Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Έμεινε "έξω" ο Τσίπρας απ το ιστορικό γεγονός της Ευρώπης

Χωρίς τον Τσίπρα το πρώτο Ευρωντιμπέιτ της ιστορίας

Απόντος του Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώθηκε η πρώτη τηλεοπτική προεκλογική τηλεμαχία των υποψηφίων για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έλαβε χώρα στο Μάαστριχτ στης Ολλανδίας, στην πόλη όπου «γεννήθηκε» το ευρώ...


 Οι βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν, ήτοι ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Μάρτιν Σουλτς των Σοσιαλιστών, ο Γκι Φέρχοφσταντ των Φιλελεύθερων και η Σκα Κέλλερ των Πρασίνων σε μια -ιστορική για την Ευρωπαϊκή Ένωση - τηλεμαχία μίλησαν για το μέλλον της Ε.Ε, την Κρίση και για το βασικότερο στοίχημα της Ε.Ε, την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων Ευρωπαίων.

Ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έλαμψε δια της απουσίας του ήταν ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ανέφερε ως δικαιολογία της αδυναμίας του να συμμετέχει στην πρώτη τηλεμαχία τις … «υποχρεώσεις» του. Δικαιολογία η οποία υπήρξε αφορμή να ακουστούν πολλά σχόλια από τη μεγαλύτερη μερίδα των Ευρωπαίων δημοσιογράφων που καλύπτουν την Ε.Ε, καθώς είναι γνωστό πως ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να μιλήσει –σχεδόν- οποιαδήποτε ευρωπαϊκή γλώσσα.

Στην ουσία της ιστορικής τηλεμαχίας, την οποία παρουσίασε το Euronews, ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε πως ο βασικός σκοπός της Ε.Ε είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ ο Γκι Φέρχοφσταντ επανέλαβε πως η Ε.Ε πρέπει να προχωρήσει στην ομοσπονδιοποίηση της. Ο υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής με το ΕΛΚ Ζαν – Κλόντ Γιουνκέρ τόνισε πως δεν υποστηρίζει τη λιτότητα, αλλά ένα γενικό πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας ώστε να υπάρξει ανάπτυξη στην Ε.Ε.

«Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»

Ο Γκι Φέρχοφσταντ, επανέλαβε πως υποστηρίζει τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, όχι με την επέκταση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ενός υπερκράτους, αλλά με τη δημιουργία κοινών πολιτικών.  Από την πλευρά της η Σκα Κέλλερ των Πράσινων υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει μια νέα «πράσινη συμφωνία» με κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες στην Ε.Ε.

Ευρωομόλογα – «Όχι» από όλους τους υποψηφίους

Ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ επανέλαβε πως τα ευρωομόλογα δεν πρόκειται να βοηθήσουν στην παρούσα στιγμή παρά μόνο αν υπάρξει περισσότερος έλεγχος στους εθνικούς προϋπολογισμούς ενώ και ο Γκι Φέρχοφσταντ τόνισε πως τα ευρωομόλογα είναι μια υπόθεση που θα εξαρτηθεί μόνο από τον καλύτερο δημοσιονομικό συντονισμό των κρατών – μελών. Ο Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε πως τα ευρωομόλογα πρέπει να συζητηθούν σε δεύτερο χρόνο, καθώς αυτό που επείγει είναι η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες.

Κρίση

Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ υποστήριξε πως τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διαχείριση της Κρίσης τη φέρει το Συμβούλιο (Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) και δεν πρέπει να κατηγορεί κάποιος συλλήβδην την Ε.Ε. Ο κ. Φέρχοφσταντ τόνισε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται ένα ισχυρό Κοινοβούλιο που θα αναλάβει να εκπροσωπήσει τους πολίτες. Από την πλευρά τη ο κ. Γιουνκέρ υποστήριξε πως πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ τόνισε πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ευρωσκεπτικιστές και ευρωφοβικούς. Η Σκα Κέλλερ ανέφερε πως είναι αδιανόητο να επαναλαμβάνει κάνεις τα ακροδεξιά συνθήματα  Οι περισσότεροι υποψήφιοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας μιας εσωτερικής και ενιαίας ψηφιακής αγοράς ώστε η Ε.Ε να καταφέρει να ανταγωνιστεί τους «Κολοσσούς» από τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες τρίτες χώρες.

Ουκρανία

Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα και στην κρίση στην Ουκρανία, με τον Γκι Φέρχοφσταντ να τονίζει πως ο Πούτιν είναι ένας σκληρός ηγέτης ο οποίος δεν πρόκειται να σταματήσει εκτός αν η Ε.Ε τολμήσει να απαντήσει όπως αρμόζει στην  ισχύ της. Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε πως η Ρωσία ουσιαστικά μπλοφάρει, καθώς οι οικονομίες της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτώνται σε τέτοιο βαθμό που καμία πλευρά δεν θα μπορούσε να δράσει μονομερώς. Ο κ. Γιουνκέρ υποστήριξε πως η Ε.Ε πρέπει να προχωρήσει σε μια ενεργειακή ένωση ώστε να μην μπορεί ο κ. Πούτιν -ή η Ρωσία- να εκβιάζει την Ε.Ε.

Οι βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία την Κομισιόν στην ιστορική πρώτη τηλεμαχία εκλήθησαν να μιλήσουν για το όραμά τους για την Ε.Ε.

Ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε χαρακτηριστικά «Θέλω να ενώσω ξανά την Ευρώπη. Πρέπει να επικεντρωθούμε στις βασικές πολιτικές. Να υπενθυμίσουμε στους Ευρωπαίους πολίτες το τι έχει κάνει η Ε.Ε για αυτούς και να μην ακούν τις Σειρήνες της Κρίσης». Ο Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε πως εάν εκλεγεί πρόεδρος της Επιτροπής «δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο να λαμβάνονται οι αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Ως πρόεδρος της Επιτροπής θα δείξω πως η Ε.Ε. είναι μια ένωση πολιτών». Ο Γκι Φέρχοφσταντ υπογράμμισε πως «η Ε.Ε δεν είναι μια συμφωνία συντηρητικών και σοσιαλιστών. Ως πρόεδρος της Κομισιόν θα δείξω μια νέα Φιλελεύθερη Ευρώπη», ενώ η Φραντσέσκα Κέλερ δήλωσε πως οραματίζεται «μια Ευρώπη των πολιτών, όπου όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουμε λόγο για τις εξελίξεις».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg