Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Success Story - Εμπορικό Κέντρο Αθήνας: "Κλειστόν"

 Κλειστές 1 στις 3 επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας - Δραματική η εικόνα στον Πειραιά (αναλυτικοί πίνακες)

Λιγοστεύουν τα “λουκέτα” στις εμπορικές επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας αλλά αυξήθηκαν ελαφρώς στον Πειραιά. Ένα στα τέσσερα καταστήματα της πρωτεύουσας είναι κλειστά, ενώ στο λιμάνι περισσότερα από ένα στα τρία, έχει κατεβάσει ρολά.


Όπως αναφέρει η "Ημερησία", αυτό προκύπτει από την καθιερωμένη έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Έτσι στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας τον Σεπτέμβριο τα κλειστά καταστήματά ήταν στο ποσοστό του 27%. Για την ακρίβεια στο σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων που είναι 6.126 τα 1.657 ήταν κλειστά. Τον Μάρτιο του 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31,1%, τον Σεπτέμβριο του 2013 32,5% και τον περσινό Μάρτιο 28,8%.

Στην Αθήνα το ρεκόρ των κλειστών καταστημάτων είναι:
  • Σταδίου 39,8%
  • Χαρ. Τρικούπη 38,4%
  • Πανεπιστημίου 37,1%
  • Ιπποκράτους 36,3%
    • Βουλής: 34,5%

      Κλειστές 1 στις 3 επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας - Δραματική η εικόνα στον Πειραιά (αναλυτικοί πίνακες)

    Στον Πειραιά από το σύνολο των 2.463 εμπορικών επιχειρήσεων του εμπορικού κέντρο οι 860, ήτοι το 34,92% ήταν κλειστές. Τον Μάρτιο του 2014 είχε κλείσει το 31,95%, τον Σεπτέμβριο του 2013 έβαλε λουκέτο το 32,31% και τον Μάρτιο του 2013 το 28,5%.

    Οι δρόμοι με τα περισσότερα κλειστά καταστήματα στον Πειραιά είναι:
  • Νοταρά 56,34%
  • Αλκιβιάδου 55,38%
  • Κουντουριώτου 46,27%
  • Πραξιτέλους 45,68%
  • Φίλωνος 41,06%

    Κλειστές 1 στις 3 επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας - Δραματική η εικόνα στον Πειραιά (αναλυτικοί πίνακες)
  • Κολοκοτρώνη 41,05%
  • Υψηλάντου 39,51%
  • Ανδρούτσου 37,21%.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ “καθοριστικοί παράγοντες που συντελούν στη διαιώνιση του φαινομένου των λουκέτων είναι: πρώτον, η σε μεγάλο βαθμό αδυναμία των επιχειρηματιών να αντεπεξέλθουν στα υψηλά λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων και δεύτερον, οι τεράστιες δυσκολίες πληρωμής των υπέρογκων φόρων και εξόφλησης των οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης. Επισημαίνεται εδώ ότι το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων επιβαρύνεται από το ύψος των δαπανών της επαγγελματικής στέγης. Επιπλέον, παρά τη σημαντική πτώση των ενοικίων που καταβάλλονται, οι υπόλοιπες δαπάνες που αφορούν μία επιχείρηση, δεν έχουν ακόμα σταθεροποιηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα που να επιτρέπουν τον ικανό περιορισμό του λειτουργικού της κόστους”.

Κλειστές 1 στις 3 επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας - Δραματική η εικόνα στον Πειραιά (αναλυτικοί πίνακες)

Επίσης, σύμφωνα και με προηγούμενη έρευνα του ΙΝ.ΕΜ.Υ.-Ε.Σ.Ε.Ε., “η συνεχής πτώση των τιμών (αποπληθωρισμός), σε συνδυασμό με την αύξηση των εκπτωτικών περιόδων και τη παρουσία προσφορών διαρκείας στην αγορά, δεν λειτουργεί τελικά ως αγοραστικό κίνητρο για τους καταναλωτές. Αντιθέτως, αναβάλλει την αγοραστική απόφαση, γεγονός που επιφέρει περαιτέρω μείωση του κύκλου εργασιών των εμπορικών επιχειρήσεων και επιτείνει την αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν σε τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές”.

Στο πλαίσιο αυτό, λέει η ΕΣΕΕ, “επισημαίνεται για μια ακόμα φορά ότι, και με βάση τις επιστημονικές αναλύσεις, η ενδεχόμενη γενικευμένη εφαρμογή της απόφασης για το άνοιγμα όλων των καταστημάτων καθ' όλες τις Κυριακές του χρόνου, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΝ.ΕΜ.Υ.- Ε.Σ.Ε.Ε. στις εμπορικές επιχειρήσεις, το άνοιγμα των Κυριακών δεν αυξάνει τον συνολικό τζίρο των καταστημάτων, ενώ αντιθέτως για μεγάλο τμήμα των εμπόρων η «Κυριακή» αποτελεί σημαντική επιβάρυνση (12%) στο ήδη μεγάλο λειτουργικό κόστος της επιχείρησής τους. Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στη δυσάρεστη πρόβλεψη ότι η πιθανή γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου «όλων των Κυριακών» θα προκαλέσει ένα νέο μαζικό κύμα λουκέτων μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, ανατρέποντας τα όποια σημάδια ανάκαμψης στην αγορά λιανικής”.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας:

«...Όπως φαίνεται στις περιοδικές έρευνες, οι πολλαπλές και συνεχείς κεντρικές παρεμβάσεις στην αγορά, όχι μόνο απέτυχαν στο να τονώσουν τον κύκλο εργασιών, αλλά στην πραγματικότητα συνετέλεσαν στη συρρίκνωση του αριθμού και του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων. Οι "πιάτσες λουκέτων" που δημιουργήθηκαν στην κρίση εξακολουθούν να υπάρχουν, αφού μέσα στο 2014, λίγα μαγαζιά έκλεισαν, αλλά και λίγα άνοιξαν. Επιπλέον, η δήθεν "απελευθέρωση" των προσφορών και η διαμόρφωση ενός ανεξέλεγκτου πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, σε περίοδο επίμονου αποπληθωρισμού κρίνουμε ότι όχι μόνο θα δυσχεραίνει το ίδιο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, αλλά θα οδηγήσει σε επιδείνωση της αγοράς.

Ο κώδικας δεοντολογίας και οι κανόνες στην αγορά ανάλογα βέβαια με το σκοπό τους δεν περιορίζουν, αλλά βάζουν μια τάξη στην αυθαιρεσία. Έχει αλήθεια αναρωτηθεί κανείς το λόγο για τον οποίον οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των μεγάλων εμπορικών κέντρων, πολυχώρων και εκπτωτικών χωριών, υπόκεινται σε πλήθος υποχρεώσεων, περιορισμών και αυστηρών κανόνων λειτουργίας;

Μήπως, λοιπόν, πρέπει να υπάρχει μια ομοιομορφία λειτουργίας σε κάθε εμπορικό χώρο και βεβαίως στις κεντρικές αγορές των πόλεών μας, αντί το άσχημο "μωσαϊκό" λειτουργίας που έχουμε δημιουργήσει σε κάθε τοπική αγορά με τις μέχρι σήμερα εκατέρωθεν ενέργειες;

Μήπως η τελευταία Κυριακή του Δεκεμβρίου είναι φέτος πιο παραγωγική για όλη την αγορά και περισσότερο χρήσιμη στους καταναλωτές από αυτή της 14ης Δεκεμβρίου, αλλά και από τις υπόλοιπες επτά θεσμοθετημένες; Οι μικρομεσαίοι έμποροι δεν έχουμε παρωπίδες, ούτε φοβόμαστε τις αλλαγές, όταν πρόκειται για κάτι καλύτερο και για όλους. Ας συνεννοηθούμε...».


ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg