Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Υπόκωφες βοές και κραδασμοί δονούν τη Συγγρού



Τεκτονικοί κραδασμοί δονούν υπογείως τη Ν.Δ. μετά τη βαριά ήττα στις εκλογές, όχι τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο για τη στάση που κρατάει ο Αντώνης Σαμαράς μετεκλογικά. Καραμανλής, Ντόρα, Μεϊμαράκης του δίνουν «τράτο» ένα...
τρίμηνο μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον Τσίπρα, καθώς, αν και ο αρχηγός της Ν.Δ. επιμένει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει, αφού δεν θα τα βρει με τους Ευρωπαίους, τα κορυφαία στελέχη ζητούν πλέον συλλογικότητα.

Συμπεριφέρεται ως... Ιζνογκούντ, λέει στέλεχος του κόμματος, που θεωρεί πως, παρ’ ότι δεν υπάρχει θέμα αυτήν τη στιγμή για την ηγεσία, μπορεί οι εξελίξεις να επισπευσθούν αφού ο Σαμαράς δεν δείχνει καμία διάθεση να απεγκλωβιστεί από κάποιους συμβούλους και συνεργάτες που τον οδήγησαν στον γκρεμό.

«Τέλος οι Χρύσανθοι, οι Φαήλοι και οι Μουρούτηδες» ήταν το μήνυμα που εστάλη στον Σαμαρά, ενώ στην προχθεσινή συνάντηση με τον Μεϊμαράκη επιβεβαιώθηκε ότι, όταν σε τρεις - τέσσερις μήνες ξεκαθαρίσει το συνολικό τοπίο, θα συγκληθεί συνέδριο του κόμματος με ανοικτό θέμα αν θα τεθεί τότε ζήτημα ηγεσίας.
Για να προχωρήσει χωρίς αναταράξεις έως τότε ο Σαμαράς, θα πρέπει να στηρίξει τον Αβραμόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εάν προταθεί, όπως όλα δείχνουν, από τον Τσίπρα.

Ο Σαμαράς είναι χολωμένος με τη στάση του Αβραμόπουλου, ο οποίος τον έχει ενημερώσει ότι θα αποδεχθεί πρόταση Τσίπρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας «εάν τελικώς τον προτείνει», και εμφανίζεται αποφασισμένος να καταψηφίσει την υποψηφιότητα του επιτρόπου επιμένοντας στην υποψηφιότητα Δήμα.

Ηγετικά στελέχη, όπως ο Μεϊμαράκης και η Μπακογιάννη, μόλις έμαθαν τη διαρροή του συστήματος Σαμαρά, εξεμάνησαν και δήλωναν δεξιά και αριστερά ότι «εάν ο Σαμαράς πάρει τέτοια απόφαση για καταψήφιση του Αβραμόπουλου, τότε θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να πάρει απόφαση για να ψηφίσει υπέρ του Αβραμόπουλου».

Η Ν.Δ. θα γίνει περίγελως και θα απομονωθεί, αφού ο Αβραμόπουλος θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία με 180 ψήφους και πλέον, εάν μάλιστα προστεθεί στην κυβερνητική κοινοβουλευτική δύναμη των 162 εδρών η δύναμη του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, όπως σημειώνει παλαιό κορυφαίο στέλεχος.

Ο Σαμαράς, πάντως, θα βγει από τη δύσκολη θέση καθώς ο Σταύρος Δήμας θα αποσύρει την υποψηφιότητά του εάν υπάρξει πρόταση της πλειοψηφίας για στέλεχος από την Κεντροδεξιά ή τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο Δήμας έχει διαμηνύσει στη Συγγρού την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος σε μία τέτοια περίπτωση.

Επιχειρεί να αποτρέψει μια υποψηφιότητα όπως αυτήν του Αβραμόπουλου, αφού θεωρεί ότι θα προσφέρει στην κυβέρνηση Τσίπρα το άλλοθι ότι προωθεί τη συναίνεση και όχι τη ρήξη, κάτι που η νυν ηγεσία της Ν.Δ. δεν επιθυμεί. Ο Αβραμόπουλος, σύμφωνα με πολλά στελέχη της Ν.Δ., μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει συναινετικό προφίλ και υψηλό κύρος και ότι μπορεί να αποτελέσει την ενσάρκωση του δόγματος ότι ο Πρόεδρος πρέπει να ενώνει το έθνος.

Το «σύστημα» Σαμαρά αντιλαμβάνεται ότι η επιλογή Αβραμόπουλου θα επιβεβαιώσει την κριτική Τσίπρα ότι η νυν ηγεσία έχει οδηγήσει το κόμμα στην Ακροδεξιά και γι’ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση μαζί της.

Άλλωστε «δεν έχει σχέση η νυν Ν.Δ. με τη Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή», επαναλαμβάνει συχνά ο Τσίπρας.

Πάντως, ο Σαμαράς, στη συνάντηση που είχε μαζί με τον Αβραμόπουλο την Πέμπτη πριν από τις εκλογές, του είπε ότι προδίδει την παράταξη και τον ίδιο προσωπικά, αφού συγκρούστηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη για να τον κάνει επίτροπο.
Ο Αβραμόπουλος λέγεται ότι απάντησε σε χαμηλούς τόνους σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό το ότι η παράταξη θα έχει, πρώτη φορά ύστερα από πολλές δεκαετίες, εν ενεργεία στέλεχός της στην Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και μάλιστα με πρόταση του αντιπάλου.

Οι σχέσεις τους έχουν διαταραχθεί τόσο πολύ ώστε ο Αβραμόπουλος, ενώ μίλησε σχεδόν με όλους τους επικεφαλής των κομμάτων και τον Τσίπρα από την Κυριακή το βράδυ, δεν τηλεφώνησε καν στον Σαμαρά.


Πρόταση

Αυτήν τη στιγμή ο Τσίπρας επιμένει να βολιδοσκοπεί τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αν και γνωρίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να τον πείσει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Καραμανλή τη Δευτέρα και του έκανε την πρόταση και πως εκείνος την απέρριψε, ενώ ο Τσίπρας του ζήτησε να το ξανασκεφτεί.

Το περιβάλλον του Καραμανλή λέει ότι δεν υπάρχει ούτε τηλεφώνημα ούτε ραντεβού, αλλά θεωρεί βέβαιο ότι θα γίνει. Ο Καραμανλής είναι προφανές ότι δεν θέλει να αποκαλύψει το πρώτο τηλεφώνημα, αλλά μόνο το δεύτερο, που μάλλον θα είναι απορριπτικό.

Έτσι, εκών - άκων, ο Σαμαράς, υπό την επιτροπεία Καραμανλή, Ντόρας και Μεϊμαράκη, θα ψηφίσει Αβραμόπουλο, ενώ μετά το Πάσχα κινδυνεύει να μην είναι αρχηγός. Ο Καραμανλής λέει σε όλους ότι δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας, καθώς θεωρεί ότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή έτοιμο στέλεχος.

Πάντως ο Νίκος Δένδιας, που είχε τη στήριξη των καραμανλικών στελεχών, όπως του Ζακυνθινού και του Ζαγορίτη, για να εκλεγεί πρώτος στη Β’ Αθηνών κόντρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προετοιμάζεται για να τρέξει σε μια κούρσα με στόχο την ηγεσία. Όμως, ακόμη δεν έχει πάρει «ευλογία» από τον Καραμανλή.

Εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι θα θέσει υποψηφιότητα, «ψάχνεται» ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ η Ντόρα αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να διαθέτει τον μηχανισμό για να δώσει τη μάχη, όπως δείχνει και η τρίτη θέση στην Α’ Αθηνών.

«Σφήνα» μπαίνει στις διαδικασίες και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος κινείται στο παρασκήνιο για να δει εάν υπάρχουν δυνατότητες να διαμορφώσει μια ισχυρή υποψηφιότητα μέσω συμμαχιών, καθώς ο ίδιος δεν είναι βουλευτής, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι δηλώνει «αντιμνημονιακός» και έχει συγκρουστεί με τον Σαμαρά.

Θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές με το μπάχαλο που έχει ενσκήψει στην... επάρατο

(Από το "Ποντίκι")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg