Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Νέα κυβέρνηση, με 162 "ναι" και 137 "όχι"




Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. «Ναι» στην κυβέρνηση ψήφισαν 162  βουλευτές (του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ) και «όχι» ψήφισαν 137  βουλευτές (της ΝΔ, της ΧΑ, του Ποταμιού, του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ) .

Απών ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση πριν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης καλείται να διαχειριστεί μαι τέτοια σκληρή διαπραγμάτευση» είπε ο κ. Τσίπρας. «Πρώτη φορά που μια κυβέρνηση πριν τη ψήφο εμπιστοσύνης κέρδισε την αποδοχή της κοινωνίας» και συμπλήρωσε:.

«Δεχόμαστε στήριξη και από τους ευρωπαϊκούς λαούς. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ Έλληνας πρωθυπουργός να βρεθεί στην Αυστρία εν μέσω διαδήλωσης συμπαράστασης στην Ελλάδα.

»Αύριο στο Eurogroup δε θα βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης αλλά η Ελλάδα ολόκληρη

»Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής,η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει στα μνημόνια και την υποτέλεια

»Όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης, κάνουν τεράστιο λάθος.

»Στις 25 του Γενάρη δεν ηττηθήκατε απλά εκλογικά, είχαμε το τέλος ενός πολιτικού καθεστώτος. Αν αποδεχτούμε να συνεχίσουμε από το σημείο που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι δεν έγιναν οι εκλογές. Όσοι επενδύουν σε αποτυχία της Ελλάδας, εθελοτυφλούν.

»Θα κριθεί τις επόμενες μέρες αν η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της ή θα δώσει τη θέση σε μια Ευρώπη του τρόμου.

»Η μικρή Ελλάδα είναι εκείνη που υπερασπίζεται την ενωμένη Ευρώπη. Είμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος. Με διάθεση να παραμείνουμε σε μια Ευρώπη ισότιμη και δίκαιη για τους λαούς της.

»Όποιοι ποντάρουν στη σύγκρουση θα δουν ότι διαπράττουν λάθος. Τραυματίζουν την Ευρώπη, το κοινό μας ευρωπαικό μέλλον.

»Οι ηγέτιδες δυνάμεις κατακτούν την ηγεμονία τους όχι με εξόντωση και τιμωρία, αλλά με αλληλεγγύη και πειθώ» είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στη Γερμανία και συμπλήρωσε:

«Διαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες διεξάγεται μια διαπραγμάτευση που δεν έγινε από καμία κυβέρνηση από το 2009. Δεν διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο. Το μνημόνιο ακυρώθηκε από την ίδια την αποτυχία του και φυσικά από τη ψήφο του λαού μας.

»Τα μνημόνια ήταν η ευκαιρία το κοινωνικό κράτος, η υγεία, η παιδεία, η δημόσια περιουσία να περάσουν στα χέρια των συμφερόντων των λίγων.

»Η δανειακή σύμβαση που διαπραγματευόμαστε δεν είναι το μνημόνιο. Είναι η συμφωνία με τους εταίρους για οικονομική στήριξη

»Διαπραγματευόμαστε η σύμβαση αυτή να σταματήσει να συνοδεύεται από όρους τιμωρητικούς για τον ελληνικό λαό. Καταστροφικούς για την οικονομία. Διαπραγματευόμαστε τους όρους αποπληρωμής του χρέους

»Λέμε τέλος στη λιτότητα, προκειμένου να καταστήσουμε το χρέος βιώσιμο

»Τι ζητάμε λοιπόν σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Καταρχάς ζητάμε χώρο και χρόνο. Το πρόγραμμα - γέφυρα αυτό ακριβώς είναι.

»Κόκκινη γραμμή η ένταξη μέτρων λιτότητας στη συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

»Δεν ζητάμε νέα δάνεια, αλλά συγκεκριμένες διευκολύνσεις, όπως η επιστροφή των χρημάτων από τα κέρδη της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα.

»Ζητάμε την επιστροφή του 1,9 δις ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα που είναι τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, δηλαδή χρήματα που μας οφείλονται. Αλήθεια η άλλη πλευρά τι ακριβώς ζητάει; Άκουσα χθες τον πρόεδρο Ομπάμα να ρωτάει το ίδιο στην κα Μέρκελ και να μη παίρνει απάντηση. Μη μας επαναλαμβάνετε και εσείς, εδώ στο ελληνικό κοινοβούλιο, όσα παράλογα προτείνει ο κος Σόιμπλε. Τα ξέρουμε αυτά τα επιχειρήματα.

»Πείτε μας λοιπόν κάτι πιο πρωτότυπο από το ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα καταστρέψει την οικονομία.

»Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν έχει να κάνει με το κόστος εργασίας.  Οι ιδιωτικές επενδύσεις πρέπει να συνδυάζονται και με δημόσιες. Να σας θυμίσω ίσως ότι την περιουσία του Δημοσίου την αποτιμήσατε το '10 σε 50 δις & το '14 σε 5; Αυτή την πορεία δεν θα τη συνεχίσουμε.

»Δεν δεχόμαστε τα προαπαιτούμενα, του περίφημου μειλ της Τρόικα, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επιδιώκουμε πολιτική λύση εντός των ευρωπαϊκών πλαισίων.

»Διεκδικούμε την αναγκαία απομείωση του Ελληνικού χρέους. Που είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup από το το 2012, αλλά ποτέ δε διεκδικήθηκε. Η συμφωνία που προτείνουμε θα σέβεται τους κανόνες. Αλλά πάνω από όλα θα σέβεται τον ελληνικό λαό και τις επιλογές του.

»Κανένας δεν πιστεύει πως η ρήξη Ελλάδας - Ευρωζώνης θα ωθήσει σε θετικές εξελίξεις την Ευρώπη. Αν υπήρχε δανειακή θωράκιση μέχρι τον Ιούνη, δεν θα υπήρχε τεχνική δικαιολογία για να απειλείται η διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Σε αυτή την εκδοχή, εμείς απλά θα εφαρμόζαμε τη λαική εντολή, θα νομοθετούσαμε το πρόγραμμά μας, χωρίς να μπορεί κανείς να μας εκβιάσει.

»Αν υπήρχε δανειακή θωράκιση μέχρι τον Ιούνιο, δεν θα υπήρχε δικαιολογία για να απειλείται η διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια για να μη σας καταπιεί η ιστορία.

»Η μόνη παρένθεση που θα υπάρξει στην σύγχρονη ελληνική δημοκρατία, θα είναι αυτή των μνημονιακών χρόνων. Που τελείωσε στις 25 Γενάρη. Όσο έχουμε το λαό στο πλευρό μας δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν» ενώ απέυθυνόμενος στον κ. Σαμαρά του είπε οτι δεν κατάλαβε το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Απρόσμενος φίλος της Ελλάδας είναι ο Καγκελάριος της Αυστρίας» είπε ο κ. Τσίπρας.

»Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές μας στηρίζουν στη διαπραγμάτευση και οι Έλληνες Σοσιαλιστές μας κατακρίνουν.Η Ελλάδα αποκτά συμμάχους, η Ελλάδα αποκτά φωνή, η Ελλάδα διεκδικεί. Διαβεβαιώνω πως οι προγραμματικές δηλώσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο.

»Η υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, δεν συνιστούν κανενός είδους μονομερή ενέργεια.

»Τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση δεν σχετίζονται με την ανάγκη νέου δανεισμού. Η υλοποίηση του προγράμματος έχει προβλεφθεί σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας & δεν σχετίζεται με ανάγκη για νέο δανεισμό. Θα ακολουθήσουν μέτρα για την αναδιάρθρωση της οικονομίας, του κράτους, για την προστασία των εργαζομένων. Δεν μπορώ να πιστέψω πως υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που επιδιώκουν τον εξευτελισμό της Ελλάδας

«Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, υπάρχουν για τον λαό και μόνο υπέρ αυτού θα τις ασκήσουμε» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, για να διευκολύνει τη διαδικασία, καθώς η συζήτηση είχε ξεφύγει από τα προβλεπόμενα χρονικά όρια κατέθεσε την ομιλία του στα πρακτικά, χωρίς να μιλήσει.

Αμέσως μετά τον λόγο είχε πάρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης

«Εικονική η πραγματικότητα του Σαμαρά. Προσέβαλε όσους βιώνουν την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Δραγασάκης.

«Τα ελλείμματα όντως εξαλείφθηκαν, αλλά ουσιαστικά μεταφέρθηκαν στην κοινωνία. Η βάση του προβλήματος ήταν το ίδιο το μοντέλο του μνημονίου. Μια κρίση χρέους μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ανάπτυξη. Εγκληματική η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους με εσωτερική υποτίμηση και λιτότητα».

»Ορισμένα μέτρα του μνημονίου, υπό ένα άλλο πλαίσιο, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά. Μια ενδιάμεση συμφωνία είναι αναγκαία για να υπάρξει χρόνος

»Αν δεν απαλλαγούμε από δεσμεύσεις των Μνημονίων, θα είμαστε καταδικασμένοι στη λιτότητα, στην οικονομική καχεξία και υποβάθμιση».



Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε επιτρέψει πιο πριν, σεβόμενη τον ρόλο του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τον Αντώνη Σαμαρά να μιλήσει επί 52 λεπτά.

"Θερμό επεισόδιο" Καμμένου - Θεοδωράκη

Νωρίτερα, το θερμόμετρο της Ολομέλειας ανέβασε ο άγριος καβγάς μεταξύ Πάνου Καμμένου και Σταύρου Θεοδωράκη, στον οποίο παρενέβη με χιούμορ η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης επι των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Η αρχή έγινε με την τοποθέτηση του επικεφαλής του Ποταμιού, που αποκάλεσε «ακροδεξιά» συνιστώσα της κυβέρνησης τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ο κ. Καμμένος, κατά την τοποθέτησή του, από την οποία η ΚΟ του Ποταμιού επέλεξε να απουσιάσει, απάντησε: «Ο κ. Θεοδωράκης μιλησε για την ΕΡΤ. Όμως πόσα έπαιρνε ο ίδιος για τις συμπαραγωγές της ΕΡΤ και την βούλιαξε; Αυτοί που έπαιρναν 20άρια και 30άρια. Ας έρθει να ζητήσει συγγνώμη και ας συμπαραταχθεί κοντά μας».

Αμέσως εμφανίστηκε ο κ. Θεοδωράκης και ζήτησε το λόγο επί προσωπικού.

Με διάθεση να εξομαλύνει το τεταμένο κλίμα, η κυρία Κωνσταντοπούλου του είπε: «Θα σας δώσω το λόγο, αλλά πότε προλάβατε να ακούσετε τι είπε ο κ. Καμμένος;».

Στο σημείο αυτό, ο Γρηγόρης Ψαριανός φώναξε «και οι τοίχοι έχουν αυτιά», με αποτέλεσμα η πρόεδρος να του ανταπαντήσει: «Μάλλον ο κ. Ψαριανός αυτοπροσδιορίζεται ως τοίχος».

Ο κ. Θεοδωράκης την κάλεσε να τελειώσει τα «ευφυολογήματα και τα ανέκδοτα» και αναφερόμενος στον κ. Καμμένο, είπε: «Θέλω να πω στον προηγούμενο ομιλητή ότι δεν είμαστε όλοι πλούσιοι και δεν ζούμε με τα λεφτά των πατεράδων μας. Υπάρχουν άνθρωποι που δούλεψαν και ήταν υποχρεωμένοι να δουλέψουν σε μεγάλα μαγαζιά. Είμαστε υπερήφανοι γι' αυτή τη ζωή που χτίσαμε. Για να μπούμε στην πολιτική αφήσαμε τις δουλειές μας».

Ο κ. Καμμένος ανταπάντησε ως εξής: «Και εγώ δούλεψα επί πολλά χρόνια. Ο πατέρας μου δούλεψε και πλήρωνε φόρους, αλλά 20 χιλιάδες από την ΕΡΤ δεν έπαιρνε. Υπήρχαν εργαζόμενοι με 700 ευρώ που απολύθηκαν, γιατί κάποιοι σαν και εσάς έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg