Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Κεντροδεξιό όνομα ΠτΔ μέσα στο Σαββατοκύριακο;

Επόμενος «σταθμός»: Η υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Την κουρτίνα της προεδρικής εκλογής θα τραβήξει μέσα στο Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια στην Ηρώδου του Αττικού.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει μετατοπιστεί στο ελάχιστο ως προς τις προτιμήσεις του. Δύο είναι τα κεντρικά πρόσωπα που είχε εξαρχής στο μυαλό του για την Προεδρία της Δημοκρατίας και σε αυτά επιμένει. Αμφότερα από τον χώρο της κεντροδεξιάς: Ο Κώστας Καραμανλής και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η επιλογή ενός πολιτικού προσώπου από αυτόν τον χώρο εξυπηρετεί στον μέγιστο βαθμό τις προθέσεις της νεόκοπης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργεί μια αίσθηση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Ευρώπη ότι δεν λειτουργεί διχαστικά, αντιθέτως επιδιώκει να ενώσει τους Ελληνες υποδεικνύοντας χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις και στεγανά για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα ένα πρόσωπο που συμβολίζει θεωρητικά το σπάσιμο των διαχωριστικών γραμμών Αριστεράς - Δεξιάς.

Συγχρόνως βεβαίως, προτείνοντας έναν πολιτικό από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος με δυσκολία μπορεί να αρνηθεί την ψήφιση ενός κορυφαίου στελέχους της γαλάζιας παράταξης, όπως για παράδειγμα ο πρώην πρωθυπουργός ή ο αντιπρόεδρος του κόμματος, μόνο και μόνο για να λειτουργήσει αρνητικά απέναντι στην κυβερνητική πρόταση.

Επιπροσθέτως, εφόσον τελεσφορήσει η προώθηση μιας κεντροδεξιάς πρότασης για την προεδρία ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει ως πολιτική δύναμη υπηρετώντας την προεκλογική του ρητορική ότι θα επιδιώξει μια ευρύτερη συνεννόηση και συναίνεση σε όλα τα επίπεδα.

Το θέμα είναι πού βρισκόμαστε τώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε μια μικρή παράταση για την ανάδειξη νέου Προέδρου για να μπορέσει χωρίς την ασφυκτική πίεση των εξελίξεων που αφορούν το μέλλον της χώρας με επίκεντρο την ΕΕ να πάρει τις οριστικές αποφάσεις του. Λογικό. Ο κ. Τσίπρας επιζητεί χρονική ανάσα ώστε να δει προς τα πού οδηγούνται τα πράγματα σε σχέση με τους εταίρους, αν και οι πληροφορίες επιμένουν ότι το Μαξίμου δεν περιμένει μια κατάληξη πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, στις 16 του μήνα.

Η κυβερνητική αποστολή επιστρέφει από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή το πρωί και πιθανότατα το Σάββατο ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει την πρότασή του για τον υποψήφιο Πρόεδρο. Την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επιβεβαιώνουν ότι τα δύο πρόσωπα που εμφανίζονται ως επικρατέστερα για την προεδρία είναι οι κ.κ. Καραμανλής και Αβραμόπουλος. «Εάν οδηγηθούμε σε κάποια άλλη απόφαση αυτό θα σημαίνει ανατροπή» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Μια τέτοια ανατροπή θα επανέφερε στη λίστα των υποψηφίων προσωπικότητες από τον χώρο της Αριστεράς/Κεντροαριστεράς όχι κατ' ανάγκην προερχόμενες από τον χώρο της πολιτικής. Η παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής βγάζει εκτός κάδρου τον Νίκο Κωνσταντόπουλο. Επομένως πιθανότερες θα θεωρούνταν υποψηφιότητες όπως αυτές της Ιωάννας Καρυστιάνη ή του Κώστα Γαβρά.

Πρώην πρωθυπουργός ο πρώτος, επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο δεύτερος. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι βέβαιο ότι θα πανηγύριζε εφόσον ο Κώστας Καραμανλής υπέκυπτε τελικώς και έλεγε «ναι». Ολο το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει επαφές, τηλεφωνήματα και συζητήσεις, όμως τίποτε δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο κ. Καραμανλής θα απαντήσει θετικά. Η αλήθεια είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει ακούσει τα στελέχη του Μαξίμου/ΣΥΡΙΖΑ που τον έχουν προσεγγίσει, ωστόσο θεωρείται απίθανο ότι θα υποκύψει στην πρόκληση της Ηρώδου του Αττικού.

Η εμφάνισή του στη Βουλή χωρίς γραβάτα την ημέρα της ορκωμοσίας δεν υποδηλώνει τίποτε περισσότερο από τη διάθεσή του να νιώθει άνετα, ακόμη και να συμβαδίζει με το dress code της νέας κυβέρνησης. Αλλωστε ο Καραμανλής δεν έκρυψε ποτέ τη συμπάθειά του προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Και οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Κουμουνδούρου και Πλατείας Μαβίλη ήταν ανέκαθεν ανοιχτοί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο 58χρονος πρώην πρωθυπουργός θέλει να συνδεθεί πολιτικά με μια κυβέρνηση-ερωτηματικό.

Στον αντίποδα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εμφανίζεται σαν έτοιμος από καιρό. Γαλάζια στελέχη υποστηρίζουν ότι ο Αβραμόπουλος και οι συνεργάτες του περιμένουν με τις βαλίτσες έτοιμες για την επιστροφή στην Αθήνα. Ο ίδιος φέρεται να έχει εξομολογηθεί στους συνεργάτες του ότι «εφόσον μου προταθεί δεν μπορώ να αρνηθώ».

Ο Αντώνης Σαμαράς προ δεκαημέρου του τηλεφώνησε και του είπε ότι εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον προτείνει τότε η Νέα Δημοκρατία θα τον ψηφίσει. Είχε προηγηθεί μεγάλο εσωτερικό πρεσάρισμα στον πρόεδρο της ΝΔ ακόμη και από στελέχη όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που του είπαν ότι θα ήταν πολιτική ανοησία να έχει προτείνει έναν πρώην επίτροπο για την προεδρία και όχι τον σημερινό χωρίς να υπάρχει ειδικός λόγος.

Τα γαλάζια συστήματα σχεδόν προεξοφλούν ότι ο Αβραμόπουλος θα είναι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Μόνο ένα ερωτηματικό βάζουν. Μήπως ο Πρωθυπουργός επηρεαστεί από πιθανή παρέμβαση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να μην αλλάξουν τη σειρά οι ισορροπίες στην Κομισιόν.

Εάν Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναδειχθεί τελικά ο κ. Αβραμόπουλος, το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση θα είναι ο ορισμός του αντικαταστάτη του στη θέση του επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η λογική οδηγεί στον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη παρά τις διαταραγμένες σχέσεις του με τον Γιούνκερ. Η υπέρβαση δεν αποκλείει την αποστολή στην Κομισιόν ενός προσώπου που διαθέτει καλές σχέσεις με την Ευρώπη και έχει διεκδικήσει το συγκεκριμένο πόστο, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό. Και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πήγε στη Βουλή για να ακούσει τις προγραμματικές του δηλώσεις.

 Πηγή
Βούλα Κεχαγιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg