Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

"Ξαναζωντανεύουν" τη Σελήνη οι Ρώσοι



«Το όρος Μάλαπερτ είναι ιδανική τοποθεσία για να φιλοξενήσει την πρώτη ανθρώπινη αποικία στη Σελήνη», δήλωσε παραμονή Πρωτοχρονιάς στο πρακτορείο Tass ο Αλεξάντερ Ιλιν, κορυφαίος σχεδιαστής της ιδιωτικής διαστημικής εταιρίας Lin Industrial.

«Πρόκειται για ένα ομαλό οροπέδιο κοντά στο σεληνιακό Νότιο Πόλο, από όπου η Γη φαίνεται πιάτο και οι συνθήκες είναι ιδανικές για τηλεπικοινωνίες και προσεδάφιση. Σε αυτό το υψίπεδο ο ήλιος λάμπει κατά το 89% της ημέρας και οι ελάχιστες νύχτες δεν διαρκούν συνολικά περισσότερο από 3-6 μέρες το χρόνο», συνεχίζει ο Ρώσος επιστήμονας, ταξιδεύοντας τη φαντασία μας σε άλλες εποχές.

Αυτό τον καιρό η Ρωσία είναι στριμωγμένη οικονομικά, αλλά δεν πρόκειται να το βάλει κάτω, όπως είπε και στο διάγγελμά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οπωσδήποτε το κράτος δεν είναι εύκολο να βρει λεφτά για τέτοια διαστημικά προγράμματα. Το δεκαετές πλάνο διαστημικών εξερευνήσεων (2015-2025) έχει προϋπολογισμό 35,5 δισ. δολάρια και δεν προβλέπει προσεληνώσεις ως το 2030. Κάποιοι όμως βιάζονται…

Η Lin Industrial ανακοίνωσε ότι από τη στιγμή που θα πάρει το πράσινο φως από το Κρεμλίνο, είναι σε θέση να κατασκευάσει μέσα σε μια δεκαετία την πρώτη μόνιμη σεληνιακή βάση της Ρωσίας με κόστος μικρότερο από 10 δισ. δολάρια.

Το σχέδιο θα προχωρήσει σε δύο φάσεις. Αρχικά θα φτιαχτεί ένα προγεφύρωμα με 2 κοσμοναύτες και την επόμενη πενταετία η βάση θα ολοκληρωθεί, με μόνιμο προσωπικό 4 άτομα. Κατά τους εκπροσώπους της εταιρίας, η πρώτη φάση θα απαιτήσει την εκτόξευση 13 βαριών πυραύλων για τη μεταφορά υλικών, και 37 συνολικά ταξίδια για συντήρηση κ.λπ. Ωραίο στα λόγια, δύσκολο στην υλοποίηση.

«Είναι καλό που αυτά τα παιδιά ονειρεύονται», σχολίασε ο διευθυντής του Διαστημικού Ινστιτούτου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Λεβ Ζέλενι. «Το ταλέντο τους θα μας χρειαστεί κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά ακόμη είναι νωρίς να μιλάμε για κατασκευή αποικίας». Κι αν οι Αμερικανοί φτάσουν πρώτοι στο Μάλαπερτ;


Άρθρο     ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg