Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Για τη νέα Ελλάδα, ή για τη... "Νέα Ελλάδα";;



Αναγκαία για τη μετάβαση στην ισχυρή Νέα Ελλάδα, πρότυπο ανάπτυξης, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την αναθεώρηση του Συντάγματος, στην εισαγωγή της ομιλίας του στο Μέγαρο Μουσικής, όπου παρουσίασε τις 30 προτάσεις της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.


Μίλησε για το «επόμενο ιστορικό άλμα» που καλείται να κάνει η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας αναφορά στον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

«Το σημερινό Σύνταγμα έχει κλείσει τον κύκλο του, όπως έκλεισε και ο κύκλος της και η εποχή των μνημονίων και η χώρα χρειάζεται μια καινούργια αρχιτεκτονική» τόνισε.

Το Σύνταγμα, πρόσθεσε, είναι ανάγκη να «θεραπεύσει τις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος, να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ευημερία και να απελευθερώσει τη δημιουργικότητα του Έλληνα».

Η μεταρρύθμιση δεν μπορεί συνεχώς να αναβάλλεται, είπε και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «εμείς τολμάμε και θέτουμε την ατζέντα για την μεταρρύθμιση του Συντάγματος». «Δηλώνουμε ανοικτοί στο διάλογο με όλους», κόμματα, φορείς, την κοινωνία, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Οι 30 προτάσεις της ΝΔ

1. Η ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και η άμεση εκλογή του από τους πολίτες ήταν η πρώτη πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, χειροκροτούμενος. Η πρόταση αυτή, εξήγησε, εντάσσεται στην προσπάθεια να υπάρξει η αναγκαία κομματική συναίνεση για την αλλαγή της χώρας.

2. Στο ίδιο πλαίσιο και για την εξυπηρέτηση του ίδιου στόχου, εντάσσονται και οι προτάσεις για ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου και για καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του θα απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.

3. Ο πρωθυπουργός πρότεινε ακόμη τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής.

4. Τη θεσμοθέτηση τριών Μόνιμων Υπηρεσιακών Υφυπουργών (Εξωτερικών, Άμυνας και επί του Προϋπολογισμού) με 5ετή θητεία.

5. Την κατάργηση των πολλών Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, όπως είναι σήμερα, με αντίστοιχη αναβάθμιση του ρόλου των Γενικών Διευθυντών. Και με θέσπιση ενός μόνο Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο.

6. Την αναθεώρηση της διάταξης που προσδιορίζει την ποινική ευθύνη των υπουργών «γιατί με τη σημερινή της μορφή είναι πια ξεπερασμένη.»

7. Την αναθεώρηση της διάταξης για την  ασυλία των Βουλευτών «γιατί η ασυλία πρέπει να περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων του κάθε βουλευτή.»
8. Εκδημοκρατισμό των Πολιτικών Κομμάτων «με αξιόπιστες εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων.»
9. Την κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή.
10. Εξορθολογισμό των διατάξεων για τα ΜΜΕ »ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αντικειμενικότητά τους».
11. Ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή. «Έτσι η βουλή θα πάψει να είναι προθάλαμος υποψήφιων υπουργών και θα γίνει Συνέλευση εκπροσώπων του λαού», είπε.

12. Την αναθεώρηση του άρθρου 90, ώστε να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να περιοριστεί η διακριτική ευχέρεια της Εκτελεστικής Εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

13. Να δημιουργηθεί ένα Ειδικό και Μόνιμο Δικαστικό Σώμα, που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη να ελέγχει τη συνταγματικότητα με αδιαμφισβήτητο τρόπο. Αυτό «θα επιταχύνει την απονομή της δικαιοσύνης και την υλοποίηση των επενδύσεων»

14. Τη θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού.

15. Τη θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Συνδικαλιστών.

16. Με ανοιχτή συζήτηση τη μείωση του αριθμού των Βουλευτών.

17. Την ενίσχυση του ρόλου των Βουλευτών, τόσο σε νομοθετικό –επαναλαμβάνω- όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο.

18. Την υποχρεωτική σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις σημαντικές προμήθειες του Δημοσίου.

19. Την οριοθέτηση της δικαιοδοσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των δημόσιων συμβάσεων, ώστε να μη συγκρούεται με εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας.

20. Την ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.

21. Την αναμόρφωση της οικονομικής θεματικής του Συντάγματος. Τη σύνδεση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική μας ανάπτυξη και την εξασφάλιση της ανάλογης ωφέλειας για το κοινωνικό σύνολο.

22. Την αναθεώρηση του άρθρου 17, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η προστασία του πυρήνα του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας.

23. Την προσθήκη στο άρθρο 79 της υποχρέωσης αναλυτικού απολογισμού απ’ όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο Προϋπολογισμό.

24. Την αναθεώρηση του άρθρου 24 ώστε να γίνει πληρέστερη η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων σε βάρος, όχι μόνο της ατομικής ιδιοκτησίας, αλλά και της ίδιας της περιουσίας του Δημοσίου.

25. Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων «έτσι ώστε η γνώση να συνδεθεί με την παραγωγή και με την αγορά.» «Δεν μπορεί η Ελλάδα να παραμένει η μόνη χώρα στην Ευρώπη που συνταγματικά απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα πρέπει αυτό να τελειώσει, να το ρίξουμε στο κάλαθο του χθες μια για πάντα» είπε.

26. Αναθεώρηση των διατάξεων για τα δημοψηφίσματα, ώστε να προβλέπεται διενέργεια δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.

27. Τον εξορθολογισμό των διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών.

28. Την προτεραιότητα μετά στην ασφάλεια του πολίτη «που πρέπει να αναβαθμιστεί και να θωρακιστεί.»

29. Την κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης όλων και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στην εργασία τους.

30. Ρητή συνταγματική πρόβλεψη που να προστατεύει την εθνική ταυτότητα και την ελληνική γλώσσα. «Δεν μπορούν όλοι οι υπόλοιποι να σέβονται τον πολιτισμό μας, περισσότερο απ’ ό,τι τον σεβόμαστε εμείς οι ίδιοι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ζητώ να μου δώσετε εντολή...»

Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, πρέπει η διαδικασία να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή και να ολοκληρωθεί στην επόμενη. «Αυτή η Βουλή βάζει την ατζέντα των μεγάλων αλλαγών. Η επόμενη Βουλή, χρειάζεται δυνάμεις υπεύθυνες, για να μπορέσει να είναι Αναθεωρητική» τόνισε.

Κάποιες αλλαγές, όπως σημείωσε, δεν αφορούν μόνο αλλαγή του Συντάγματος αλλά μπορούν να γίνουν και με θεσμικές αλλαγές, ορισμένες εκ των οποίων -τις οποίες απαρίθμησε- ήδη «τρέχουν».

«Οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και οι υπόλοιπες μεγάλες θεσμικές αλλαγές που σας ανέφερα σήμερα, θα συμπληρώσουν και θα δώσουν νέα ώθηση σε μια αληθινή μεταμόρφωση της πατρίδας μας» δήλωσε.

Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για «μεταρρυθμιστική κοσμογονία», συμπληρώνοντας ότι «απέναντι μας έχουμε τις δυνάμεις της αδράνειας, όσους προσπαθούν να μας κρατήσουν στο χθες. Όλους όσους νοσταλγούν όσα οι Έλληνες δεν θέλουν να θυμούνται».

«Απέναντί μας έχουμε αυτούς που θέλουν, με κάθε τρόπο, να μας γυρίσουν πίσω, όχι μπροστά να πάμε: Πίσω στην κρίση. Και σε ό,τι μας έφερε σε αυτήν την κρίση. Πίσω στα μνημόνια, στη δανειακή εξάρτηση. Όσους αγωνίζονται να διατηρήσουν τις παθογένειες του Ελληνικού Κράτους, για να μπορέσουν να έχουν λόγο ύπαρξης» είπε.

«Για αυτή την Νέα Ελλάδα, δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν θα συμβιβαστώ. Σας καλώ να μου δώσετε την εντολή για να αλλάξουμε μαζί την Ελλάδα. Οδηγώντας τον τόπο και το έθνος μας στο μέλλον. Αυτή η Βουλή βάζει την ατζέντα των μεγάλων αλλαγών» υπογράμμισε.

«Ζητώ να δώσετε στην παράταξή μας τη δύναμη, αυτό να το κάνουμε πραγματικότητα. Ζητώ να δώσετε στην παράταξή μας τη δύναμη, να παραμερίσουμε τα εμπόδια και τους νοσταλγούς του χθες. Ζητώ να δώσετε στην παράταξή μας τη δύναμη, να νικήσουμε οριστικά όσους θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα πίσω. Ζητώ να δώσετε στην παράταξή μας τη δύναμη, για να πετύχουμε το μεγάλο άλμα στο αύριο» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg