«Όταν προσέρχεσαι σε μια διαπραγμάτευση από τη θέση του αδύναμου, το ισχυρότερό σου όπλο είναι η αξιοπιστία. Γι’ αυτό σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να μπλοφάρουμε. Οι συνομιλητές μας γνωρίζουν από τώρα – και δεν περιμένουν να το μάθουν στο Eurogroup της Τετάρτης ότι δεν θα κάνουμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές μας».
Τα λόγια ανώτατου στελέχους του οικονομικού επιτελείου μαρτυρούν ότι τουλάχιστον στο αυριανό Eurogroup είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εντάσεις για τις οποίες «η κυβέρνηση είναι απολύτως προετοιμασμένη».
Στο παρασκήνιο, κυβερνητικά στελέχη περιμένουν ότι το …θρίλερ θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου με τη σκληρή διαπραγμάτευση να προχωρά βήμα-βήμα τόσο στις προγραμματισμένες συναντήσεις (έκτακτο Eurogroup, Σύνοδος Κορυφής, τακτικό Eurogroup της 16ης) όσο και σε έκτακτες επαφές οι οποίες θα είναι συνεχείς όλο το επόμενο διάστημα.
Με τη φράση που χρησιμοποίησε αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας ότι «η πρόταση που κατεβάζει η ελληνική πλευρά είναι πρόταση που θα έκανε και ένας δικηγόρος της Wall Street για μια εταιρεία που αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα» ήθελε να καταδείξει ότι στο ελληνικό πακέτο δεν υπάρχει τίποτα «ριζοσπαστικό» ή «αριστερό».
«Με τη συμφωνία γέφυρα ή με την τεχνική παράταση, όπως και αν ονομαστεί, πρακτικά ζητάμε χρόνο ολίγων μηνών για να συγκροτήσουμε ένα νέο πρόγραμμα για την περίοδο 2016-2019 με 10 συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα βοηθήσει και ο ΟΟΣΑ»
Σε αυτό το διάστημα των λίγων μηνών – μπορεί να φτάσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο προκειμένου να αποπληρωθούν ή να αναχρηματοδοτηθούν τα χρέη προς την ΕΚΤ- η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει από τους Ευρωπαίους:
1. Την έγκριση για την έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία κατά κύριο λόγο θα καταλήξουν στις ελληνικές τράπεζες
2. Την επιστροφή των 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα σε πολύ χαμηλές τιμές
3. Την άδεια να εκτελέσει τον προϋπολογισμό του 2015 με πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ αντί για 3%. Πρακτικά, αυτό εξασφαλίζει στο οικονομικό επιτελείο μια δημοσιονομική «ανάσα» των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει ένα μεγάλο μέρος από τις εξαγγελίες που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στο 2015.
Εμμέσως πλην σαφώς, η κυβέρνηση ήδη αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές αλλά και στις αγορές. Για παράδειγμα, με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν οι απώλειες των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια, πρακτικά προαναγγέλλεται νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και ουσιαστικά απομακρύνονται οι φόβοι περί «σεισάχθειας» με αβέβαιη επίπτωση στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Επίσης, υπάρχει ήδη συγκεκριμένη δέσμευση για το ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει η χώρα στα πρωτογενή ελλείμματα. Μάλιστα, με τον «πήχη» του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ ουσιαστικά προαναγγέλλεται ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες θα υλοποιούνται με τέτοιο τρόπο –σταδιακά- ώστε πάντοτε να παράγεται ένα πρωτογενές «υπόλοιπο» για να καλύπτονται και οι ανάγκες για τόκους.
Τέλος, το 3ο καθησυχαστικό μήνυμα προς τις αγορές έχει να κάνει με τις αποκρατικοποιήσεις. «Προχωράμε με τον ΟΛΠ» ξεκαθάριζε χθες ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος προσθέτοντας ότι για όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Ύστερα από την κριτική που ασκήθηκε και χθες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει πρακτικά την γνωστή «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι αυτό που προτείνει η κυβέρνηση δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το κείμενο που ψήφισε η Βουλή και το οποίο έγινε γνωστό ως toolkit του ΟΟΣΑ αλλά με ένα καινούργιο πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο θα συνταχθεί αποκλειστικά για την Ελλάδα.
(Άρθρο Θάνος Τσίρος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg