόνος αναµένεται να φέρει νέες φουρτούνες, δεδοµένου ότι µετά τις 7 Ιανουαρίου, οπότε επαναλειτουργεί η Βουλή, έχει προγραµµατιστεί µια σειρά από ψηφοφορίες που αφορούν τις µνηµονιακές εκκρεµότητες τις οποίες άφησε η διαπραγµάτευση του ∆εκεµβρίου, όπως οι ρυθµίσεις φορολογικού περιεχοµένου (κίνητρα συλλογής αποδείξεων, ΚΦΑΣ, Κώδικας Φορολογικών ∆ιαδικασιών, ΦΠΑ εστίασης) και θέµατα σχετικά µε τα προαπαιτούµενα, αλλά και «αγκάθια», όπως είναι η τροπολογία που προωθεί το ΠΑΣΟΚ στο Σύµφωνο Ελεύθερης Συµβίωσης για τα οµόφυλα ζευγάρια.

Στόχος του πρωθυπουργού, αλλά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης είναι το νέο έτος να µην επαναληφθούν φαινόµενα τύπου Τζάκρη και Πολύδωρα, τα οποία θα διαµορφώσουν την εικόνα µιας κυβέρνησης που φυλλορροεί, τη στιγµή, µάλιστα, που στη χώρα µας θα είναι στραµµένα τα βλέµµατα των ηγετών της Ευρώπης, λόγω της ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. Στην κατεύθυνση αυτήν, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Πάρις Κουκουλόπουλος έχουν αναλάβει µυστική αποστολή για επαφές µε τους λεγόµενους «επίφοβους» κυβερνητικούς βουλευτές.

ΟΙ «ΓΑΛΑΖΙΟΙ». Ειδικότερα, στο «µικροσκόπιο» του Μεγάρου Μαξίµου βρίσκονται οι βουλευτές της Ν.∆. Αρης Σπηλιωτόπουλος, Νικήτας Κακλαµάνης, Αργύρης Ντινόπουλος, Γιώργος Βλάχος και ∆ηµήτρης Κυριαζίδης. Ο πρώτος το τελευταίο διάστηµα ασκεί σκληρή κριτική στο οικονοµικό επιτελείο και στην κυβέρνηση συνολικά, ενώ απουσίασε επιδεικτικά κατά την ψηφοφορία του κρατικού Προϋπολογισµού του 2014. «Λυπάµαι που θα δυσαρεστήσω πολλούς, αλλά το ράβε - ξήλωνε στις ρυθµίσεις για τα φορολογικά έδειξε όχι µόνο προχειρότητα, αλλά και ανευθυνότητα!», δήλωσε προ ηµερών, βάζοντας στο στόχαστρό του τον υπουργό Οικονοµικών. «Θα ψηφίσω για τη σταθερότητα της κυβέρνησης, παρά τις έντονες αντιδράσεις της εκλογικής βάσης της Νέας ∆ηµοκρατίας», δήλωσε προ ηµερών ο Αργύρης Ντινόπουλος, σε ψηφοφορία στη Βουλή, αποκαλώντας «καινούργιο» στην πολιτική τον κ. Στουρνάρα. Σηµειώνεται πως στην κατηγορία των «ανταρτών» συγκαταλέγονται και άλλοι «γαλάζιοι» βουλευτές, οι οποίοι όµως προτιµούν να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση µε την κατάθεση αιχµηρών ερωτήσεων στους υπουργούς. Πρόκειται για τους Γ. Καρασµάνη, Γ. Ορφανό, Α. ∆ερµεντζόπουλο, ∆. Τζαµτζή, Γ. Κωνσταντόπουλο, Κ. Τσιάρα, Τ. Κοψαχείλη, Θ. Λεονταρίδη, Κώστα Κοντογεώργο και Ηλία Βλαχογιάννη.

ΟΙ «ΠΡΑΣΙΝΟΙ». Το µεγαλύτερο, βέβαια, πρόβληµα για τη συνοχή της κυβέρνησης εντοπίζεται στο ΠΑΣΟΚ, όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος εµφανίζεται να µην µπορεί να ελέγξει την Κοινοβουλευτική του Οµάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγµα επίφοβου «πράσινου» βουλευτή είναι ο Μιχάλης Κασσής, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι η ψήφος εµπιστοσύνης του στην κυβέρνηση δεν αποτελεί «λευκή επιταγή». Στην ίδια λογική κινείται και ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος στο παρελθόν είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόµενο να διαφοροποιηθεί σε µια ενδεχόµενη λήψη νέων µέτρων, όπως εσχάτως και ο Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος έθεσε υπό αµφισβήτηση την ικανότητα αποτελεσµατικής διαπραγµάτευσης µε την τρόικα από τη σηµερινή κυβέρνηση, αλλά και οι Γιάννης Κουτσούκος, που θεωρείται της επιρροής του Κώστα Σκανδαλίδη, Νίκος Σηφουνάκης και Αντζελα Γκερέκου. Απρόβλεπτος θεωρείται και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης ∆ριβελέγκας, που δύσκολα, πάντως, εκτιµάται ότι θα διαφοροποιηθεί από την όποια απόφαση του ΠΑΣΟΚ.

Ο στοιχειωµένος αριθµός «153»

Ο αριθµός «153», που αντιστοιχεί στα µέλη των Κοινοβουλευτικών Οµάδων της Ν.∆. και του ΠΑΣΟΚ, έχει... στοιχειώσει τα όνειρα του κυβερνητικού επιτελείου, δεδοµένου ότι µετά τα Φώτα θα ξεκινήσουν νέες διαπραγµατεύσεις µε τους εκπροσώπους της τρόικας. Ενισχυτικό του προβληµατισµού που επικρατεί σε Ηρώδου Αττικού, Συγγρού και Χαριλάου Τρικούπη είναι και το γεγονός ότι οι τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή απέδειξαν πως δεν υπάρχουν τα περίφηµα «µαξιλαράκια», δηλαδή οι ανεξάρτητοι βουλευτές, προερχόµενοι από Ν.∆. ή ΠΑΣΟΚ, που θα σπεύσουν να στηρίξουν διά της ψήφου τους την κυβέρνηση, εάν κινδυνεύσει να πέσει. Χαρακτηριστική περίπτωση, ο πρώην «γαλάζιος» και νυν ανεξάρτητος Γιώργος Κασαπίδης, που καταψήφισε και τα δύο τελευταία νοµοσχέδια. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίµου κερδίζει έδαφος η άποψη πως, από τη στιγµή που η κυβέρνηση στηρίζεται σε τρεις ουσιαστικά βουλευτές, δύσκολα θα βρεθούν αυτοί που θα διαφοροποιηθούν, προκαλώντας µείζον θέµα, ανοίγοντας την πόρτα για την πτώση της κυβέρνησης.

ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ. Και, σαν να µην έφταναν τα παραπάνω, οι εξελίξεις αυτές επιφέρουν και πρόβληµα στην καλή εικόνα της κυβέρνησης στο εξωτερικό. Για ανησυχητική συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει η συγκυβέρνηση στην Ελλάδα έκανε λόγο η εφηµερίδα «Tagesspiegel» του Βερολίνου, αµέσως µετά τη διαγραφή Πολύδωρα. «Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς µπορεί να είναι ανακουφισµένος τις εορταστικές ηµέρες των Χριστουγέννων, αλλά όχι αµέριµνος. Μπορεί το Κοινοβούλιο στην Αθήνα να ψήφισε δύο σηµαντικούς νόµους, ωστόσο ένας βουλευτής απαρνήθηκε την κυβέρνηση και η οριακή πλειοψηφία του (σ.σ.: κυβερνητικού) συνασπισµού θρυµµατίζεται κι άλλο», σχολίασε ο αρθρογράφος.

Του Δημήτρη Κουνιά, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg