Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014

Norman Atlantic - Άλλαξαν πάλι τον αριθμό επιβαινόντων οι Ιταλοί!

Ούτε που ξέρουν οι Ιταλοί «διασώστες» πόσοι πνίγηκαν στο Norman Atlantic!

Συνεχίζεται η κατάσταση χάους σχετικά με τον αριθμό των αγνοουμένων και των νεκρών της ναυτικής τραγωδίας του «Norman Atlantic», ενώ οι ιταλικές αρμόδιες αρχές δεν έχουν καταφέρει περίπου τρεις ημέρες μετά το δραματικό περιστατικό να δώσουν μία σαφή εικόνα των θυμάτων.

Αυτό που δίνουν ως βέβαιο, πάντως, οι Ιταλοί, είναι πως οι νεκροί του «Norman Atlantic» είναι 11, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την ιταλική Ακτοφυλακή, περί τις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

Σαν να μην έφτανε αυτό, είναι τουλάχιστον εξοργιστική η παραδοχή του εισαγγελέα του Μπάρι, Τζουζέπε Βόλπε, πως για τουλάχιστον 179 επιβαίνοντες δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον Βόλπε στο πλοίο τη στιγμή του δυστυχήματος επέβαιναν 499 άνθρωποι, και όπως δήλωσε: «Πέραν των 478 επιβαινόντων έχουν ταυτοποιηθεί τρεις παράτυποι μετανάστες, εκ των οποίων ένας Αφγανός και ένας Σύρος. Ένας από αυτούς έχει ήδη ζητήσει πολιτικό άσυλο. Από αυτούς τους επιβάτες, λείπουν από την καταμέτρηση 179 άνθρωποι. Ωστόσο, ενδέχεται ένα μεγάλο μέρος τους να βρίσκεται ήδη εν πλω».

Την ίδια στιγμή, ο εισαγγελέας του Μπάρι πρόσθεσε ότι αφαιρώντας τον αριθμό των νεκρών οι διασωθέντες από τον πολεμικό ναυτικό της Ιταλίας είναι μέχρι στιγμής 214 «με τους 96 να έχουν αποβιβαστεί στην Απουλία και 39 να κατευθύνονται στον Τάραντα. Παραμένουν 179, για τους οποίους δε γνωρίζουμε την τύχη, εκ των οποίων πολλοί, ελπίζουμε όλοι, ότι θα βρίσκονται σε πλοία τα οποία έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια και κατευθύνονται προς την Ελλάδα».

Παράλληλα, το πλοίο San Giorgio, το οποίο διέσωσε 180 επιβαίνοντες, βρίσκεται ακόμα κοντά στο «Norman Atlantic» όπου επιχειρεί να ανασύρει δύο σορούς επιβατών που παραμένουν στη θάλασσα και εξαιτίας της κακοκαιρίας δεν ήταν δυνατή η περισυλλογή τους.

Την ίδια ώρα, τρεις είναι οι Ιταλοί οδηγοί φορτηγών που έχασαν τη ζωή τους και αναγνωρίστηκαν, ο Τζοβάνι Ρινάλντι, ο Κάρμινε Μπαλτζάνο και ο Μικέλε Λιτσάρντι, ενώ αγνοείται ένας τέταρτος οδηγός, ο Τζουζέπε Μανκούζο, αγνοείται.

Οι τελευταίες πληροφορίες για την τύχη του Μανκούζο, σύμφωνα με την Corriere della Sera, αναφέρουν πως τηλεφώνησε στον γιο του λίγη ώρα αφότου ξέσπασε η πυρκαγιά στο πλοίο λέγοντάς του πως βρισκόταν σε μία σωστική λέμβο. Έκτοτε, η επικοινωνία μαζί του δεν ήταν δυνατή.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι, όσον αφορά στο «Norman Atlantic», οι Ιταλοί έδωσαν άδεια στο ελληνικό ρυμουλκό «Ιόνιο Πέλαγος» να δέσει πάνω στο πλοίο και να περιμένει να λάβει οδηγίες για το πού θα κατευθυνθεί.

Καταγγελίες για αφαίρεση κινητών τηλεφώνων

Σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται λόγω πρωτοκόλλου να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στους διασωθέντες από το Norman Atlantic στο San Giorgio του ιταλικού πολεμικού Ναυτικού, τους ζητήθηκε επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες, να παραδώσουν τα κινητά τους, ενόψει της άφιξης του πλοίου στο Μπρίντιζι.

Όπως τους λένε, αυτό γίνεται προκειμένου να τους αφαιρεθεί τυχόν βιντεοσκοπημένο υλικό από τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν στο Norman Atlantic, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για στοιχεία που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα για τη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν την πυρκαγιά στο πλοίο.

Είναι γνωστό πως ήδη διεξάγεται έρευνα για το ναυτικό δυστύχημα από τις ιταλικές και τις ελληνικές αρχές.

Η παράδοση των συσκευών θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έξοδό τους από το πολεμικό πλοίο, που προσεγγίζει το Μπρίντιζι το βράδυ της Δευτέρας.

Στη συνέχεια, οι διασωθέντες προβλέπεται να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους ενώπιον των ιταλικών αρχών, ενώ ήδη οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν τον τρόπο της επιστροφής τους στην πατρίδα, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής αν αυτό θα γίνει μέσω αέρος ή δια θαλάσσης.
πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg