Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Προσοχή: Οι «έξυπνες τηλεοράσεις» κατασκοπεύουν

Προσοχή: Οι «έξυπνες τηλεοράσεις» ίσως σας κατασκοπεύουν

Οι έξυπνες τηλεοράσεις και οι παιχνιδοκονσόλες που «ακούν» φωνητικές οδηγίες κερδίζουν διαρκώς έδαφος στην αγορά. Τι άλλο όμως ακούν εκτός από αυτά που τους λένε οι χρήστες; Και από τη στιγμή που συλλέγονται, πού καταλήγουν τα ακουστικά δεδομένα.


Αυτά και άλλα παρόμοιου τύπου ερωτήματα προκύπτουν από μία μόλις φράση, καταχωνιασμένη μέσα στους όρους χρήσης των Smart TV της Samsung που διαθέτουν λειτουργία αναγνώρισης φωνής.

«Παρακαλείστε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με φράσεις που περιέχουν προσωπικές ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, καθώς ενδέχεται να περιλαμβάνονται σε άλλα δεδομένα τα οποία συλλέγονται και διαβιβάζονται σε τρίτους μέσω της λειτουργίας της αναγνώρισης φωνής». Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στους όρους χρήσης των έξυπνων τηλεοράσεων της νοτιοκορεατικής εταιρείας υπονοώντας ότι ο Μεγάλος Αδελφός έχει πάρει πλέον τη θέση του απέναντι από τον καναπέ του σαλονιού.

Κι ενώ η Samsung επιμένει σε όλους τους τόνους ότι σέβεται την ιδιωτικότητα των πελατών της και διαχειρίζεται με διαφάνεια όσες πληροφορίες συλλέγει μέσω της συγκεκριμένης λειτουργίας, ένας χρήστης του Twitter, ο ακτιβιστής Πίτερ Χίγκινς μπήκε στον πειρασμό να συγκρίνει τη φράση της Samsung με ένα απόσπασμα από το «1984» του Τζορτζ Οργουελ, διαπιστώνοντας τεράστιες ομοιότητες.

 Οι συσκευές της Samsung δεν είναι οι μοναδικές που φέρουν τέτοιου είδους αμφιλεγόμενες λειτουργίες αναγνώρισης φωνής. Το Xbox One της Microsoft διαθέτει ανάλογη λειτουργία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ελέγχουν τη συσκευή ενόσω παίζουν ή βλέπουν τηλεόραση.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους καταναλωτές πάντως, η Samsung τονίζει σε ανακοίνωσή της στην Guardian ότι τα ακουστικά δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα και σε κάθε περίπτωση οι χρήστες μπορούν να απενεργοποιήσουν την αναγνώρισης φωνής ή το wifi εφόσον θέλουν να είναι ήσυχοι ότι όσα κάνουν και όσα λένε μένουν μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους. Προσοχή όμως! Εάν ένα μικρό μικρόφωνο εξακολουθεί να εμφανίζεται στην οθόνη, σημαίνει ότι η λειτουργία είναι ακόμη ενεργή…

Άρθρο: Μάρω Βακαλοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg