Μετά την Κροατία και το Κόσοβο προσανατολίζεται σε ένα είδος «σεισάχθειας», προκειμένου να προσφέρει ανακούφιση στα νοικοκυριά που πλήττονται από την οξύτατη οικονομική κρίση και να αναχαιτίσει τη μεταναστευτική «αιμορραγία» της χώρας προς τη Δυτική Ευρώπη.
Oπως ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Αβντουλάχ Χότι, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να διαγράψει εξ ολοκλήρου τα χρέη που είχαν συσσωρεύσει οι πολίτες μέχρι το τέλος του 2008, της χρονιάς κατά την οποία το Κόσοβο αποσπάσθηκε και επίσημα από τη Σερβία, για να γίνει ανεξάρτητο κράτος, με την υποστήριξη της Δύσης.
«Αισθανόμαστε την ανάγκη να γίνει ένα καινούργιο ξεκίνημα, με τη νέα κυβέρνηση» δήλωσε ο Χότι, προσθέτοντας ότι θα σχηματιστεί ειδική επιτροπή που θα εξετάσει λεπτομερειακά το όλο θέμα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαγραφούν τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί μέχρι το τέλος του 2008 υπό μορφή φόρων, απλήρωτων τελωνειακών δεσμών και λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Μόλις δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα κυβέρνηση του Κοσόβου αντιμετωπίζει το χειρότερο κύμα κοινωνικών ταραχών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος μένουν κατά κανόνα απλήρωτοι, ενώ η φτώχεια, η ανεργία και η ενδημική διαφθορά τροφοδότησαν, τους τελευταίους μήνες, ένα ορμητικό κύμα εξόδου από τη χώρα, προς αναζήτηση καλύτερης τύχης στη Δυτική Ευρώπη.
Τουλάχιστον 30.000 Κοσοβάροι πρόσφυγες έχουν περάσει λαθραία, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα σύνορα με την Ουγγαρία, ευελπιστώντας να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο και να εγκατασταθούν σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία. Η ανακοίνωση των σχεδίων της νέας κυβέρνησης περί διαγραφής χρεών αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα ισχυρά κράτη της Δύσης που υποστηρίζουν το Κόσοβο.
Εκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ
Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε τη νέα κυβέρνηση του Κοσόβου να επιταχύνει τις διαδικασίες σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση διεθνούς δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου.
Παράλληλα, ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε την Πρίστινα και το Βελιγράδι να εντατικοποιήσουν τον μεταξύ τους διάλογο, με ειλικρινή τρόπο, και στο ανώτατο ηγετικό επίπεδο, ώστε να βρουν λύσεις στα εκκρεμή προβλήματα. Τέλος, ο Μπαν Κι Μουν εκφράζει την ανησυχία του για το ογκούμενο κύμα προσφύγων από το Κόσοβο προς άλλες χώρες κατά τους τελευταίους μήνες.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg