Μια από τις κρισιμότερες μάχες σε αυτό τον γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα δοθεί την Πέμπτη στο υπουργείο Εργασίας. Η τρόικα θα ζητήσει να ανοίξουν εδώ και τώρα ασφαλιστικό και εργασιακό «πατώντας» τόσο στις εκκρεμότητες που είχαν μείνει από τον προηγούμενο γύρο της διαπραγμάτευσης όσο και στις απαιτήσεις του μνημονίου.
Για την κυβέρνηση, τόσο το ασφαλιστικό όσο και το εργασιακό αποτελούν… αναγκαστικές κόκκινες γραμμές καθώς ακόμη και οι βουλευτές που στηρίζουν την πλειοψηφία έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι μέτρα όπως η περαιτέρω μείωση των συντάξεων, η αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων δεν πρόκειται να τα ψηφίσουν.
Για τα εργασιακά, στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία. Ο υπουργός Εργασίας μεταβαίνει στη Γενεύη και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) εκτιμώντας ότι θα επιστρέψει με μια θετική απάντηση για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Προσδοκά στο ότι το ILO θα κρίνει ως ικανοποιητικές τις παρεμβάσεις που έγιναν την περασμένη άνοιξη. Οσον αφορά στο θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, η κυβέρνηση προσβλέπει και στη βοήθεια των κοινωνικών εταίρων εκτιμώντας ότι αν εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις συμφωνήσουν ότι δεν απαιτούνται αλλαγές, η συμφωνία αυτή θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως «ανάχωμα» στις απαιτήσεις της τρόικας.
Στο ασφαλιστικό, οι συνθήκες της διαπραγμάτευσης δεν αναμένεται να είναι τόσο εύκολες. Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο αναφέροντας ότι οι αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία -στις οποίες θα στηριχτούν και οι όποιες αποφάσεις για αλλαγές σε συντάξεις ή όρια ηλικίας συνταξιοδότησης- δεν πρόκειται να είναι έτοιμες πριν από το τέλος Οκτωβρίου.
Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών όμως, η κυβέρνηση προγραμματίζει να «οχυρωθεί» πίσω από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2010 η οποία τίθεται σε πλήρη εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2015 (σ.σ. βασικό στοιχείο η θέσπιση ελάχιστης σύνταξης 360 ευρώ η οποία θα προσαυξάνεται ανάλογα με τις εισφορές του ασφαλισμένου). Για όσους βγουν στη σύνταξη μετά την 1/1/2015 θεωρείται πολύ πιθανή η μείωση της κατώτερης σύνταξης η οποία πλέον θα υπολογίζεται με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη.
Εξαιρετικά «καυτό» είναι το θέμα του ΕΚΑΣ. Το μνημόνιο προβλέπει την αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων στο οποίο περιλαμβάνεται και το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το συγκεκριμένο επίδομα «κοστίζει» περίπου 700 εκατομμύρια στον κρατικό προϋπολογισμό και εξακολουθεί να καταβάλλεται σε 270.000 δικαιούχους παρά το γεγονός ότι τα κριτήρια έγιναν αυστηρότερα. (σ.σ. καταβολή μόνο με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας).
Η τρόικα αναμένεται να θέσει θέμα για το αν το συγκεκριμένο επίδομα θα πρέπει να εξακολουθήσει να καταβάλλεται αποκλειστικά σε συνταξιούχους ή αν οι πόροι αυτοί θα πρέπει να διοχετευτούν για άλλες παροχές όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί πιλοτικά μόλις σε 13 δήμους της χώρας με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΑΣ κυμαίνεται από 30 έως 230 ευρώ τον χρόνο και δίδεται σε συνταξιούχους με ατομικό εισόδημα κάτω των 9.884 ευρώ (ή χαμηλότερο των 8472 ευρώ αν πρόκειται για εισόδημα που προέρχεται αποκλειστικά από συντάξεις).
Πηγή Θάνος Τσίρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg