Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Θα υψώσει ανάστημα η κυβέρνηση; Η τρόικα ζητά μείωση στις ΚΥΡΙΕΣ συντάξεις έως 20%


Μείωση-σοκ ύψους «10% έως 20%» ζητά η τρόικα στις κύριες συντάξεις, λιγότερο μετά από ένα χρόνο αφού καταργήθηκε η 13η και 14η σύνταξη...Με άλλα λόγια, οι 2,5 εκατομμύρια περίπου συνταξιούχοι της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με μία εφάμιλλη, αν όχι μεγαλύτερη, μείωση των αποδοχών τους...


... από τα ταμεία κύριας ασφάλισης τους (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ κλπ.) με εκείνη που ψηφίστηκε στη Βουλή το Νοέμβριο του 2012 και ίσχυσε από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και έφερε την κατάργηση του δώρου Πάσχα, καλοκαιριού και Χριστουγέννων.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι κύκλοι του υπ. Εργασίας έχουν επανειλλημένως αναφέρει πως τα πρώτα αποτελέσματα των πολυαναμενόμενων αναλογιστικών μελετών για τα ταμεία κύριας ασφάλισης, με βάση τις οποίες θα κριθεί ή όχι η περικοπή των κύριων συντάξεων, είναι «ενθαρρυντικά».

Την πρόταση της τρόικας για περικοπή των κύριων συντάξεων 10 έως 20%, αποκάλυψε χθες ο πρώην υπουργός Εργασίας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, κ. Κουτρουμάνης, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Mega.

Όπως δε αναφέρει και ο ιστότοπος  Capital.gr , πηγές του στο Υπ. Εργασίας επιβεβαίωσαν την πρόταση αυτή της τρόικας, επισημαίνοντας όμως πως αυτή δεν αποτελεί κάποια «οδηγία» ή «εντολή» της τρόικας, αλλά αποτυπώθηκε στα «πλαίσια μίας ενδεχόμενης προσαρμογής» στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα, «ανάλογα με τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσει κανείς».

Ωστόσο, μέχρι… προχθές, ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης διαβεβαιώνε δημοσίως σε όλους τους τόνους πως οι κύριες συντάξεις είναι απολύτως διασφαλισμένες.

Σε κάθε περίπτωση, από το Υπ. Εργασίας τονίζουν πως η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι το «πάγωμα» των κύριων συντάξεων, η «αποσύνδεση» του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) από τον προϋπολογισμό των συντάξεων (σ.σ. έτσι πέφτει η ετήσια εθνική συνταξιοδοτική δαπάνη κάτω από το «πλαφόν» των 30 δις. ευρώ που έχει βάλει η τρόικα), η εφαρμογής της «μηδενικής ρήτρας» στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας (σ.σ. φέρνει από το 2015 μείωση 10 -15% στις επικουρικές συντάξεις στο ΕΤΕΑ) και η παραπέρα διοικητική ενοποίηση των ταμείων (σ.σ. ενσωμάτωση ΕΤΕΑ και ταμείων προνοίας στο ΙΚΑ).

Εξάλλου η αναγκαιότητα ή όχι μία τέτοιας μείωσης, η οποία -σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου- «θα αφαιρούσε 2,25-4,5 δισ. ευρώ από τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για κύριες συντάξεις» οι οποίες ανέρχονται το 2014 στα 19,449 δισ. ευρώ, «εξαρτάται από τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών για ταμεία κύριας ασφάλισης», σημειώνουν από το Υπ. Εργασίας. Οι ίδιες πηγές, όμως, δεν αρνούνται πως το ενδεχόμενο μειώσεων στις κύριες συντάξεις συνδέεται και με το δημοσιονομικό κενό περίπου 2 δισ. ευρώ που έχει εντοπίσει η τρόικα για το 2015.

Οι ίδιες πηγές πληροφορούν πως «οι νέες αναλογιστικές μελέτες θα είναι έτοιμες στις αρχές Δεκεμβρίου του 2014 και θα κατατεθούν στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από το υπ. Εργασίας, επιμένουν πως «δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση» στην ολοκλήρωση των εν λόγω μελετών και πως «όλα τα υπουργεία Εργασίας των κρατών-μελών της ΕΕ θα καταθέσουν στην Επιτροπή αυτή στις ίδιες ημερομηνίες τις αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά συστήματα τους». Παρόλα αυτά, οι εν λόγω μελέτες είχε δηλωθεί από κορυφαίο στέλεχος του υπ. Εργασίας ότι θα ήταν έτοιμες στα τέλη Οκτωβρίου, έπειτα στα μέσα Νοεμβρίου, πιο μετά στα τέλη Νοεμβρίου για να φτάσει τώρα να δηλώνει ότι θα είναι έτοιμες στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν πως «οι αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία πρέπει να γίνονται κάθε τρία χρόνια», αν και ο νόμος Λοβέρδου για το ασφαλιστικό (άρθρο 11 ν.3863/2010) αναφέρει ρητά πως «από την 1.1.2011 και ανά διετία η Εθνική Αναλογιστική Αρχή εκπονεί αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες επικυρώνονται από την Επιτροπή Οικονομική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο τη συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης». Από το υπ. Εργασίας σημειώνουν με νόημα, πως οι προηγούμενες αναλογιστικές μελέτες, δηλαδή του Φεβρουαρίου του 2011 δεν είναι «αξιόπιστες» γιατί έγιναν με «ελλειπή» στοιχεία. Το πρόβλημα αυτό έχει λυθεί λόγω των στοιχείων που παρέχει πλέον το πληροφοριακό σύστημα πληρωμών συντάξεων «Ήλιος», αναφέρουν από το Υπ. Εργασίας.

Από το Υπουργείο Εργασίας, αναφέρουν πως «οι αναλογιστικές μελέτες γίνονται με βάση το χειρότερο σενάριο για τα βασικά μακρο-οικονομικά μεγέθη (πχ ΑΕΠ, ανεργία, Δείκτη Τιμών Καταναλωτή).

Ο νόμος Λοβέρδου, εξάλλου, προβλέπει πως « από 1.1.2014 οι συντάξεις των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων του Δημοσίου αναπροσαρμόζονται κατ’ έτος με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτος και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Κατά τ’ άλλα, ο νόμος Λοβέρδου, προβλέπει γενικά από την 1.1.2015 και έπειτα, για όσους συμπληρώσουν 15ετία από το 2026 (δηλαδή είναι ασφαλισμένοι την περίοδο 2011-2026), βασική σύνταξη 360 ευρώ και που αναλογεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τα έτη ασφάλισης, από 1.1.2011 και εφεξής, κάθε ασφαλισμένου που θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης μετά την 1.1.2015 σε φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.

Ο προϋπολογισμός «δικαιολογεί» εν μέρει τις πιέσεις της τρόικας

Την προβληματική εικόνα των ταμειακών των Ταμείων αποτύπωσε και το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 που δημοσίευσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ).

Μία σύγκριση των εκτιμήσεων των εσόδων και των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων για το 2014 που κάνει το ΥΠΟΙΚ σήμερα σε σχέση με εκείνες που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής, τον Απρίλιο του 2014, αποκαλύπτει τις παρακάτω σημαντικές αποκλίσεις μέσα μόλις σε επτά μήνες.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο των ασφαλιστικών ταμείων θα κλείσει φέτος στα 807 εκατ. ευρώ (αντί για 649 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν τον περασμένο Απρίλιο) ή στο 2% των εσόδων τους.

Αν, όμως, σ’ αυτό συμπεριλάβει κανείς το γεγονός ότι χρειάστηκαν επιπλέον 793 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα από τον τακτικό προϋπολογισμό και τις εισπράξεις Δημοσίου υπέρ τρίτων για να καλυφτούν οι αυξημένες ανάγκες για δαπάνες, τότε η συνολική απόκλιση από τους φετινούς στόχους των ταμείων ανέρχεται στα 1,6 δις. ευρώ ή στο 4,5% των προβλεπόμενων εσόδων τους (με βάση του Μεσοπρόθεσμο)

Συγκεκριμένα:

- Τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές (τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες) θα είναι τελικά κατά 5% λιγότερα (12,053 δις. ευρώ αντί 12 ,695 δις. ευρώ, δηλαδή 642 εκατ, ευρώ λιγότερα) από τις προβλέψεις του περασμένου Απριλίου.

Αντίθετα τα έσοδα από τον τακτικό προϋπολογισμό είναι κατά 0,4% περισσότερα (9,457 δις. ευρώ αντί 9,413 δις. ευρώ, δηλαδή 44 εκατ. ευρώ περισσότερα).

Τα έσοδα από τις εισπράξεις υπέρ Δημοσίου και τρίτων θα είναι κατά 7 % περισσότερα (10,643 δις. ευρώ αντί 9,894 δις. ευρώ, δηλαδή 749 εκατ. ευρώ). Μ’ άλλα λόγια, τις απώλειες από τα ασφαλιστικές εισφορές (642 εκατ. ευρώ) τις καλύπτουν οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό και οι εισπράξεις υπέρ Δημοσίου και τρίτων (793 εκατ. ευρώ).

Συνολικά τα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία (πλην δημοσίου) διαμορφώνονται το 2014 στα 36,812 δις. ευρώ έναντι 35,554 δις. ευρώ που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο του περασμένου Απριλίου (σ.σ. 1,258 δις. ευρώ ή 3,4% περισσότερα

- Η ανάγκη για αυξημένα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλεται, όμως, στις αυξημένες ανάγκες για δαπάνες.

Συγκεκριμένα, οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων διαμορφώνονται, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού στα 37,618 δις. ευρώ έναντι 36,200 δις. ευρώ που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο (σ.σ. 418 εκατ. ευρώ περισσότερες ή 1,1%). Είναι γι’ αυτό το λόγο που το έλλειμμα στο ισοζύγιο των ασφαλιστικών ταμείων κλείνει φέτος στα 807 εκατ. ευρώ έναντι 649 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο.

Πιο αναλυτικά, οι δαπάνες για κύριες και επικουρικές συντάξεις αυξάνονται τελικά το 2014 κατά 0,9% σε σχέση με τις προβλεψεις του Μεσοπρόθεσμου (23,209 δις. ευρώ έναντι 22,978 δις. ευρώ ή κατά 231 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες για προνοιακές παροχές ήταν ελάχιστα μεγαλύτερες από τις αρχικά προβλεπόμενες (2,026 δις. ευρώ έναντι 1,980 δις. ευρώ).


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg