Όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της από την Κύπρο η "Ημερησία", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι αυτό που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι κριτήρια στα οποία θα πρέπει να στηριχθεί η επιστροφή εδαφών.
Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι "η διαρροή παραπλανητικών πληροφοριών αποτελεί διαχρονική πρακτική της Τουρκίας και τόνισε ότι τα δημοσιεύματα είναι προφανές ότι εξυπηρετούν σκοπιμότητες της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στην προσπάθειά τους να εξέλθουν από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται, λόγω των προκλητικών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας".
«Δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων παραπλανητικών πληροφοριών. Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να υπενθυμίσω πως μόλις την περασμένη βδομάδα, η ίδια η τουρκική εφημερίδα, η οποία προβάλλει σήμερα το εν λόγω δημοσίευμα, είχε ισχυριστεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε καταθέσει χάρτη για το εδαφικό», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
"Η κυβέρνηση, ανέφερε, δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Άγκυρα σε ένα τέτοιο «παιχνίδι» που μοναδικό στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό από τις προκλητικές ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη δημιουργία εντυπώσεων".
«Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει καταθέσει οτιδήποτε πέραν των κριτηρίων βάσει των οποίων πρέπει να επιλυθεί το εδαφικό… Τέτοια κριτήρια, για παράδειγμα, είναι η παραγωγικότητα της γης, οι προοπτικές ανάπτυξης των περιοχών, καθώς επίσης και κάποιες περιοχές που έχουν ιδιαίτερη θρησκευτική, πολιτισμική ή ιστορική σημασία για τους Ελληνοκύπριους» ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Τέλος κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη όσο και όλους όσοι με δηλώσεις τους ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, να πάρουν το μήνυμα για τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς, όπως αυτές εκδηλώνονται μέσα από παραπλανητικά δημοσιεύματα.
Σύμφωνα με τη Milliyet, τα εδάφη που ζητήθηκε να επιστραφούν είναι:
- Μόρφου και Συριανοχώρι και η περιοχή που εκτείνεται δυτικά της Μόρφου συμπεριλαμβανομένων και των ακτών.
- Στην Αμμόχωστο ζητείται να επιστρέψει τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού.
- Η βορειοδυτική πλευρά της Αμμοχώστου.
- Τα μεγάλα χωριά Γερόλακκος, Ζώδεια, Αργάκι, Φιλιά, Κατωκοπιά και Ακάκι δυτικά της Λευκωσίας και Μια Μηλιά, Κυθραία, Νέο Χωριό, Τραχώνι, Βουνί. Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα μεταξύ Λευκωσίας και Αμμοχώστου.
- Η βορειοδυτική πλευρά της Λευκωσίας και οι περιουσίες στις ενδιάμεσες περιοχές.
- Η χερσόνησος της Καρπασίας που περιλαμβάνει τα χωριά Ριζοκάρπασο, Γιαλούσα, Αγία Τριάδα, Βαθύλακας, Λεονάρισσο, Λυθράγκωμη, Κώμα του Γιαλού, Μελάναρκα, Βασίλι, Κοιλάνεμος, Αγιος Ανδρόνικος, Νέτα, Αγιος Συμεών και το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg