Σημαντική επιδείνωση όλων των στοιχείων εις βάρος της ΝΔ δείχνει η τρίτη κατά σειρά προεκλογική δημοσκόπηση της RASS για την Επένδυση επιβεβαιώνοντας τις τάσεις που είχαν διαφανεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Η δημοσκόπηση είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20-21 Ιανουαρίου 2015.

Η παράσταση νίκης, 87,7% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι είναι στοιχείο των δημοσκοπήσεων που συνήθως δεν διαψεύδεται, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στη ΝΔ.

Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου έχει διευρυνθεί, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει προβάδισμα 4,8% (31,3% έναντι 26,5% της ΝΔ). Σημειώνεται ότι η διαφορά στην πρώτη δημοσκόπηση της RASS για την Επένδυση (7-8 Ιανουαρίου ) ήταν στις 2,7 μονάδες.

Ενδεικτικό του δυσμενούς για τη ΝΔ κλίματος είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει σταδιακά χάσει το πλεονέκτημα που είχα στα προσωπικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία η υπέρ του διαφορά έχει συρρικνωθεί στη μία μονάδα (38.2% έναντι 37,2% του Αλέξη Τσίπρα).

Αποκαλυπτικά για την αποτελεσματικότητα (ή αναποτελεσματικότητα) της προεκλογικής καμπάνιας και των τηλεοπτικών σποτ των δύο βασικών μονομάχων – και διαφωτιστικό για έναν από τους παράγοντες που λειτούργησαν εις βάρος της ΝΔ - είναι η αξιολόγηση που κάνουν οι ερωτηθέντες. 
Το 33,1% θεωρεί καλύτερα την καμπάνια και τα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο το 16% θεωρεί επιτυχή της ΝΔ. 

Η αστοχία της καμπάνιας της ΝΔ φαίνεται ακόμα περισσότερο αν συνδυαστεί με το ότι η πλειοψηφία προτιμά Μνημόνιο και ευρώ. Παρόλα αυτά η Συγγρού δεν κατάφερα να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ρήξη με τους εταίρους και πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31,3% και η ΝΔ 26,5%

Τρίτο κόμμα εμφανίζεται «Το Ποτάμι» με 6,4%. 

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,4%, 
η Χρυσή Αυγή με 5,1%
το ΠΑΣΟΚ με 4,3%, 
οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8% και 
το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,5%.

Άλλο κόμμα 5,5%. Λευκό ή άκυρο 1%, ενώ αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος του 8,2% του δείγματος.