Τα ενεργειακά - συνεπώς και θέματα που σχετίζονται με την ΑΟΖ και γενικά την Αν. Μεσόγειο- ήταν στην αντζέντα της τελευταίας συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας
.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας του τουρκικού ΣΕΑ που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο που ήταν και η πρώτη του έτους, ''στη Σύνοδο έλαβε μέρος και ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, οι επικινδυνότητες, οι ευκαιρίες και οι πολιτικές αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας της ενέργειας και αξιολογήθηκαν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν''.
Από την συμπερίληψη του θέματος στην ατζέντα άλλα και την περιγραφή φαίνεται καθαρά η σημασία που δίνει η Άγκυρα στο θέμα αυτό αλλά και το ότι προχωρά τον σχεδιασμό της με μέτρα.
Όλα έχουν την σημασία τους - και χρονικά - δεδομένου ότι μόλις αυτές τις ημέρες προκάλεσε πάλι με την στάση της έναντι ιταλικού πλοίου πόντισης οπτικών ινών που έκανε εργασίες σε ελληνική περιοχή και με έγκριση ελληνικών αρχών νοτιοανατολικά της Κρήτης . Όπως και ότι στις 6 Απριλίου λήγει η παράνομη NAVTEX για το ερευνητικό σκάφος ''Μπαρμπαρός'' που παραμένει στην Αμμόχωστο και δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα πράξει στη συνέχεια.Παράλληλα πολεμικό σκάφος παρακολουθεί τις εργασίες του πλωτού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας του τουρκικού ΣΕΑ είναι η εξής:
'' Στη σύνοδο του ΣΕΑ, συζητήθηκαν:
1 Οι εξελίξεις που ενδιαφέρουν την ηρεμία και την ασφάλεια των πολιτών μας από την τελευταία σύνοδο της 30ης Δεκεμβρίου 2014 μέχρι σήμερα, κατά τη διάρκεια των δύο μηνών, και συζητήθηκαν επίσης τα μέτρα που απαιτείται να ληφθούν.
Αξιολογήθηκε η φάση στην οποία φθάσαμε, όσον αφορά στη διαδικασία για τη λύση και επισημάνθηκε το θέμα της συνέχισης με αποφασιστικότητα του αγώνα που γίνεται για τον τερματισμό της τρομοκρατίας.
Έγινε ενημέρωση του Συμβουλίου, όσον αφορά στις εθνικές και διεθνείς εργασίες αναφορικά με την παράλληλη δομή και σχετικά με τις παράνομες δημιουργίες που εμφανίζονται και δρουν ως νόμιμες.
Συζητήθηκε το θέμα της επιχείρησης Σαχ Φιράτ, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2015, λόγω των προβλημάτων ασφάλειας, που προέκυψαν στη Συρία και λόγω των στρατιωτικών αναγκών. Διατυπώθηκε η εκτίμηση, καθώς και τα συγχαρητήρια στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, που διεξήγαγαν την επιχείρηση με επιτυχία.
2 Επίσης συζητήθηκαν οι υπάρχουσες δυναμικές της συμπλοκής στη Συρία, που εισέρχεται στο 5ο έτος, οι επιδράσεις των απειλών και του ρίσκου, συμπεριλαμβανομένης και της ISID-ISIL, που προέρχονται από τη Συρία, στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της χώρας μας, τα βήματα που πράξαμε σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, οι εξελίξεις που σημειώθηκαν σε διεθνές επίπεδο σε σχέση με τη Συρία, η κατάσταση των προσφύγων στη χώρα μας και η βοήθεια που παρέχουμε.
3 Αξιολογήθηκαν οι επικινδυνότητες και οι απειλές από εθνικής πλευράς και από πλευράς ΝΑΤΟ και δόθηκαν πληροφορίες αναφορικά με τον αγώνα που γίνεται.
4 Συζητήθηκαν οι εξελίξεις αναφορικά με το νότιο Καύκασο και μνημονεύτηκαν οι πεσόντες της σφαγής Χότζαλι.
5 Εξετάστηκαν τα όσα βιώνονται στη Λιβύη και στην Υεμένη, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, καθώς και οι εξελίξεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
6 Στη Σύνοδο έλαβε μέρος και ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, οι επικινδυνότητες, οι ευκαιρίες και οι πολιτικές αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας της ενέργειας και αξιολογήθηκαν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν''.--
Πηγή: Onalert
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg