Η εφημερίδα, μια ημέρα μετά την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, είναι απολύτως σαφείς, στο κύριο άρθρό τους. «Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε τη μεγάλη δυσαρέσκεια που αισθάνονται εκατομμύρια ψηφοφόροι απέναντι στην Ε.Ε.
Τα μεγάλα κέρδη των ευρωσκεπτικιστών από την αριστερά και τη δεξιά, ιδιαίτερα σε Γαλλία, Βρετανία και Ελλάδα αποκάλυψαν την οργή που πολλοί νιώθουν για την ολοένα αυξανόμενη εξουσία που βρίσκεται στα χέρια μιας απομακρυσμένης ευρωπαϊκής ελίτ.
Το ιδεώδες θα ήταν οι ευρωπαίοι ηγέτες, σε εθνικό αλλά και σε κοινοτικό επίπεδο, να μην χάσουν την ευκαιρία να απαντήσουν στο μήνυμα των ψηφοφόρων. Κάποιοι όπως ο Ντέηβιντ Κάμερον, είπαν ότι δεν μπορεί η Ε.Ε. να προχωρήσει σα να μην συμβαίνει τίποτα. Κι όμως λίγες μέρες μετά τις εκλογές, η Ε.Ε. οδηγείται σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο που απειλεί να εξοργίσει ακόμα περισσότερο τους Ευρωπαίους καθώς οι ηγέτες τους απέτυχαν να φέρουν τις δουλειές και την ευημερία που χρειάζονται επειγόντως.
Η προσοχή σε αυτό το αδιέξοδο εστιάζεται στην επιλογή του νέου επικεφαλής της Κομισιόν. Αν και υπό μια έννοια περιθωριοποιήθηκε υπό τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η επιτροπή παραμένει ο βασικός θεσμός της Ε.Ε.
Οι ηγέτες των 28 πρέπει να ενωθούν και να αποκλείσουν την υποψηφιότητα Γιούνκερ για δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι το γεγονός ότι η υποψηφιότητα του αντιστοιχεί σε μια αρπαγή θεσμικής εξουσίας από το ευρωκοινοβούλιο. Ο διορισμός των κορυφαίων υποψηφίων ήταν μια τακτική από κορυφαίους ευρωβουλευτές με αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση του αίτηματός τους να επιλέξουν το αφεντικό της επιτροπής.
Δεν έχει καμία βάση στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές που δεν ξεπέρασε το 43%, το κοινοβούλιο έχει μια πολύ αμφισβητήσιμη εντολή για να αποφασίσει ποιος ηγείται της επιτροπής.
Δεύτερον, ο διορισμός του κ. Γιούνκερ θα συμβόλιζε την απόρριψη, εκ μέρους των ευρωπαίων ηγετών της αντιευρωπαϊκής ψήφου διαμαρτυρίας στις κάλπες καθώς είναι ο εκπρόσωπος της παλιάς σχολής που αντιπροσωπεύει όλα όσα αποτελούν την αιτία της διαμαρτυρίας και της δυσπιστίας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και το άρθρο καταλήγει: Οι εθνικοί ηγέτες πρέπει να διορίσουν ένα φρέσκο πρόσωπο, μια φιγούρα που μπορεί να καυχηθεί για την εμπειρία στην κυβέρνηση και ο οποίος έχει απήχηση. Χρειάζεται περισσότερα από ένα αναγνωρίσιμο όνομα. Θα πρέπει συνεπώς να εξασφαλιστεί ότι ο νέος πρόεδρος μπορεί να φέρει καλύτερες ισορροπίες στη διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο νέος πρόεδρος πρέπει επίσης να αναμορφώσει τη δομή και το εύρος της Κομισιόν. Υπάρχουν 28 επίτροποι... είναι πολλοί».
Η τελευταία αυτή αναφορά χτυπά καμπανάκι καθώς είναι σαφές ότι τα σχέδια που υπάρχουν είναι παλιά και κανείς δεν εγγυάται σε κράτη όπως η Ελλάδα ότι θα συνεχίσουν να έχουν δικό τους επίτροπο στην Κομισιόν.
Είναι σαφές ότι η μείωση των επιτρόπων δεν θα είναι κατά ένα ή δύο, οπότε –εάν περάσει αυτή η πρόταση- θα υπάρξουν κράτη που θα κάνουν 10 ή και 15 χρόνια για να έχουν σειρά διορισμού δικού τους επιτρόπου.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg