Σε αλλαγές στο νέο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2016 από τους μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας...
Η Λογοτεχνία επανεισάγεται στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για όλους τους υποψηφίους, παρότι η αρχική σχεδίαση προέβλεπε την εξέταση στο μάθημα αυτό μόνο των υποψηφίων για σχολές ανθρωπιστικών και παιδαγωγικών επιστημών, ενώ δημιουργείται, ουσιαστικά, ένα έκτο επιστημονικό πεδίο από την ένταξη της Πληροφορικής εναλλακτικά με το μάθημα της Χημείας.
Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ, όλα δείχνουν ότι η αρμοδιότητα θα παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) για το θέμα, οι πρυτάνεις εμφανίστηκαν αρνητικοί στην πρόταση να έχουν τα ΑΕΙ τον πρώτο λόγο στους εισακτέους εάν δεν έχουν πλήρη εικόνα των οικονομικών τους για την επόμενη τετραετία.
Ειδικότερα, σε διορθωμένη τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, χθες στη Βουλή, προβλέπονται αλλαγές σχετικά με τα τέσσερα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται οι υποψήφιοι με το νέο σύστημα για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.
Έτσι, οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν το δεύτερο επιστημονικό πεδίο «Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες» θα πρέπει να επιλέξουν τη Χημεία ή την Πληροφορική «κατά περίπτωση» ανάλογα με τα τμήματα όπου επιθυμούν να εισαχθούν. Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Παιδείας, το «κατά περίπτωση» σημαίνει ότι δημιουργείται, ουσιαστικά, ένα έκτο επιστημονικό πεδίο. Παράλληλα, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου, η Λογοτεχνία επανεισάγεται στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για όλα τα επιστημονικά πεδία.
Με βάση αυτές τις αλλαγές, τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο είναι τα εξής:
Α) Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές:
1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
2. Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
3. Ιστορία
4. Λατινικά
Β) Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες:
1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
2. Μαθηματικά
3. Φυσική
4. Χημεία ή Πληροφορική, κατά περίπτωση.
Γ) Επιστήμες Υγείας:
1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
2. Φυσική
3. Χημεία
4. Βιολογία
Δ) Επιστήμες Οικονομίας, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες:
1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
2. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
3. Αρχές Οικονομικής Επιστήμης
4. Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Ε) Παιδαγωγικών Επιστημών:
1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
2. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
3. Ιστορία
4. Αρχές Φυσικών Επιστημών
Στην τροπολογία επισημαίνεται ακόμη ότι ο συντελεστής βαρύτητας κάθε μαθήματος θα ορίζεται με υπουργική απόφαση έως την 1η Μαρτίου κάθε έτους και θα ισχύει για τις εξετάσεις του επόμενου έτους. Μάλιστα, για ένα από τα μαθήματα αυτά, ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, ο συντελεστής ορίζεται ύστερα από πρόταση της ΑΔΙΠ.
Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα να λειτουργούν τμήματα ειδικών μαθημάτων, ιδίως ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου, ισπανικών, ιταλικών, για την προετοιμασία των μαθητών που επιθυμούν να εισαχθούν σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτούν εξέταση σε ειδικά μαθήματα (π.χ. αρχιτεκτονικές).
Σε ό,τι αφορά τα θέματα των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, επισημαίνεται ότι αυτά θα προκύπτουν κατά ποσοστό 50% με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και κατά 50% από κεντρική επιτροπή εξετάσεων.
Σε άλλη τροπολογία του υπουργείου Παιδείας προβλέπεται, εξάλλου, ότι οι πτυχιούχοι κολεγίων που έχουν πιστοποίηση από διεθνή οργανισμό θα μπορούν να πάρουν επαγγελματική αναγνώριση. Η ρύθμιση αφορά ουσιαστικά τα κολέγια που συνεργάζονται με ΑΕΙ ή ακολουθούν το εκπαιδευτικό σύστημα χωρών πλην της Ε.Ε., όπως οι ΗΠΑ.
πηγή Χαρά Καλημέρη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg