Το ουκρανικό δεν πρόκειται να λυθεί αν η διεθνής κοινότητα δεν βοηθήσει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά το Κίεβο, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο...
... μιλώντας στη διάσκεψη για την ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Μόναχο, παρουσία της καγκελαρίου Μέρκελ και του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία, ο Ποροσένκο εμφανίστηκε κρατώντας δεκάδες ρωσικά διαβατήρια στα χέρια για να αποδείξει στους συνομιλητές του την εμπλοκή της Ρωσίας στη χώρα του.
«Είμαστε κυρίαρχη χώρα και έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε το λαό μας. Έχουμε αποδείξει την υπευθυνότητά μας και δεν θα χρησιμοποιούσαμε ποτέ αμυντικό στρατιωτικό υλικό για επίθεση» συνέχισε.
Ο Ποροσένκο επανέλαβε ότι για να σεβαστεί το Κίεβο τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, πρέπει και η άλλη πλευρά να σεβαστεί και τα 12 σημεία της. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε τέθηκε σε ισχύ η «εκεχειρία», οι αντάρτες έχουν ενισχύσει την παρουσία τους και σε άλλα σημεία της ανατολικής Ουκρανίας.
Ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων της Συμμαχίας, αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Δύση δεν θα πρέπει να αποκλείει μία στρατιωτική επιλογή για την Ουκρανία, τονίζοντας ότι αναφέρεται στην αποστολή όπλων και εξοπλισμού και όχι στην ανάπτυξη στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος.
«Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να αποκλείουμε εξ αρχής την πιθανότητα μιας στρατιωτικής επιλογής» δήλωσε ο Φίλιπ Μπριντλάβ σε δημοσιογράφους από το Μόναχο, όταν ρωτήθηκε εάν στηρίζει την αποστολή εξοπλισμού στον ουκρανικό στρατό.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι αναφέρεται στην παροχή όπλων ή άλλης βοήθειας και όχι στην ανάπτυξη στρατιωτών. «Δεν υπάρχει συζήτηση για μπότες στο έδαφος» τόνισε.
Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι η αποστολή όπλων προκειμένου να βοηθηθεί η ουκρανική κυβέρνηση δεν θα βοηθήσει να εξευρεθεί λύση.
«Καταλαβαίνω τη δημόσια συζήτηση, αλλά πιστεύω πως περισσότερα όπλα δεν θα οδηγήσουν στην πρόοδο που χρειάζεται η Ουκρανία. Αλήθεια αμφιβάλλω για αυτό» είπε.
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την άποψη ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την ακεραιότητά της, όμως, έσπευσε να τονίσει ότι η διένεξη πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα.
Πίσω στην Ουάσινγκτον, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν συμμερίζονται τις απόψεις Μπάιντεν και Μέρκελ. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος για την προεδρία ΜακΚέιν: «Οι Ουκρανοί σφαγιάζονται και εμείς στέλνουμε κουβέρτες και φαγητό».
Το «παρών» στη διάσκεψη του Μονάχου έδωσε και ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες Ολάντ-Μέρκελ με Πούτιν θα έχουν αποτέλεσμα.
Διαφωνίες και στο ΝΑΤΟ
Αλλά και οι υπουργοί Άμυνας αρκετών ευρωπαϊκών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ τάχθηκαν ανοικτά εναντίον της αποστολής όπλων στον ουκρανικό στρατό, αφήνοντας να διαφανεί ένα διατλαντικό ρήγμα.
Η αποστολή «περισσότερων όπλων σε αυτή την περιοχή δεν θα μας φέρει πιο κοντά σε μια λύση και δεν θα τερματίσει τα δεινά που υπομένει ο πληθυσμός» σημείωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Ζανίν Χένες-Πλάσχαρτ δήλωσε πως πιστεύει ότι οι περισσότεροι σύμμαχοι, αλλά ειδικά η δική της χώρα θα επιμείνουν να μη σταλούν θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία, καθώς «ο πολιτικός διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση».
Αλλά και η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Ρομπέρτα Πινότι δήλωσε ότι αντιτίθεται στην αποστολή θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία.
«Πρέπει να μειώσουμε τη θερμοκρασία της κρίσης, όχι να την αυξήσουμε», σημείωσε η Πινότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον είπε πως το Λονδίνο θα δει «τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά την εκπαίδευση και την αποστολή εξοπλισμού που δεν είναι θανατηφόρος».
Πούτιν
Με ενδιαφέρον αναμένεται η τηλεφωνική συνομιλία που θα έχουν την Κυριακή η Μέρκελ, ο Ολάντ και ο Πούτιν -με τη συμμετοχή και του ουκρανού προέδρου- στη βάση πρότασης ειρηνευτικού σχεδίου, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστές.
Την Παρασκευή, η καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος συναντήθηκαν στο Κρεμλίνο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Δηλώσεις δεν έγιναν, ωστόσο, φαίνεται να υπήρξε μικρή πρόοδος.
Ο Πούτιν από την πλευρά του δήλωσε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε, αν και μία παγκόσμια τάξη όπου ένας ηγέτης λέει στους άλλους τι μπορούν να κάνουν δεν θα ταίριαζε στη Μόσχα.
«Υπάρχει ξεκάθαρα μία προσπάθεια να αναχαιτισθεί η ανάπτυξή μας με διαφορετικά μέσα. Υπάρχει μία προσπάθεια να διαταραχθεί η υπάρχουσα παγκόσμια τάξη με έναν αδιαφιλονίκητο ηγέτη που θέλει να παραμείνει τέτοιος με τη σκέψη πως του επιτρέπονται τα πάντα ενώ στους άλλους επιτρέπεται μόνο ό,τι επιτρέπει και μόνο προς τα συμφέροντά του» είπε ο Πούτιν.
Ο ίδιος επανέλαβε πως οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σε αντίποινα για τον ρόλο της στην ουκρανική διένεξη δεν θα έχουν αποτέλεσμα.
«Οι κυρώσεις -στο τέλος νομίζω πως δεν θα φέρουν χαρά σε κανέναν και πως ξεκάθαρα δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές με μία χώρα σαν τη δική μας αν και μας προκαλούν μια ορισμένη ζημιά. Και θα πρέπει να το καταλάβουμε αυτό και να αυξήσουμε το επίπεδο της κυριαρχίας μας, περιλαμβανομένης της οικονομίας» εξήγησε.
με πληροφορίες από Associated Press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg