Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Ο "πόλεμος" ΕΚΤ - Τραπεζών, θα γίνει πάλι στην πλάτη των καταθετών;;


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιό της σε ιστορικό χαμηλό και παράλληλα προχώρησε σε μία κίνηση χωρίς προηγούμενο, ανακοινώνοντας ότι θα χρεώνει τόκους επι των καταθέσεων των τραπεζών, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομίας της Ευρωζώνης.


Η μείωση του βασικού της επιτοκίου επί πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,15%  είναι ιστορικό "χαμηλό", από τη θέσπιση του ευρώ την 1.1.1999 και την έκδοση τραπεζογραμματίων και νομισμάτων την 1.1.2002, έως σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε τα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ διαμορφώνονται ως εξής:

- Πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος: 0,15% (έναντι 0,25% που ίσχυε έως τώρα)
- Διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης : 0,40% (έναντι 0,75%)
- Διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων: (αρνητικό) -0,10% (έναντι 0,00%)

Το αρνητικό επιτόκιο -0,10% για καταθέσεις από τις εμπορικές τράπεζες στην ΕΚΤ σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει πλέον να πληρώνουν τόκο για να κάνουν καταθέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.... Και ποιος άραγε θα την "πληρώσει" για μια ακόμη φορά;;

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία μεταβολή στα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ είχε πραγματοποιηθεί στις 13/11/2013. Τα επιτόκια που ανακοινώθηκαν σήμερα θα ισχύσουν από τις 11 τρέχοντος.

Με πληροφορίες από την "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg