Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Αντώνης Σαμαράς - Η εσωκομματική αμφισβήτηση και οι "σκελετοί" της θητείας του

Τεταμένο είναι το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία, μετά το αποτέλεσμα της προπερασμένης Κυριακής, με τα κορυφαία στελέχη της παράταξης να βρίσκονται ήδη απέναντι από τον Αντώνη Σαμαρά. τόσο για τις επιλογές του στην προεκλογική περίοδο όσο και για τα πρώτα δείγματα που έχει δείξει η Συγγρού ως αξιωματική αντιπολίτευση.


Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται συνεχώς στο γραφείο του και έχει αρχίσει τις επαφές με προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, με στόχο να περιοριστούν οι κραδασμοί από τη βαριά ήττα. Προηγήθηκαν τηλεφωνικές επαφές του με τους βουλευτές που εξελέγησαν, από τους οποίους ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε ολιγόμηνη προθεσμία για περαιτέρω πρωτοβουλίες.  

Ο ίδιος ποντάρει στο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», καθώς θεωρεί πως μέσα σε δύο με τρεις μήνες η κυβέρνηση Τσίπρα θα καταρρεύσει. Ουσιαστικά, ο κ. Σαμαράς επιδιώκει έναν συμβιβασμό και ζητά ανοχή μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Κάπου εκεί προσανατολίζεται στη σύγκληση συνεδρίου του κόμματος, στο οποίο ελπίζει πως θα επαναδιατυπωθούν οι αρχές και οι θέσεις της παράταξης.

«Αν η κυβέρνηση Τσίπρα καταρρεύσει, θα μιλάμε για επαναβεβαίωση της στρατηγικής Σαμαρά. Αν όχι, τότε θα μιλάμε για συνέδριο με θέμα την αλλαγή της ηγεσίας», τονίζουν στελέχη της Ν.Δ. Πάντως, το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» το ενστερνίζονται και πολλά κορυφαία «γαλάζια» στελέχη, γεγονός που εξηγεί τη στάση αναμονής που τηρείται απέναντι στον κ. Σαμαρά.

ΑΝΑΜΟΝΗ

Στάση αναμονής τηρεί και ο μοναδικός άνθρωπος που θα μπορούσε να κάνει κάτι στην παρούσα φάση, ο Κώστας Καραμανλής,  γεγονός που χρησιμοποιεί ο κ. Σαμαράς για να τονίσει ότι δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας.
Για την ώρα, καταγράφεται έντονη διαφωνία στο εσωτερικό του κόμματος και για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κ. Σαμαράς θέλει σφοδρή και εφ’ όλης της ύλης κριτική για την «καταστροφική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», κάτι με το οποίο διαφωνούν άλλα κορυφαία στελέχη, που του έχουν διαμηνύσει πως θα έχουν λόγο στις αποφάσεις και ζητούν μια πιο θεσμική και συναινετική αντιπολιτευτική τακτική.

«Η ηγεμονία των συνεργατών του Αντ. Σαμαρά στην παράταξη έχει τελειώσει», λένε χαρακτηριστικά.

Κομβικό σημείο στις εσωκομματικές εξελίξεις αποτελεί η στάση του κόμματος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 
Στελέχη όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχαν ξεκαθαρίσει στον Αντώνη Σαμαρά πως θα στήριζαν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ακόμα και αν η κομματική γραμμή ήταν διαφορετική. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Σαμαράς είχε δεχθεί εισηγήσεις από στενούς συνεργάτες του να επιμείνει στον κ. Σταύρο Δήμα. 
Ομως η οργισμένη αντίδραση στελεχών που ξεκαθάρισαν πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε διάσπαση την παράταξη φαίνεται πως οδήγησε τον κ. Σαμαρά στο να ξανασκεφτεί το όλο θέμα.

Ο «ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ»

Ακόμα έναν «πονοκέφαλο» έχει να αντιμετωπίσει η πλευρά Σαμαρά: 

και αυτός δεν είναι άλλος από το σοβαρό ενδεχόμενο πολλές από τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της πρωθυπουργίας του να βρεθούν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης.

Από το απόγευμα της Κυριακής των εκλογών, από το περιβάλλον συνεργατών και πρώην υπουργών-δελφίνων του Σαμαρά, οι οποίοι παρασκηνιακώς θέτουν ζήτημα ηγεσίας, διαρρέουν πολλά εις βάρος του προέδρου της Ν.Δ. για τις σχέσεις του με επιχειρηματίες, ενώ οι ίδιοι εμφανίζονται πρόθυμοι να συνεργαστούν με τη νέα κυβέρνηση στην ανάδειξη σκανδάλων, αν και στο προσκήνιο η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική.

Και τούτο για δύο λόγους:  

α) όσο «κρατούν» αυτοί τον Αντ. Σαμαρά άλλο τόσο τους «κρατά» κι εκείνος 
και β) ομολογούν ότι «ο Αντ. Σαμαράς δεν είναι Κ. Καραμανλής κι όταν θα φύγει θα “πάρει” πολλούς μαζί του». Ποιοι είναι αυτοί; 

Πρώτοι απ’ όλους οι στενοί συνεργάτες του, Κώστας Μπούρας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Σταύρος Παπασταύρου, Δημήτρης Σταμάτης και Γιώργος Μουρούτης.

Απαντες, πλην του κ. Λαζαρίδη, βρίσκονται στον τρίτο όροφο στη Συγγρού από τις αρχές της εβδομάδας και κλείνουν μαζί του… εκκρεμότητες, όπως τους φακέλους των συναντήσεων που είχε ο κ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός με διεθνή επενδυτικά funds, επιχειρηματικούς κολοσσούς, όπως τη Hewlett Packard, τη Philip Morris, την Cosco, τη Microsoft, αλλά και με χρηματοοικονομικούς οίκους που συμμετείχαν σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων τραπεζών και ουδείς γνώριζε την προέλευσή τους, πόσω μάλλον το «πόθεν» των διαχειριζόμενων κεφαλαίων τους.

Τον περασμένο Απρίλιο το πρακτορείο Bloomberg αναφέρθηκε, χωρίς αυτό να διαψευστεί από ελληνικής πλευράς, στις μυστικές επαφές του κ. Σαμαρά με την JP Morgan Chase & CO, την Greylock Capital Management και τη Legal & General Investment Management για την πώληση ελληνικών ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ, με άγνωστο επιτόκιο, αφού το deal έγινε εκτός της καθορισμένης δημοπρασίας.

Ο Μπαλτάκος ξέρει πολλά

Γνώστες των συναντήσεων του Αντ. Σαμαρά ως πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν, πέραν του Τάκη Μπαλτάκου, που τον ακολουθούσε κατά πόδας έως τη στιγμή της αποπομπής του, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Γκίκας Χαρδούβελης, καθώς και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος ενημερωνόταν -καθυστερημένα πολλές φορές- από τους πρέσβεις των χωρών πραγματοποίησης των σχετικών ραντεβού.  

Το «κράτα με, να σε κρατώ» επεκτείνεται στη… βροχή τροπολογιών που κατά καιρούς εισάγονταν εμβόλιμα σε άσχετα νομοσχέδια και αφορούσαν χαριστικές ρυθμίσεις απαλλαγής φόρων για μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, χρηματιστηριακές συναλλαγές και διευθέτηση υπέρογκων οφειλών σε Δημόσιο, οργανισμούς και τράπεζες. 

Κεντρικό πρόσωπο σε αυτό το σκηνικό είναι ο Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε αποστασιοποιηθεί από το περιβάλλον του Σαμαρά και αποτελεί «κινητή πυριτιδαποθήκη».


( Άρθρο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg