Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Θα είναι πάνω από 170; Ίδωμεν...


«Όλα είναι ανοιχτά» δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αισιοδοξώντας ότι μέσα στις επόμενες 90 με 100 ημέρες θα υπάρξει αλλαγή του πολιτικού κλίματος και...


...σε συνδυασμό με την επιλογή του «κατάλληλου υποψηφίου», θα ξεπεράσουν τον σκόπελο και θα αποφύγουν τη βέβαιη εκλογική ήττα στην περίπτωση πρόωρων εκλογών τον προσεχή Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή – σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει πως έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα το «Ποντίκι» – στη Ν.Δ. ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και δεν αποκλείεται μέσα στις προσεχείς εβδομάδες να κατατεθεί η σχετική πρόταση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο (αν και θεωρούν δεδομένη την πλειοψηφία των 155 βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ) αποφεύγουν να μιλήσουν με αριθμούς, ωστόσο επιδιώκουν στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή να έχουν εξασφαλίσει έναν αριθμό βουλευτών λίγο πάνω από τους 170, προκειμένου, εν όψει της κρίσιμης τρίτης ψηφοφορίας, να υπάρξει η λεγόμενη πολιτική «αύρα» ότι βρίσκονται μία ανάσα από τον μαγικό αριθμό των 180, η οποία να επηρεάσει καταλυτικά τα γεγονότα.

Οι «δεξαμενές»


Τρεις είναι οι δεξαμενές από τις οποίες επιδιώκει η κυβέρνηση να... αλιεύσει θετικές ψήφους.

• Η πρώτη δεξαμενή βρίσκεται στην «περιοχή» των ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι σήμερα ανέρχονται αριθμητικά σε 23 (16 της Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών και 7 μεμονωμένοι ανεξάρτητοι).

• Ο δεύτερος χώρος που δέχεται κυβερνητικές προσεγγίσεις είναι το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων με 13 βουλευτές.

 Η τρίτη «δεξαμενή» εντοπίζεται στη ΔΗΜΑΡ με αριθμητική δύναμη 10 βουλευτών.

Στα «ναι» και τα «όχι» υπάρχουν κατηγοριοποιήσεις:

1 Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι από τους ανεξάρτητους βουλευτές υπάρχουν πέντε «σίγουροι». Πρόκειται για τους Γρ. Ψαριανό και Κατερίνα Μάρκου που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και ψήφισαν «παρών» στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται δύο ακόμη βουλευτές προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ, οι Β. Οικονόμου και Σπ. Λυκούδης. Στα σίγουρα «ναι» υπολογίζουν και τον Χρ. Αηδόνη, ανεξάρτητο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

2 Μία δεύτερη κατηγορία είναι τα πιθανά «ναι». Στην κυβέρνηση θεωρούν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ότι υπάρχουν έξι ανεξάρτητοι βουλευτές που μπορούν να ανέβουν στο άρμα του «ναι». Πρόκειται για τους Κ. Γιοβανόπουλο, Μίκα Ιατρίδη, Β. Καπερνάρο, Γ. Νταβρή,  (προέρχονται από τους ΑΝΕΛ) και τον Γ. Κασαπίδη (ανεξάρτητο από τη Ν.Δ.).

Τα «ερωτηματικά»

Τι θα κάνουν όμως οι βουλευτές με κεντροαριστερές αναφορές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως οι Μ. Μπόλαρης και Μ. Ανδρουλάκης, που, αν και ήταν αρνητικοί, στα κυβερνητικά πλάνα προσμετρώνται τελευταία ως πιθανά «ναι»; Κι αυτό διότι στην κυβέρνηση έχουν την άποψη πως στην προεδρική εκλογή θα τεθεί το δίλημμα: Τερματισμός της αδιέξοδης πολιτικής ή μη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Υπάρχουν και τα σίγουρα ή πιθανά «όχι» από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Η λίστα των ονομάτων περιλαμβάνει τους Π. Τατσόπουλο, Οδ. Βουδούρη, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Π. Μουτσινά, Θεοδώρα Τζάκρη, Ι. Κουράκο και Θ. Παραστατίδη. Δεν αποκλείεται όμως κι εδώ κάποιος να λοξοδρομήσει... προς το «ναι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες ο Π. Τατσόπουλος, ο οποίος έχει δεσμευθεί στο παρελθόν ότι θα τηρήσει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή Προέδρου, κατέθεσε από κοινού ερώτηση στη Βουλή για τις αντικειμενικές αξίες μαζί με τους Σπ. Λυκούδη, Β. Οικονόμου, Χρ. Αηδόνη και Γρ. Ψαριανό, κίνηση που έδωσε «τροφή» για πολιτικές ερμηνείες.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Β. Πολύδωρας, ο οποίος, αν και υπολογίζεται ως «αρνητικός», πιθανολογείται ότι μπορεί να καθορίσει την τελική στάση του σε σχέση με το πρόσωπο του υποψηφίου.

ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ

Πόσο εύκολος όμως είναι για τη Ν.Δ. ο εμβολισμός των Ανεξάρτητων Ελλήνων; Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι είναι εφικτός ο στόχος, καθώς η πλειονότητα των βουλευτών τους, αν και επιδίδονται σε υψηλών τόνων αντιμνημονιακή - αντικυβερνητική ρητορική, διακρίνονται για τις κεντροδεξιές καταβολές τους και αρκετοί, αν όχι όλοι, δεν βλέπουν με καλό μάτι μία μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για τους Τ. Κουίκ, Π. Χαϊκάλη, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, Π. Μελά, Έλενα Κουντουρά, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Σταυρούλα Ξουλίδου.

Αντίθετα, εκτός από τον Π. Καμμένο, θεωρούν πως δεν είναι εύκολη – μάλλον είναι αδύνατη – η προσέγγιση με τον Ν. Νικολόπουλο. Για τον Γ. Δημαρά και τον Γ. Αβραμίδη εκτιμούν πως κινούνται προς το «όχι», ενώ ερωτηματικό είναι ο Κ. Δαμαβολίτης.

Τα τελευταία 24ωρα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που εμφανίζουν τον Φ. Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ να μην κατεβαίνουν στις εκλογές. Μία τέτοια εξέλιξη – παρά το γεγονός ότι ο Κουβέλης έχει δηλώσει πως η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας – θα διευκόλυνε τα κυβερνητικά σχέδια, καθώς θα... απελευθέρωνε κάποιους βουλευτές να κινηθούν ενδεχομένως προς το «ναι». Μία τέτοια περίπτωση είναι η Νίκη Φούντα, που μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ως η επόμενη που θα αποχωρούσε από την Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, ενώ στην κυβέρνηση μιλούν για δυο - τρεις ακόμη περιπτώσεις, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάζουν.

Συμπερασματικά, τα «ναι» αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στο συν - πλην 170, οπότε στην κυβέρνηση, με βάση τα σημερινά δεδομένα, έχουν να διανύσουν έναν όχι τόσο μακρύ, αλλά δύσκολο δρόμο προς τους 180...

Το σίγουρο είναι ότι όσο πλησιάζουμε στην προεδρική εκλογή τα σενάρια θα φουντώνουν και τα παρασκήνια θα οργιάζουν.


Με πληροφορίες από  Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg