Για μια ακόμη φορά η... αφελής Ελλάδα ανακαλύπτει πως ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Και ότι στην παγκόσμια αγορά χρήματος δεν υπάρχουν ηθικοί φραγμοί καθώς το κέρδος των μετόχων υπερισχύει από την ενδεχόμενη επιβίωση ενός κράτους, που δυστυχώς στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το δικό μας.
Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται εδώ και μία εβδομάδα υψηλόβαθμα κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη στην Ελλάδα, από τη στιγμή που δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της BlackRock για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και με την οποία η χώρα μας κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των κρατών που κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν, πάνω από τη Βενεζουέλα, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, την Πορτογαλία και την Αργεντινή.
Η BlackRock, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο με ενεργητικό που προσεγγίζει τα 4,3 τρισ. δολάρια και κέρδη περισσότερα από 2 δισ. το χρόνο, είναι η ίδια εταιρεία που από την αρχή της οικονομικής κρίσης έχει αναλάβει να κρίνει τις ελληνικές τράπεζες και να προτείνει λύσεις για τη διάσωσή τους.
Έως τώρα, έχει προσληφθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος δύο φορές και έχει λάβει αμοιβή που προσεγγίζει τα 45 εκατομμύρια για να πραγματοποιήσει τα περίφημα stress tests των ελληνικ΄νω τραπεζών. Ετοιμάζεται όμως να ενσκήψει και για τρίτη φορά στη χώρα μας, πάντα με παρόμοια αμοιβή, προκειμένου να αξιολογήσει τα κόκκινα δάνεια ύψους 77 δισ. ευρώ που αποτελούν τεράστιο βαρίδι στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.
Κι όπως όλα δείχνουν ή τουλάχιστον όπως πιστεύουν οι οικονομικοί παράγοντες στη χώρα μας εκεί ακριβώς βρίσκεται το μυστικό του «θαψίματος» της Ελλάδας. Η BlackRock εκδίδει τη συγκεκριμένη έκθεση κάθε χρόνο από το 2011 και πάντα, προφανώς φυσιολογικά μας... τιμά με μία από τις πρώτες θέσεις στη λίστα επικινδυνότητας.
Ειδικά για φέτος, κυβέρνηση και τραπεζίτες πίστευαν ότι η συγκεκριμένη έκθεση θα μας έδινε μια ανάσα ζωής: Η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, έχει κάνει δημοσιονομική προσαρμογή, έχει βγει στις αγορές και συζητά με τους δανειστές της για το χρέος.
Δικαίως λοιπόν στην Αθήνα, πολιτικοί, τραπεζίτες και επιχειρηματίες προβληματίζονται και αναρωτιούνται γιατί η BlackRock δεν τα έλαβε όλα αυτά υπόψη της, ώστε η Ελλάδα να είναι έστω στη δεύτερη ή στην τρίτη θέση των χωρών που κινδυνεύουν.
Ο δόλος και τα κόκκινα δάνεια
Στην Αθήνα, πιστεύουν ότι πίσω από την αξιολόγηση υπάρχει δόλος και αυτός είναι τα κόκκινα δάνεια. Αυτά που αναμένεται να κληθεί να αξιολογήσει η ίδια η BlackRock, προτείνοντας λύσεις.
Η αμερικανική εταιρεία θα κρίνει, μεταξύ άλλων, τις αξίες που έχουν οι υποθήκες των ακινήτων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες ως εγγυήσεις από τους δανειολήπτες, θα αποφασίσει για το αν τα δάνεια είναι επαρκώς καλυμμένα και θα εισηγηθεί αν και πώς πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν κόκκινα δάνεια σε ξένα funds.
Συνολικά πρόκειται για δάνεια ονομαστικής αξίας 77 δισ. ευρώ, τα οποία ακολουθούνται από περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 100 δισ. Είναι γνωστό σε όλους ότι πολλά κερδοσκοπικά funds στο εξωτερικό ακόμη και με ελληνική συμμετοχή είναι έτοιμα -και μάλιστα πιέζουν- να αγοράσουν ακόμη και το σύνολο του επισφαλούς χρέους προφανώς με χαμηλότερο τίμημα, αλλά πάντα μετρητά και έτσι να εξασφαλίσουν στις ελληνικές τράπεζες ρευστό και βιωσιμότητα.
Στη συνέχεια, είτε θα επιχειρήσουν αυτά να εισπράξουν τα χρήματα, όσο πιο κοντά γίνεται στο 100% της απαίτησης είτε θα κατάσχουν απλώς τα ακίνητα που έχουν περιέλθει τελικά σε αυτά σε τιμή εξαιρετικά χαμηλή, ακόμη και για την περίοδο της κρίσης. Κι όταν μετά από χρόνια η οικονομία της Ελλάδας ανακάμψει, τότε η αξία τους θα πολλαπλασιαστεί και θα πουληθούν αποδίδοντας σημαντικό κέρδος.
Ως τελικό συμπέρασμα, στην Αθήνα επικρατεί προβληματισμός για την τελική έκβαση της υπόθεσης καθώς το παγκόσμια κύρος της BlackRock θα θέσει ουσιαστικά τους όρους και τις διαδικασίες για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, την ώρα που η κυβέρνηση με την Τρόικα θα διαπραγματεύονται για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg