Ελληνικό και Σκουριές, κατάργηση όσων από τις πρόσφατες νομοθετικές τροποποιήσεις κριθούν από την κυβέρνηση ως αντιπεριβαλλοντικές και επανεξέταση ορισμένων από τα έργα που βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες του νέου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.
Ο ίδιος θεωρεί προσωπικό του στοίχημα την αύξηση της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Ενώ υποστηρίζει ότι η δημιουργία «τουριστικών χωριών» προς ενοικίαση ή πώληση δεν ταιριάζει με τη φυσιογνωμία της χώρας μας.
Εν αναμονή του καθορισμού των αρμοδιοτήτων, ο κ. Γιάννης Τσιρώνης ενημερώνεται τις τελευταίες ημέρες για τα βασικά ζητήματα του τέως υπουργείου Περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό είχε χθες τρίωρη συνάντηση με τον προκάτοχό του, Νίκο Ταγαρά. «Θέλω να δω την αρχιτεκτονική των νόμων που θεσπίστηκαν για το περιβάλλον, τα πολεοδομικά και τα χωροταξικά το τελευταίο διάστημα. Μπορεί η φιλοσοφία τους να είναι αντίθετη με όσα πιστεύω, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθούν συλλήβδην. Εχουν και κάποια θετικά στοιχεία, λ.χ. για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης» λέει στην «Κ» ο νέος υπεύθυνος για τα θέματα περιβάλλοντος.
Στην πρώτη του δημόσια δήλωση, προχθές, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στα παραδείγματα των υγροτόπων Αλυκής Κίτρους (την οικοδόμηση του οποίου επαναπροώθησε το ΥΠΕΚΑ) και υγροτόπων στη Νάξο, το Αίγιο και την Κέρκυρα που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε επανεξέταση ορισμένων περιπτώσεων; «Οι περιβαλλοντικοί όροι πολλών έργων, όπως οι Σκουριές, χρήζουν επανεξέτασης. Δεν θα λάβω αποφάσεις όμως πριν ακούσω όλες τις πλευρές» λέει ο κ. Τσιρώνης. «Δεν μπορεί όμως η δημόσια περιουσία να απειλείται από εσωστρεφείς επιχειρηματίες που έχουν μόνιμη συνδιαλλαγή με την πολιτική εξουσία. Θέλουμε να γίνει στην Ελλάδα ό,τι και στις υπόλοιπες ευνομούμενες χώρες. Υπήρχε περίπτωση στη Γερμανία ή τη Φινλανδία να αγοράσει κάποιος το Ελληνικό με αυτό το τίμημα;».
Μεγαλωμένος στον Ασύρματο, μια γειτονιά των Πετραλώνων και σήμερα κάτοικος Γλυφάδας, ο Γιάννης Τσιρώνης πιστεύει πως η διασφάλιση ελεύθερων χώρων στις πόλεις είναι κρίσιμης σημασίας. «Κάθε νέο τετραγωνικό που χτίζεται στην Αττική επιβαρύνει την ποιότητα ζωής και την οικονομική δραστηριότητα της πόλης», λέει. Υπόσχεται δε διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων. «”Γραφεία εξυπηρέτησης” δεν θα υπάρξουν στο δικό μου υπουργείο. Αυτά σταματούν. Η Πολιτεία πρέπει να σέβεται τον πολίτη και το αντίστροφο».
Προσωπικό του στοίχημα, πάντως, ο κ. Τσιρώνης θεωρεί την αύξηση της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης. «Υπάρχουν πολλά καλά παραδείγματα. Αν μειώσουμε τα απορρίμματά μας κατά 10-20%, αυτομάτως αλλάζουν και οι ανάγκες μας για υποδομές» λέει, διευκρινίζοντας ότι δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί ακόμα για τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα. Τέλος, εκτιμά ότι τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα δεν ταιριάζουν στη χώρα μας. «Υπάρχουν εγκαταλελειμμένα χωριά που είναι κοσμήματα, ερειπωμένα ξενοδοχεία που θα μπορούσαν να ανακατασκευαστούν. Το να χτίσουμε περισσότερο στα ήδη επιβαρυμένα οικιστικά νησιά μας δεν είναι καλή ιδέα. Εχουμε περισσότερο δομημένο χώρο από ό,τι χρειαζόμαστε ως χώρα».
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg