Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
«Έτος προβολής της Αεροπορικής μας Ισχύος» ορίστηκε το 2014 για την Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ε. Τουρνάς από το βήμα του 2ου Συνεδριου Αεροπορικής Ισχύος που διοργάνωσε το Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Σχολή Ικάρων. γνωστοποιώντας παράλληλα ότι στο πλαίσιο αυτό έρχονται τον Μάρτιο στην Ελλάδα 12 αμερικανικά F-15 για συνεκπαίδευση με ελληνικά μαχητικά!
Ο κ Τουρνάς εξήγησε ότι κατά το περασμένο έτος 2013 << σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα μεγάλο αριθμό κλαδικών και διακλαδικών ασκήσεων, επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων, βολών και πιστοποιήσεων οπλικών συστημάτων, καθώς επίσης συνεργασιών με ξένες αεροπορικές δυνάμεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, που μεταξύ άλλων είχαν ως στόχο την προβολή της αεροπορικής μας ισχύος. Στο ίδιο πλαίσιο, συνέχισε, έχουμε σχεδιάσει αντίστοιχες δραστηριότητες για το 2014, το οποίο ονομάσαμε Συνεδρίου και στο οποίο συμπεριλάβαμε:
· Την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» με διευρυμένη συμμετοχή, και διάρκεια, καθώς επίσης αναβαθμισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και απαιτήσεις σχεδίασης.
· Την άσκηση «ΚΡΑΝΕΑ», με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων προσβολής στόχων, με τα σύγχρονα όπλα που διαθέτουμε στο οπλοστάσιο μας.
· Άσκηση Βολών αέρος-αέρος όλων των όπλων του είδους, παλαιών και νέων.
· Συνέχιση των Διεθνών Συνεργασιών με ξένες Πολεμικές Αεροπορίες, ξεκινώντας τον επόμενο μήνα με δώδεκα (12) αεροσκάφη F-15 της United States Air Forces in Europe (USAFE).
· Και βέβαια το παρόν Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, που διοργανώνεται για 2η συνεχή χρονιά από το ΚΕΑΤ, το οποίο στοχεύει μέσα από τις παρουσιάσεις, τις αναλύσεις και το διάλογο που θα ακολουθήσει, να τεθεί ο προβληματισμός ή να δοθούν απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα>>
Προσδιόρισε δε τα τα σχετικά θέματα που αναζητούνται απαντήσεις , στα εξής:
- Στις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.
- Στο ρόλο της Αεροπορικής Ισχύος και στους τρόπους αξιοποίησής της.
- Στο ρόλο της Αμυντικής Βιομηχανίας και Τεχνολογίας και στις δυνατότητες συμβολής της στην επαύξηση της Αεροπορικής Ισχύος.
- Και τέλος, στο αν η Αεροπορική Ισχύς πρέπει να θεωρείται σήμερα, ως ένα δυσβάστακτο οικονομικό βάρος ή ως πιθανή λύση του προβλήματος ασφάλειας, εν μέσω της αντικειμενικής πραγματικότητας των μειωμένων αμυντικών προϋπολογισμών.
Μιλώντας για την θεση της ΠΑ μεσα στο συγκεκριμένο οικονομικό περιβάλλον ο κ Τουρνάς, είπε:
Οι περικοπές και οι επιπτώσεις
<<Είναι γεγονός ότι η Χώρα μας αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μεταπολεμικά, με αποτέλεσμα να απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές και περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στη λειτουργία των Ένοπλων Δυνάμεων και βεβαίως της Πολεμικής μας Αεροπορίας>>.Και πρόσθεσε:
<<Παρόλα αυτά, έχω την πεποίθηση ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία ή άλλοθι για μειωμένη προσπάθεια ή συμβιβασμούς. Αντιθέτως, θα πρέπει να δούμε την παρούσα κρίση ως ευκαιρία ανάδειξης και εκμετάλλευσης των μη υλικών παραγόντων της μαχητικής μας ισχύος, όπως είναι τα ψυχικά χαρακτηριστικά του προσωπικού, η ηγεσία, η ιστορική παράδοση, η δομή και η οργάνωση και βέβαια η δημιουργική σκέψη. Εξάλλου, η αξία ενός οργανισμού και των στελεχών του, αναδεικνύεται στις δύσκολες καταστάσεις, εφόσον έχει τη βούληση και την ικανότητα να προχωρήσει στις κατάλληλες αναπροσαρμογές, εκμεταλλευόμενος τα χαρακτηριστικά που προανέφερα και επιτυγχάνοντας τη συσπείρωση και την πλήρη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και δυνατοτήτων του>>.
Η σταση της Τουρκίας
Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας μέσα στο γενικότερο γεωπολιτικό στάτους της περιοχής, ο κ Τουρνας είπε ότι, μετά την άκρως αισιόδοξη στρατηγική Νταβούτογλου «περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της», εμφανίζεται σήμερα να αντιμετωπίζει ανοιχτά θέματα με όλες σχεδόν τις χώρες που την περιβάλλουν, καθώς επίσης με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Παράλληλα,πρόσθεσε, η Τουρκία στο εσωτερικό της αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης από διάφορα γεγονότα, που αποδυναμώνουν σταδιακά την Κυβέρνηση ERDOGAN. Ειδικότερα, τα γεγονότα στο πάρκο GEZI, τα σκάνδαλα διαφθοράς, η πτώση της τουρκικής λίρας και η απειλή μιας ύφεσης, έχουν ως αποτέλεσμα να πλήττεται η εικόνα και το κύρος του ίδιου του ERDOGAN στο εξωτερικό, ο οποίος αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και επιφυλακτικότητα.
<<Επιδιώκει ευρύτερο ρόλο στα Βαλκάνια>>
Εντούτοις, συνέχισε αναπτυσοντας την ανάλυσή του, η Τουρκία εξακολουθεί να επιδιώκει ευρύτερο ρόλο στα Βαλκάνια και στον ασταθή ευρασιατικό χώρο, προωθεί την ενεργό συμμετοχή της στις διεργασίες των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, προσπαθεί να αυξήσει τα στρατηγικά της ωφελήματα από την έμμεση εμπλοκή της στο συριακό ζήτημα και υλοποιεί σταδιακά τα σχέδιά της για έρευνες υδρογονανθράκων στον Εύξεινο Πόντο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για την υποστήριξη των πολιτικών της στόχων, η Τουρκία προχωρά στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου εξοπλιστικού προγράμματος, για την ενίσχυση των στρατιωτικών της ικανοτήτων και ιδιαίτερα αυτών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, που στοχεύει στην αύξηση των δυνατοτήτων της αμυντικής της βιομηχανίας και παράλληλα στην ποιοτική αναβάθμιση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, παραβλέποντας όμως τον κίνδυνο επιδείνωσης της εθνικής της οικονομίας.
Και επισήμανε, αφού περιέλαβε και άλλους παράγοντες στο σκεπτικό του : <<Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από ποικιλόμορφες προκλήσεις και απειλές, απαιτείται επαγρύπνηση, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα από την πολιτεία και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας μας και συνεπώς, κατά προτεραιότητα από την Πολεμική Αεροπορία, λόγω της φύσης και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του όπλου μας>>.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg