Με μετέωρο βήμα μοιάζει η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύτερες δυνάμεις, κυρίως προερχόμενες από τη σοσιαλδημοκρατία -ή και ακόμη δεξιότερα- εν όψει...
... της μεγάλης πολιτικής αναμέτρησης στις αρχές του χρόνου, με την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου και, εφόσον δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τις εθνικές εκλογές του Μαρτίου.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και ήδη ταλαιπωρεί το εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συμβαίνει δε το εξής παράδοξο: Ενώ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι το κυβερνητικό πουλόβερ ξηλώνεται και η συγκυβέρνηση αποδομείται και ξεχαρβαλώνεται, άρα μειώνονται δραστικά οι πιθανότητες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και οι εθνικές εκλογές φαντάζουν πιο πιθανές από ποτέ, η Κουμουνδούρου καθυστερεί υπερβολικά τις διεργασίες για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.
Με δεδομένο δε ότι οι λίστες για τις επόμενες εκλογές θα είναι σε σημαντικό βαθμό διαφορετικές και ανανεωμένες σε σχέση με εκείνες του 2012, ώστε να εκφράσουν το ευρύ κοινωνικό ρεύμα που εκφράζεται πλέον μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, η καθυστέρηση αυτή φανερώνει από μόνη της την αμηχανία και τις εσωτερικές διαφωνίες που υπάρχουν για τη φιλοσοφία και τη σύνθεση που πρέπει να έχουν τα ψηφοδέλτια.
Ο κ. Τσίπρας θέλει όσο το δυνατόν ευρύτερες συνεργασίες και υποψηφιότητες μακριά από τα στενά όρια του παλαιού κομματικού χώρου. Προκειμένου δε να αποτρέψει την προεδρική εκλογή τον Φεβρουάριο και να επιτύχει την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, φαίνεται να υιοθετεί την άποψη και να προωθεί την ιδέα-πρόταση ότι όποιος καταψηφίσει τον προτεινόμενο από τη συγκυβέρνηση Πρόεδρο θα ενταχθεί σχεδόν αυτόματα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί βέβαια να μην πρόκειται για κάποια περίπτωση σκληρού συντηρητικού πολιτικού προσώπου.
Εν ολίγοις δεν έχει κανένα πρόβλημα –τουναντίον- να μετέχουν στις λίστες βουλευτές προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΜ.ΑΡ., ακόμη, υπό πιο αυστηρές προϋποθέσεις, και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, εκτός κι αν υπάρχει κάποιος ειδικός απαγορευτικός λόγος για κάποια περίπτωση. Είναι επίσης εξίσου ένθερμος υποστηρικτής της άποψης ότι πρέπει γενικά τα ψηφοδέλτια να ανοίξουν και σε άλλα μικρότερης εμβέλειας στελέχη, που έλκουν καταγωγή από άλλους χώρους.
Και μόνο το γεγονός ότι έφτασε να επικαλεστεί μέχρι και τον Λένιν για να υποστηρίξει την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών -ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης είχε μιλήσει ακόμη και για συμπόρευση με ασταθείς συμμάχους που ίσως δεν αντέξουν ως το τέλος- καταδεικνύει την αποφασιστικότητά του να επιμείνει στην πολιτική αυτή.
Ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αποδεχθεί τις επιλογές του, ειδικά για τους νυν βουλευτές και τη στάση τους στην προεδρική εκλογή. Η σύγκρουση ανάμεσα στο προεδρικό επιτελείο και σε διάφορες πτέρυγες και ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ είναι επ’ αυτού διαρκής, κυρίως υπόγεια, ενίοτε όμως και ανοιχτή.
Αυτή τη φορά μάλιστα ο κ. Τσίπρας δεν έχει απέναντί του μόνο την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, που φοβάται ότι η εισροή «δεξιόστροφων» δυνάμεων, όπως είναι οι σοσιαλδημοκρατικές, θα θολώσουν τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα της πολιτικής του, αλλά και δυνάμεις από την πλειοψηφική, άλλως προεδρική, πτέρυγα. Στελέχη από την κίνηση των «53», η οποία ανήκει στο προεδρικό μπλοκ που ηγεμονεύει στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοστατούν σε έναν ιδιότυπο «ανένδοτο» κατά της συμμετοχής πασοκογενών δυνάμεων στα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Είναι ενδεικτικό ότι του κύματος των τελευταίων αντιδράσεων κατά της εισροής πασοκογενών στελεχών ηγείται ο κ. Τάσος Κορωνάκης, υψηλόβαθμος παράγοντας της πλειοψηφικής πτέρυγας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Επισήμως η Κουμουνδούρου διαμηνύει ότι η καταψήφιση Προέδρου είναι μεν αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για να συμμετέχει κάποιος ανεξάρτητος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Εμπειρα στελέχη σημειώνουν ότι τελικά η συζήτηση θα γίνει κατά περίπτωση. «Αλλοι θα μπουν στα ψηφοδέλτια, άλλοι θα συζητηθούν για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού και ορισμένοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι χρειάζονται μια περίοδο αγρανάπαυσης», σημειώνει ανώτερος παράγοντας του κόμματος.
Πολλά πάντως θα κριθούν από τη στάση που θα τηρήσουν -και την υποδοχή που θα τύχουν- οι ενδιαφερόμενοι για συνεργασία, στις προγραμματικές συνδιασκέψεις που θα οργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 13 περιφέρειες της χώρας μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και στις οποίες θα προκληθούν δυνάμεις από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και το ΚΚΕ, έως τη ΔΗΜ.ΑΡ., κινήσεις της Κεντροαριστεράς και τους Ανεξάρτητους Ελληνες - όχι όμως και από το Ποτάμι. Οποιος περάσει επιτυχώς το τεστ τότε θα έχει ελπίδες και για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg