Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Για «κρατική υπόσταση» της νοτιοανατολικής Ουκρανίας έκανε λόγο ο Βλαντίμιρ Πούτιν

 Για «κρατική υπόσταση» της νοτιοανατολικής Ουκρανίας έκανε λόγο ο Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο ηγέτης της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε την Κυριακή ότι συμφώνησε με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο για «ειρηνική επίλυση» της ουκρανικής κρίσης. ..Ωστόσο ο ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για ανάγκη συνομιλιών αναφορικά με το status της ανατολικής Ουκρανίας...



... και τη δημιουργία μιας κρατικής υπόστασης που θα προστατεύει τους πολίτες που ζουν στις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ παράλληλα επέρριψε όλες τις ευθύνες στο Κίεβο, συμπληρώνοντας: «Δεν μπορεί να προβλεφθεί τέλος στην κρίση, όλα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση της ουκρανικής πλευράς».

Μιλώντας το μεσημέρι της Κυριακής στην τηλεόραση - σε εκπομπή που μαγνητοσκοπήθηκε την Παρασκευή και  μεταδόθηκε στη ρωσική Απω Ανατολή - ο Βλ. Πούτιν ανέφερε πως «φτάσαμε σε συμφωνία με τον Πέτρο Ποροσένκο για ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης», όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Ο ουκρανός πρόεδρος είχε προαναγγείλει από την πλευρά του οδικό χάρτη για εξομάλυνση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πούτιν σημείωσε την Κυριακή ότι είναι «καίριας σημασίας να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των ανατολικών περιοχών».

Οπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων ο Βλ. Πούτιν μίλησε καθαρά για δημιουργία κρατικής οντότητας στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, αυξάνοντας δραματικά τις απαιτήσεις της Μόσχας η οποία ως τώρα ποέβαλλε μόνο τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πληθυσμών.

«Χρειάζεται να ξεκινήσουμε άμεσα ουσιαστικές συνομιλίες... Για τα ζητήματα της πολιτικής οργάνωσης της κοινωνίας και της κρατικής υπόστασης της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, με σκοπό την προστασία των συμφερόντων των ανθρώπων που ζουν εκεί», είπε ο Πούτιν σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Λίγο αργότερα πάντως, εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου έσπευσε να δηλώσει ότι οι περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές πολεμούν εναντίον των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων πρέπει να παραμείνουν τμήμα της χώρας και χαρακτήρισε τη διένεξη «εγχώρια».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις σε μια εμφανή προσπάθεια να μετριαστεί ο θόρυβος από την τοποθέτηση του προέδρου Πούτιν που ουσιαστικά έθεσε θέμα ανεξάρτητου ή αυτόνομου κράτους στα ανατολικά της Ουκρανίας.

«Δεν πρόκειται για μία διένεξη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, πρόκειται για μια διένεξη στο εσωτερικό της Ουκρανίας» είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Σε ερώτηση εάν η «Νοβοροσίγια» (Νέα Ρωσία)- το όνομα που δίνουν οι αντάρτες στην περιοχή που διεκδικούν- θα πρέπει να παραμείνει τμήμα της Ουκρανίας, εκείνος απάντησε: «Φυσικά».





Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg