Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Η κυβέρνηση κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου



Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η κυβέρνηση κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, που περιλαμβάνει όλα τα νέα μέτρα που συμφώνησε με τους εκπροσώπους των δανειστών. Αποφεύγει να ενημερώσει ακόμα και τους βουλευτές, έστω κι αν αποσπασματικά παρέχει πληροφόρηση με το σταγονόμετρο.


Συμφέρει, όμως, την κυβέρνηση η δημόσια συζήτηση να περιορίζεται γύρω από τις ρυθμίσεις για το γάλα και τα φάρμακα. Και αυτό, γιατί πίσω από τις αντιδράσεις μπορεί να κρατά κρυμμένα μυστικά μια σειρά από άλλα μέτρα, που συμφώνησε και καλείται να περάσει μέσω της Βουλής.

Ενδεικτικά, υπάρχει συμφωνία για υιοθέτηση περίπου 280 από τις 329 προτάσεις που περιέχει η λίστα του ΟΟΣΑ, ενώ έρχονται και νέες επώδυνες ρυθμίσεις στα εργασιακά. Αλλαγές, που ουδείς επί του παρόντος γνωρίζει τι θα φέρουν για πολλούς κλάδους της οικονομίας, ενώ, παράλληλα, άλλα «καυτά» ζητήματα, όπως οι ομαδικές απολύσεις, απλώς πήραν παράταση για την περίοδο μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Το σχέδιο είναι να φέρουν τους βουλευτές προ τετελεσμένων, καθώς θα έχουν ελάχιστο χρόνο για να μελετήσουν το περιεχόμενο των νέων διατάξεων. Το πολυνομοσχέδιο-σκούπα θα πρέπει να ψηφιστεί στο «παρά πέντε», ώστε στο Eurogroup της 1ης Απριλίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να συναινέσουν στην εκταμίευση της δόσης των 10,1 δισ. ευρώ.

Κι αν όλες οι νέες ρυθμίσεις βρίσκονται καλά κρυμμένες στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού, εκεί είναι και τα περίφημα ισοδύναμα μέτρα που θα έρθουν για να καλύψουν απώλειες.

Κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι τα ισοδύναμα μέτρα, που θα πρέπει να καλύψουν τις «τρύπες» από τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τις αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, την απόφαση του ΣτΕ για τους μισθούς των ενστόλων, τη μη επιβολή έκτακτης εισφοράς στον τζίρο των επιχειρήσεων για κάλυψη του ελλείμματος του ΟΑΕΕ και την παράταση της απαγόρευσης κατάσχεσης για την πρώτη κατοικία.

Είναι φανερό ότι τα δύσκολα δεν τελειώνουν εδώ, όπως θα επιθυμούσε η κυβέρνηση μετά τους πανηγυρισμούς για το πλεόνασμα και τη συμφωνία με την τρόικα. Οπως κι αν επιχειρήσουν να βαφτίσουν τις νέες ρυθμίσεις, νέα μέτρα βρίσκονται προ των πυλών.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg