Η ΝΔ, ως βασικός πυλώνας του συντηρητικού χώρου, αναζητεί συμμαχίες με πρόσωπα έτσι ώστε να ενισχύσει την κοινοβουλευτική της παρουσία, αλλά και να σηματοδοτήσει την αφετηρία μιας πορείας διεύρυνσης που θα ξεκινήσει από τη δεξιά για να συνεχίσει αργότερα πιθανώς στο λεγόμενο «παραδοσιακό κέντρο».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», προβεβλημένα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν την τελευταία εβδομάδα αλλεπάλληλα ραντεβού με ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις τους απέναντι στο ενδεχόμενο επιστροφής τους στο κόμμα όπου «γεννήθηκαν πολιτικά».
Ταυτόχρονα, όπως βεβαιώνουν τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού, οι ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ κάθε άλλο παρά αδιάφορους αφήνουν τους επιτελείς της ΝΔ, καθώς πιστεύουν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν και εκεί στελέχη που θα αναζητήσουν άλλες επιλογές, με δεδομένη τη δυσφορία που εκφράζουν για την τακτική που ακολουθεί ο κ. Π. Καμμένος και η οποία δεν επιβραβεύτηκε από τους πολίτες στην αναμέτρηση της προηγούμενης Κυριακής.
Καθοριστικό σημείο για την ευόδωση των προσπαθειών που καταβάλλονται ήδη από υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ αποτελεί -προφανώς- η αλλαγή πολιτικής που έχει ήδη εξαγγείλει ο κ. Σαμαράς.
Εφόσον αυτό συμβεί, και μάλιστα αμέσως, τότε ο δρόμος για την ένταξη στη ΝΔ βουλευτών που σήμερα δεν έχουν πολιτική «στέγη» και η επανεκλογή τους είναι απολύτως αβέβαιη θα ανοίξει. Αυτό είναι μάλιστα και το επιχείρημα που προβάλλουν τα στελέχη της ΝΔ στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους με ανεξάρτητους βουλευτές.
Συζητήσεις στο παρασκήνιο
Οι επαφές, όπως βεβαιώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ έχουν ήδη ξεκινήσει στο παρασκήνιο και τα μηνύματα που εκπέμπονται από εκείνους που συμμετέχουν σε αυτές είναι θετικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις έχουν μέχρι στιγμής στο επίκεντρο τους βουλευτές που έχουν αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ και είναι σήμερα ανεξάρτητοι.
Συγκεκριμένα, ο κ. Νταβρής διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τουλάχιστον τρεις βουλευτές της ΝΔ και μάλιστα δεν έχει διαψευστεί η πληροφορία ότι κάποια στιγμή προ ολίγων μηνών ετέθη στις συζητήσεις και το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος (με τη στήριξη της ΝΔ φυσικά) περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας.
Ο ίδιος αρνήθηκε, αλλά δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στις εκλογικές λίστες της ΝΔ στην Αχαΐα. Ο ίδιος ο κ. Νταβρής έχει παραδεχτεί ότι προέρχεται ιδεολογικά και πολιτικά από τον χώρο της συντηρητικής παράταξης και πως πολλές από τις θέσεις του (ειδικά στα εθνικά θέματα) ταυτίζονται με εκείνες της ΝΔ.
Ανάλογες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και με τον κ. Γιοβανόπουλο, ο οποίος επίσης έχει αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ. Ο μετριοπαθής χαρακτήρας του, αλλά και οι θέσεις που κατά καιρούς έχει διατυπώσει εκφράζονται σε ένα μεγάλο μέρος από τη ΝΔ.
Πιο κοντά στο κυβερνών κόμμα φέρεται να είναι ο κ. Γ. Κασσαπίδης, ο οποίος δεν έχει καταψηφίσει κανένα από τα τελευταία δύσκολα νομοσχέδια που προώθησε στη Βουλή η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κ. Κασσαπίδη είχε γίνει πρόταση (από στελέχη της ΝΔ) να είναι υποψήφιος δήμαρχος Κοζάνης, αλλά τελικά ο ίδιος το απέρριψε, επειδή δεν θεώρησε πως είναι η στιγμή να αποχωρήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή.
Επίσης τα πρώτα δείγματα αλλαγής πολιτικής αναμένει ο κ. Γ. Κουράκος (επίσης ανεξάρτητος βουλευτής) προκειμένου να συζητήσει επί της ουσίας για ενδεχόμενη επανένταξή του στο κόμμα από όπου ξεκίνησε.
Ο κ. Κουράκος, διατηρεί εξαιρετικές επαφές με σημαντικό αριθμό βουλευτών της ΝΔ και έχει ήδη συμμετάσχει σε συζητήσεις που αφορούν τα επόμενα πολιτικά του βήματα.
Ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν οι βουλευτές που έχουν παραμείνει στους ΑΝΕΛ, αλλά δεν συμφωνούν με την πολιτική του κ. Π. Καμμένου.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο κ. Π. Χαϊκάλης, ο οποίος μάλιστα διατηρεί και φιλικούς δεσμούς με τον κ. Αντ. Σαμαρά.
Ο κ. Χαϊκάλης, ο οποίος επισήμως διαψεύδει κάθε συζήτηση για ένταξή του στη ΝΔ, σε παρέμβασή του μετά το αρνητικό αποτέλεσμα που είχαν οι ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές, διαφώνησε πλήρως με τη στρατηγική που υιοθέτησε ο πρόεδρος του κόμματός του, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ένα κόμμα που η βάση του προέρχεται από τη δεξιά, να ακούει για «πολιτικό φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ και για ενδεχόμενη περίπτωση συγκυβέρνησης.
Η κ. Μ. Κόλλια, η οποία επίσης διακρίνεται για τη μετριοπάθειά της, συνομιλεί με πολλούς βουλευτές της ΝΔ, αλλά δεν δείχνει έτοιμη να κάνει αμέσως το επόμενο βήμα λόγω και της θέσης της αντιπρόεδρου της Βουλής που κατέχει ύστερα από πρόταση των ΑΝΕΛ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτές οι συζητήσεις, εφόσον καταλήξουν θετικά, θα βοηθήσουν σημαντικά στην προσπάθειά της να «χτίσει» μία προεδρική πλειοψηφία. Να πλησιάσει και ίσως να φτάσει στον αριθμό των 180 (με τη βοήθεια σαφώς και της ΔΗΜΑΡ, που δεν είναι βέβαιον μετά την κατάρρευση της εκλογικής της δύναμης στις ευρωεκλογές ότι θα θελήσει την προσφυγή στις κάλπες) και να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον προσεχή Μάρτιο.
Η απόσταση αυτήν την ώρα μέχρι το 180 φαντάζει μακρινή, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν μετά τις πυρετώδεις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
saradakos@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg