Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Μυστικό ραντεβού δείχνει Καραμανλή για Προεδρία της Δημοκρατίας



Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, έφτανε έπειτα από αρκετό καιρό στα έρημα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη...


Το κτίριο μήνες τώρα φιλοξενεί ελάχιστους υπαλλήλους, αφού οι περισσότεροι, μετά από μεγάλο διάστημα απλήρωτοι, εγκατέλειψαν είτε με εθελούσια έξοδο είτε με άλλους τρόπους την εργασία τους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στον έκτο όροφο, όπου βρίσκεται το γραφείο του. Λίγη ώρα αργότερα, δύο άνδρες περνούσαν την είσοδο κι έμπαιναν στο ασανσέρ με προορισμό τον ίδιο όροφο, όπου δεν βρισκόταν κανένας άλλος πλην της προσωπικής ασφάλειας του κ. Βενιζέλου.

Ο ένας ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και ένας εκ των στενότερων συνομιλητών του Κώστα Καραμανλή, Πέτρος Μολυβιάτης. Ο δεύτερος ήταν υψηλόβαθμος παράγοντας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, συνεργάτης του κ. Παπούλια, ο οποίος έχει το μοναδικό προνόμιο να είναι ταυτόχρονα συνομιλητής και γείτονας του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και να διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας χρόνια τώρα με το «καραμανλικό» στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας.

Η συνάντηση έγινε σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας και σε περιβάλλον ασφαλές. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν προτιμήθηκε το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, ακριβώς απέναντι από τη Βουλή, όπου δεν υπήρχε καμία περίπτωση να περάσει απαρατήρητη η ταυτόχρονη παρουσία των τριών αντρών.  

Η σύνθεση της ομήγυρης δεν αφήνει παρά ελάχιστες αμφιβολίες πως το αντικείμενο της συζήτησης είχε να κάνει με το θέμα της επικείμενης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Και η παρουσία του κ. Μολυβιάτη, ο οποίος αποτελεί έναν από τους εξ απορρήτων συνεργάτες του κ. Καραμανλή, δείχνει πως, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται γύρω από το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού, το ενδεχόμενο να υποδειχθεί αυτός ως υποψήφιος για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα παραμένει ανοικτό.

Πολύ περισσότερο όταν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα ακούγονται φωνές που θέτουν ζήτημα επιλογής διαδόχου του κ. Παπούλια από τον κεντροδεξιό χώρο. Κι όταν στον χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης υπάρχουν πρόσωπα που δεν βλέπουν αρνητικά τον Κώστα Καραμανλή για τον συγκεκριμένο ρόλο.

ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΣ

Δεν είναι τυχαίο ότι μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βενιζέλος, όταν ρωτήθηκε σε σχέση με την επιλογή του προσώπου του διαδόχου του κ. Παπούλια, έκανε για πρώτη φορά δημοσίως λόγο για την πιθανότητα αυτός να προέρχεται από την Κεντροδεξιά. Η φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο κ. Βενιζέλος ήταν εξαιρετικά προσεκτική και προκάλεσε αίσθηση όχι μόνο μέσα στο κόμμα του.

Πολύ περισσότερο όταν η δημοσιογράφος η οποία έθεσε το ερώτημα δεν έβαλε ζήτημα κεντροδεξιού υποψηφίου και μάλιστα αναφέρθηκε ονομαστικά στον Φώτη Κουβέλη και τη Μαρία Δαμανάκη. «Η χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, «χρειάζεται έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος να ανταποκρίνεται στα θεσμικά του καθήκοντα… Ευτυχώς η χώρα διαθέτει πολλούς ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, με την ικανότητα αυτή και δεν ενδιαφέρει εάν είναι κεντροαριστερός ή κεντροδεξιός.

Να είναι δημοκράτης, αξιοπρεπής άνθρωπος. Δεν έχει σημασία η κομματική ή η παραταξιακή ταυτότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Φυσικά, θα προτιμούσα μια προσωπικότητα η οποία έχει και μια προοδευτική παράδοση και διαδρομή. Αλλά και τι έγινε; Και αυτοί που είχαν συντηρητική διαδρομή δεν ήταν εξαιρετικοί Πρόεδροι; Ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος δεν ήταν ένας εξαιρετικός Πρόεδρος;».
Αυτή η τελευταία αποστροφή της τοποθέτησης Βενιζέλου ήταν η πρώτη δημόσια ένδειξη από την πλευρά του πως υπό προϋποθέσεις δεν θα είχε αντίρρηση να στηρίξει το κόμμα του ένα πρόσωπο το οποίο δεν θα προερχόταν από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Οσο για τα κριτήρια τα οποία έθεσε (σ.σ.: «Πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια και ικανότητα τη χώρα, τον Ελληνισμό, που μιλάει κατευναστικά, συμφιλιωτικά, προτρεπτικά, πατριωτικά και που κινητοποιεί τα αισθήματα του τόπου»), προφανώς περιλαμβάνουν απολύτως τον πρώην πρωθυπουργό.

Γιώργος Βλάχος: «Αποτελεί πολιτικό κεφάλαιο»

Από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν διαρροές που διέψευδαν το ενδιαφέρον του για την Ηρώδου Αττικού. Μόλις πρόσφατα ο Γιώργος Βλάχος, βουλευτής της Ν.Δ. και τακτικός επισκέπτης του κ. Καραμανλή στο πολιτικό του γραφείο, ήταν μάλλον κατηγορηματικός: «Ο Κώστας Καραμανλής είναι πλήρης πολιτικά και δεν διεκδικεί ρόλους».

Επεσήμανε ακόμα ότι «γίνεται προσπάθεια να ξαναπαίξουν κάποιοι πολιτικά παιχνίδια με τις Προεδρικές εκλογές. Δεν νομίζω ότι η ονοματολογία κάνει καλό αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία».

Παράλληλα, όμως, ο κ. Βλάχος ανέφερε πως «ο χώρος της Κεντροδεξιάς έχει πρόσωπα που πληρούν τις προδιαγραφές για την Προεδρία». Κι έσπευσε να προσθέσει ότι «ο πρώην πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας, λόγω περιορισμένων αρμοδιοτήτων του θεσμού. Ο Κώστας Καραμανλής είναι ένα πολιτικό κεφάλαιο, που μπορεί να αξιοποιηθεί, μπορεί και όχι. Είναι πλήρης πολιτικά και δεν έχει αυτή τη στιγμή τέτοια σχέδια».

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, η ενδεχόμενη πρόταση για τον Κώστα Καραμανλή είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις, ιδιαίτερα στο κομμάτι εκείνο που διάκειται φιλικά στον Γιώργο Παπανδρέου. Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν το εσωκομματικό τοπίο λένε πως «ο Γιώργος, παρά τα όσα λέει, είναι εγκλωβισμένος. Δεν μπορεί με μια κίνησή του να προκαλέσει ανατροπή της κυβέρνησης και τεράστιο εσωκομματικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ, γιατί ξέρει πως θα το χρεωθεί».

Του Σωτήρη Ξενάκη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg