Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Η μεγαλύτερη υποχώρηση διεθνώς στις τιμές κατοικιών καταγράφηκε στην Ελλάδα



Την πέμπτη κατά σειρά μεγαλύτερη υποχώρηση διεθνώς κατέγραψαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 οι τιμές κατοικιών στην Ελλάδα σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Τιμών Κατοικιών του ΔΝΤ (Global Housing Watch) στο δεύτερο τρίμηνο 2014 οι τιμές κατοικιών στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 5,6% σε ετήσια βάση,  έναντι πτώσης 7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Η έρευνα που εκπόνησε το ΔΝΤ και βασίζεται σε στοιχεία του ΟΟΣΑ, του Global Property Guide και του οίκου Haver Analytics καταδεικνύει πως στο τρίμηνο Απρίλιου - Ιουνίου 2014 οι μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές κατοικιών κατεγράφησαν στην Ουκρανία (-28,6), στην Ινδία (-7,8), στην Σλοβενία (-7%) και στην Ρωσία (-6%). Αντίθετα, ανάμεσα στις 52 χώρες που περιλαμβάνονται στον σχετικό πίνακα, η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές κατοικιών καταγράφηκε στην Εσθονία (+15,9%), στην Ιρλανδία (+9,1%), στην Βρετανία (+8,1%), στην Αυστραλία (+7,4%), στην Ισλανδία (+6,8%) και στην Τουρκία με ποσοστό αύξησης 6,7%.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Παρατηρητήριου Τιμών Κατοικιών του ΔΝΤ καταδεικνύουν ότι οι τιμές κατοικιών σε σχέση με το συνολικό κόστος της ενοικίασης στην Ελλάδα αποκλίνουν κατά 16,6% σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο. Στην Ιαπωνία η σχετική απόκλιση ανέρχεται στο 37,7%, ενώ στην Πορτογαλία οι τιμές κατοικιών σε σχέση με το συνολικό κόστος ενοικίασης αποκλίνουν κατά 17,3%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει πως οι εξελίξεις στις αγορές ακινήτων διεθνώς οδηγούν σε «αντιφατικές ανησυχίες» τόσο ως προς την υπερθέρμανση της αγοράς ακινήτων όσο και ως προς την αργή ανάκαμψη των τιμών. Όπως τονίζει το ΔΝΤ, η διαφορά αυτή αντανακλά στο γεγονός ότι οι αγορές κατοικιών σε όλο τον κόσμο έχουν ακολουθήσει ένα πρότυπο δύο ταχυτήτων:

Στις χώρες προς ανήκουν στην πρώτη ταχύτητα οι τιμές κατοικιών ανέκαμψαν γρήγορα μετά την κρίση, ενώ στις χώρες που ανήκουν στην δεύτερη ταχύτητα, όπως η Ελλάδα, οι αγορές ακινήτων ακόμη «αναρρώνουν» από την πολύ έντονη πτώση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg