Επίκληση στο παραταξιακό φρόνημα των συντηρητικών ψηφοφόρων, με αναφορές στα…ιερά και τα όσια της κεντροδεξιάς, αλλά και με παραπομπές στο θρησκευτικό τους συναίσθημα, έκανε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την Χαλκιδική, όπου έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου η πρώτη εκδήλωση για την επέτειο των 40 ετών από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.
Υπό τη σκιά των αρνητικών δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν το ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται σταθερά και εν μέσω δημοσιευμάτων από τα διεθνή ΜΜΕ για τη δύσκολη θέση που βρίσκεται η κυβέρνηση που αναζητεί ένα νέο ελκυστικό αφήγημα να πει στον ελληνικό λαό, ο Αντ. Σαμαράς επέλεξε πρωτίστως να επενδύσει στο παραταξιακό φιλότιμο των δεξιών και κεντροδεξιών ψηφοφόρων.
Ο Πρωθυπουργός με φράσεις όπως «νιώθω τον πατριωτικό ηλεκτρισμό της μεγάλης πολιτικής παράταξης που λέγεται Νέα Δημοκρατία», «γιορτάζουμε 40 χρόνια αγώνων και νιώθω τιμή και συγκίνηση να στέκομαι, σήμερα, εδώ μπροστά σας, όλοι μαζί μία φωνή, μία καρδιά, μία συνείδηση», υπενθύμισε ότι ήταν και αυτός στον ίδιο χώρο του «Αθως Παλλάς» στο Προσυνέδριο της παράταξης, σχεδόν 40 χρόνια πριν, ως μέλος της εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ.
Η προσπάθεια ήταν εμφανής: επιχείρηση τόνωσης του κομματικού πατριωτισμού και κυρίως υπενθύμισης και της δικής του πορείας εντός της παράταξης επί πολλά έτη, παρά την απουσία του με το εγχείρημα της Πολιτικής Ανοιξης.
Μάλιστα στην αρχή έκανε αναφορά στον παριστάμενο πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή που ήταν σε αυτό τον χώρο πριν 35 χρόνια.
«Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Νεοδημοκράτες» τόνισε και αναφέρθηκε, θέλοντας να ικανοποιήσει το κομματικό ακροατήριο στους τέσσερις πολιτικούς ηγέτες που καθήλωσαν σε εκείνο το 1ο συνέδριο το ακροατήριο της κεντροδεξιάς: ο «Εθνάρχης», όπως τον αποκάλεσε, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Παναγής Παπαληγούρας, ο Γεώργιος Ράλλης και ο Ευάγγελος Αβέρωφ, πολιτικό τέκνο του οποίου είναι και ο ίδιος.
Θέλοντας να δείξει ότι η παράταξη είναι ενωμένη και πρέπει να συστρατευτούν όλοι υπό τη σημερινή ηγεσία, θύμισε όλους τους αρχηγούς της ΝΔ από το 1974: Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γεώργιο Ράλλη, Ευάγγελο Αβέρωφ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Έβερτ και Κώστα Καραμανλή.
Μάλιστα είπε ότι η παράταξη είχε και θύματα και αναφέρθηκε στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, τον αποκάλεσε αγωνιστή της παράταξης.
Με συνεχείς αναφορές στον ιδρυτή της Ν.Δ Κωνσταντίνο Καραμανλή στόχευσε να ενεργοποιήσει το παραταξιακό θυμικό
Και επειδή όμως το κόμμα παραμένει σε βάθος «καραμανλικό» ο Πρωθυπουργός είχε πολλές φορές αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αφού ο στόχος ήταν να ενεργοποιήσει και το παραταξιακό θυμικό.
Μάλιστα, έκανε έμμεση αναφορά στο ΠΑΣΟΚ και στον Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας ότι όταν ήλθε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην Ελλάδα, τον Ιούλιο του 1974, κάποιοι τον πολέμησαν από τα πρώτα βήματα.
«Για θυμηθείτε πόσοι διχαστικοί λόγοι ακούστηκαν τότε στη Βουλή, πόσα εμπρηστικά συνθήματα δονούσαν από τότε δρόμους και πλατείες» είπε μεταξύ άλλων και είπε το υπερβολικό, ότι «οι Ελληνες υποκλίνονται στη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή».
Σε άλλο σημείο όμως είχε και θετική αναφορά στον Κώστα Καραμανλή, θυμίζοντας τη στάση του στο Σχέδιο Ανάν το 2004, αλλά και στο Βουκουρέστι, το 2008, όταν άλλοι, όπως είπε, προέβλεπαν ή εύχονταν «υποχώρηση» της Ελλάδας στο Σκοπιανό, η παράταξη αυτή έκανε και πάλι το καθήκον της.
Πηγή Στέφανος Λιγνός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg