Κατόπιν του αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης, με την οποία η Αθήνα επιχειρεί να ξαναφέρει στο τραπέζι του διαλόγου τους εταίρους της, αναμένεται να τεθεί ζήτημα έκτακτης συνεδράσης του Eurogroup, προκειμένου να εξεταστεί το ελληνικό αίτημα.
Η Αθήνα θα ζητήσει μια παράταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης «κατά μερικούς μήνες», δήλωσε το βράδυ της Τρίτης, μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
«Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη» επισήμανε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών.
Γι' αυτή την παράταση, θα υπάρξουν «προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Σακελλαρίδης: «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για συμφωνία»
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του αιτήματος, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για συμφωνία».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της παράτασης «θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ θα συζητηθούν με τους εταίρους τα θέματα στα οποία συμφωνούμε, καθώς και μια χαλάρωση στο πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να διορθωθούν τα δημοσιονομικά της χώρας».
Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η αίτηση παράτασης θα στηριχθεί στο κείμενο Μοσκοβισί, υπογράμμισε ότι «δεν παγώνει το πρόγραμμα της κυβέρνησης», ενώ σχετικά με την ύπαρξη εναλλακτικού κυβερνητικού σχεδίου, στην περίπτωση που απορριφθεί η αίτηση παράτασης που θα κατατεθεί σήμερα, είπε: «Η κυβέρνηση ελπίζει ότι δεν θα φτάσει σε αυτό το σημείο και γι αυτό το σενάριο εργάζεται. Εμείς ερχόμαστε με σκοπό να βρούμε τη λύση, αλλά να γίνει και σεβαστή η απόφαση του ελληνικού λαού. Δεν είναι δυνατόν σε μία δημοκρατική Ευρώπη να μπαίνουν τέτοια ζητήματα. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε αποδεκτό κάτι που θα προσβάλει τον ελληνικό λαό».
Όπως είπε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήδη έχει αρχίσει επαφες με ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος «για να βρεθεί μια πραγματική λύση, το συντομότερο δυνατόν».
Ο κ. Σακελλαρίδης απέφυγε να σχολιάσει την αντίδραση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε, περιοριζόμενος να σημειώσει ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε να μην συμβούν παρόμοιες καταστάσεις με αυτές του περασμένου Eurogroup.
Η θέση του Σόϊμπλε
Ψυχρή υποδοχή από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνάντησαν οι πληροφορίες ότι η ελληνική πλευρά πρόκειται να καταθέσει αίτημα για την παράταση της δανειακής συμφωνίας.
Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη στο ZDF ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε - σύμφωνα με το Reuters - ότι «δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης».
«Το θέμα δεν είναι η επέκταση ενός δανειακού προγράμματος, αλλά το εάν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί, ναι ή όχι», πρόσθεσε ο Σόιμπλε στο ZDF.
Σε άλλη συνέντευξη, στο ARD, ο Σόιμπλε δήλωσε μεταξύ άλλων ότι περιμένει συγκεκριμένες, βιώσιμες και δεσμευτικές προτάσεις από την Ελλάδα και ότι δεν έχει πάρει ακόμη «ούτε καν την αρχή μιας απάντησης».
«Πρέπει να δούμε κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο, δεσμευτικό. Αυτό δεν το είχαμε την περασμένη Τετάρτη, δεν το είχαμε χθες, δεν το είχαμε ούτε στις τεχνικές διαπραγματεύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου με τους τρεις θεσμούς που πάντα αποκαλούσαμε τρόικα. Πρέπει να είναι κάτι αξιόπιστο, βιώσιμο, αλλιώς δεν έχει νόημα. Δεν έχω πάρει κάτι τέτοιο, όχι», είπε.
«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει σε αυτόν τον δρόμο, ή να υποδείξει έναν καλύτερο δρόμο, για το πώς θα ξανασταθεί μόνη στα πόδια της. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά σεβαστά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν ήταν χωρίς κόστος. Ήταν όμως ο σωστός δρόμος. Αν υπάρχει καλύτερος δρόμος, εντάξει, αλλά δεν τον βλέπω. Να λέει κανείς απλώς ‘δεν χρειάζομαι πια λεφτά' και ‘δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα πια', βρίζοντας τους άλλους, αυτό δεν γίνεται», δήλωσε.
«Η Ελλάδα βγαίνει από μια πολύ δύσκολη κατάσταση και λόγω της εφαρμογής αυτού του προγράμματος βρήκε έναν δρόμο βελτίωσης. Αυτός ο δρόμος, αν ακολουθηθεί, οδηγεί στην επιτυχία. Αν δεν ακολουθηθεί, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να μας πει πώς θα το κάνει. Σε αυτό δεν έχουμε ακόμη πάρει ούτε καν την αρχή μιας απάντησης», τόνισε ο γερμανός υπουργός.
Τι λέει για τον Ομπάμα
Στο ίδιο πλαίσιο σχολίασε και την παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που ζήτησε να μην πιέζονται οι χώρες που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. «Με όλον τον σεβασμό, ο αμερικανός πρόεδρος δεν είναι πάντα πολύ καλά πληροφορημένος.
Έχω πει και στον υπουργό των Οικονομικών του ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο είχε θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Το ακριβώς αντίθετο. Η Ελλάδα βγαίνει από μια πολύ δύσκολη κατάσταση και λόγω της εφαρμογής αυτού του προγράμματος βρήκε έναν δρόμο βελτίωσης.
Αυτός ο δρόμος, αν ακολουθηθεί, οδηγεί στην επιτυχία. Αν δεν ακολουθηθεί, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να μας πει πώς θα το κάνει. Σε αυτό δεν έχουμε ακόμη πάρει ούτε καν την αρχή μιας απάντησης», τόνισε ο γερμανός υπουργός.
Έχει ελπίδες για το θέμα της Ελλάδας
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σόιμπλε διατηρεί τις ελπίδες του για το θέμα της Ελλάδας και επαναλαμβάνει ότι όλοι στην Ευρωζώνη επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας. «Κανείς στην Ευρωζώνη δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ.
Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τους υπεύθυνους στην Ελλάδα», επισημαίνει, ενώ όταν καλείται να σχολιάσει τις αναφορές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον ίδιο κατά την ομιλία του στην Κ.Ο του κόμματός του δήλωσε ότι έχει εκφραστεί πάντα με σεβασμό απέναντι στην Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, «που καλείται να υπομείνει πολλά, εξαιτίας παραλείψεων των υπευθύνων επί δεκαετίες».
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg