Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Κι όμως...Η Γερμανία έχει τις στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία

(Του Γρηγόρη Δεσύπρη)
 

Χτες, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάινεν, δήλωσε πως η Ελλάδα ρισκάρει τη θέση της στο ΝΑΤΟ με την προσέγγιση προς τη Ρωσία, για να πάρει την γνωστή πλέον (εξαιρετική) απάντηση από τον Πάνο Καμμένο...


... πως "η Ελλάδα ήταν πάντοτε στο πλευρό των συμμάχων όταν αντέκρουαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Η συμπεριφορά και οι δηλώσεις Γερμανών πολιτικών που αντικαθιστούν θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ είναι όχι μόνο ανεπίτρεπτες αλλά και εκβιαστικές".

Οι τελευταίοι όμως που θα πρεπε να μιλούν για στενές σχέσεις με τους Ρώσους, είναι οι ίδιοι οι Γερμανοί, που στην ουσία είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι που είχε ποτέ μεταπολεμικά η Ρωσία στην Ευρώπη.
Για να δούμε το γιατί

Ένας από τους λόγους, έχει να κάνει με την Ενέργεια στη Γερμανία και είναι αυτός: Ήδη στηρίζει τον υποθαλάσσιο αγωγό (North Stream) που συνδέει απευθείας Ρωσία με Γερμανία παρακάμπτοντας την Πολωνία.

Παράλληλα...

Η γερμανική επιτροπή για τις Οικονομικές Σχέσεις με την Ανατολική Ευρώπη εκτιμά ότι μια κρίση εξ αιτίας των κυρώσεων που ζητούν οι ΗΠΑ με πρόφαση το θέμα της Ουκρανίας (και στην ουσία των δικών τους γεωπολιτικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή), θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τουλάχιστον 25.000 θέσεις εργασίας, ενώ η Deutsche Bank υπολογίζει ότι σε περίπτωση που η Ρωσία αντιμετωπίσει σημαντική ύφεση, τότε και η γερμανική ανάπτυξη δεν αποκλείεται να υποχωρήσει κατά 0,5%.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους φαίνονται πιο «επιθετικές» στις κυρώσεις, καθώς έχουν βάλει στη «μαύρη λίστα» μια σειρά από κορυφαίους ρωσικούς ομίλους. Μεταξύ αυτών η πετρελαϊκή Rosneft, η εταιρεία φυσικού αερίου Novatek, η Gazprombank και η ρωσική βιομηχανία όπλων που κατασκευάζει τα καλάσνικοφ.
.
Μία ημέρα μετά την επιβολή κυρώσεων κατά το πρόσφατο παρελθόν από τις ΗΠΑ η αρμόδια υπηρεσία για τις Ρωσογερμανικές εμπορικές σχέσεις στη Μόσχα, δέχτηκε πλήθος τηλεφωνημάτων από Γερμανικές επιχειρήσεις, που συναλλάσσονται και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία και οι οποίες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους.

Το δε εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο της Γερμανίας εκτιμά πως περίπου το 25% των Γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό θα μπορούσαν να επηρεαστούν άμεσα.

Όμως η ένταξη της Rosneft στην αμερικανική "λίστα" επηρεάζει μια σειρά από αυτές..

Η κατασκευαστική εταιρεία Bilfinger έχει συνεργασία με την Rosneft, όπως και η Siemens που έχει υπογράψει σύμβαση 90 εκατ. ευρώ για την προμήθεια στροβίλων και γεννητριών

Αυτά και άλλα πολλά, αναγκάζουν την Γερμανία να προσπαθεί να διατηρήσει στο καλύτερο δυνατό επίπεδο τη σχέση της με την Ρωσία...

Ας κοιτάξει λοιπόν τα "του οίκου της" η αγαπητή Γερμανίδα υπουργός άμυνας και ας αφήσει εμάς να κοιτάξουμε τα του δικού μας.

ΥΓ

Καθόλου τυχαία και άκαιρη δεν πρέπει να θεωρείται η πρόσκληση Πούτιν στον Τσίπρα στις 9 Μαΐου στη Μόσχα, τη στιγμή μάλιστα που πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ρώσος Πρόεδρος είναι έτοιμος για την παροχή 10 δις προς την Ελλάδα, εάν ζητηθούν.

Θέμα όμως που χρήζει σοβαρής και ενδελεχούς μελέτης από Ελληνικής πλευράς, σε συνάρτηση με τις πρωτοφανείς επανειλημμένες δηλώσεις υποστήριξης Ομπάμα για το απαραίτητο της λήξης των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα

Δύσκολο μείγμα Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής, που εύχομαι πως θα τύχει τελικώς μιας σώφρονος αντιμετώπισης από κυβερνητικής πλευράς.


Γρηγόρης Δεσύπρης


Πηγή: www.gregorydesypris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg