Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Ανάλυση Stratfor για τις εξελίξεις


http://www.theoccidentalobserver.net/authors/stratfor.jpg
Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην ευρωζώνη όπου κρίνεται η τύχη της Ελλάδας αυτές τις μέρες. Το ερώτημα αν θα χορηγηθεί ελάφρυνση του χρέους της Αθήνας δημιουργεί έντονη συζήτηση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης...

... και οι διαπραγματεύσεις για το χρέος στην Ελλάδα θα μπορούσαν τελικά να καταλήξουν με τη χώρα να εγκαταλείπει τη νομισματική ένωση.

Στη θεωρία, χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία πρέπει να υποστηρίξουν την Ελλάδα, δεδομένου ότι η ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα θα μπορούσε να τους δώσει τη δυνατότητα να απαιτήσουν το ίδιο.

Στην πράξη, όμως, η ελληνική κυβέρνηση έχει μικρή υποστήριξη από τους γείτονές της, κυρίως λόγω της δικών της πολιτικών περιορισμών. Αν και το κίνημα της αντι-λιτότητας θα κερδίσει τελικά στις περιφερειακές χώρες, δεν θα εξαπλωθεί αρκετά γρήγορα για να βοηθήσει την Αθήνα στην τρέχουσα αντιπαράθεση της με τη Γερμανία.

Ανάλυση Stratfor

Δεδομένου ότι ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, , κέρδισε τις γενικές εκλογές στην Ελλάδα της 25ης Ιανουαρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν συναντηθεί αρκετές φορές για να συζητήσουν τα σχέδια του κόμματος για την ελάφρυνση του χρέους. Οι προτάσεις τους περιλαμβάνουν τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων του πλεονασματος της Ελλάδας , μιας ανταλλαγής χρέους για να συνδέσει ένα μέρος του χρέους της χώρας με την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία "αέναων ομολόγων”.


Η Ελλάδα πρότεινε αρχικά ένα τέλος στην εποπτεία της οικονομίας της από την τρόικα - Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - και την αντικατασταση του προγράμματος διάσωσης της με ένα "πρόγραμμα γέφυρα", ενώ διαπραγματεύθηκε τους όρους του χρέους της. Όμως, στις 19 Φεβρουαρίου, η Αθήνα “απάλυνε” τη θέση της, ζητώντας εξάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης και την αποδοχή ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ελλάδα πρότεινε επίσης την εφαρμογή μιας συμφωνίας του 2012 με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα θα λάβει μεγαλύτερης διάρκειας και χαμηλότερα επιτόκια για το χρέος της. Ωστόσο, η Γερμανία παραμένει δύσπιστη και θέλει μια ισχυρότερη δέσμευση από την Ελλάδα σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές δαπανών.


Από τα τέλη Ιανουαρίου, Έλληνες αξιωματούχοι έχουν επισκεφθεί αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να ζητήσουν υποστήριξη .

Το περισσότερο που έχει λάβει η κυβέρνηση των Αθηνών τις τελευταίες ημέρες είναι μια επιφυλακτική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προσπαθεί να λειτουργήσει ως ουδέτερος διαμεσολαβητής ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις του βορρά…

Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις που ζήτησαν διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και σε αντάλλαγμα εφάρμοσαν επώδυνα και αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας . Οι κυβερνήσεις επενδύσαν σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για την υπεράσπιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την αποπληρωμή του χρέους, έτσι ώστε να μην μπορούν τώρα να υποστηρίξουν παραχωρήσεις για την Ελλάδα που δεν έχουν ζητήσει για τις χώρες του…


Η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική στην Ιταλία και τη Γαλλία, δύο χώρες με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να φλερτάρει μετά την ανάληψη της εξουσίας. Ρώμη και Παρίσι έχουν κεντροαριστερές κυβερνήσεις που είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένες ιδεολογικά και βλέπουν με συμπάθεια την Αθήνα. Ωστόσο, η Ιταλία και η Γαλλία έχουν τις δικές τους διαφορές με τη Γερμανία και είναι διστακτικές στο να ανοίξουν ένα άλλο μέτωπο με το Βερολίνο, εγκρίνοντας τα ελληνικά αιτήματα.

Όλα αυτά έχουν αφήσει την Ελλάδα σχετικά απομονωμένη στις πρόσφατες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Η Αθήνα υπολόγιζε στη “Μεσογειακή Ευρώπη” για τη διάσωσή της,αλλά το μόνο που πήρε ήταν συμπάθεια και νευρικά χαμόγελα.

Οι υπόλοιπες χώρες εξακολουθούν να προβληματίζονται στο εσωτερικό τους για την υπόθεση της Ελλάδας.
Στις αρχές Φεβρουαρίου,ο υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας είπε ότι εάν η Αθήνα πάρει οποιαδήποτε μορφή ελάφρυνσης του χρέους, το Δουβλίνο θα απαιτήσει το ίδιο. Επίσης, στις αρχές Φεβρουαρίου, τα μέλη της αριστερής πτέρυγας του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας απέστειλαν επιστολή προς τον Ιταλό πρωθυπουργό Matteo Renzi, ζητώντας του να στηρίξει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Πορτογαλία, το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει μια εσωτερική συζήτηση σχετικά με το πώς πρέπει να χειριστεί το χρέος της η Πορτογαλία. Τέλος, στην Ισπανία οι Podemos, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης να έχουν τη λαϊκή υποστήριξη, υποστηρίζουν μια “πλατφόρμα” που επικεντρώνεται στην αναδιάρθρωση του χρέους.


Οι περισσότερες χώρες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι η εποχή των οδυνηρών περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων θα πρέπει να τελειώσει, και πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση όσον αφορά τους στόχους του χρέους και του ελλείμματος. Σε διαφορετικό βαθμό, όλες οι περιφερειακές χώρες υποστηρίζουν σχέδια για την τόνωση των επενδύσεων στην ευρωζώνη και θέλουν περισσότερο χρόνο για να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Λόγω αυτής της πίεσης,οι Βρυξέλλες κατά πάσα πιθανότητα θα είναι “μαλακές” με χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, όταν θα εξετάσει τους προϋπολογισμούς τους το Μάρτιο. Πιο σημαντικό,είναι ότι υπάρχουν σημαντικά τμήματα του πληθυσμού σε αυτές τις χώρες που αντιτίθενται στον καθοδηγητικό ρόλο της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις και υποστηρίζουν την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους ή την έξοδο από την ευρωζώνη συνολικά.

Οι νέες συγκρούσεις με τη Γερμανία βρίσκονται στην περιφέρεια της ευρωζώνης, αλλά ο χρόνος δεν είναι υπέρ της Ελλάδας. Οι εκλογές που θα μπορούσαν να φέρουν στην εξουσία κυβερνήσεις που είναι πιο φιλικές προς την Ελλάδα είναι ακόμη μήνες μακριά. Η Ισπανία και η Πορτογαλία θα έχουν γενικές εκλογές στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.Οι Podemos θα έχουν μια ισχυρή παρουσία στην Ισπανία, και οι Σοσιαλιστές θα έχουν σημαντικά οφέλη στην Πορτογαλία. Η Ιρλανδία θα διεξάγει εκλογές το πρώτο τρίμηνο του 2016, και το εθνικιστικό Sinn Fein πάει καλά στις δημοσκοπήσεις. Η Ιταλία δεν έχει εκλογές , αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αντίθεση στο ευρώ αυξάνεται μεταξύ των Ιταλών και θα είναι ένα βασικό ζήτημα στο μέλλον.
Η Ελλάδα δημιουργεί ένα προηγούμενο για τους γείτονές της. Εάν Αθήνα επαναδιαπραγματευτεί επιτυχώς το χρέος της, οι άλλοι θα αισθανθούν ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο.

Αλλά αν η Ελλάδα αποτύχει και καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, οι ψηφοφόροι σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια θα φοβηθούν να θέσουν παρόμοια αιτήματα. Η Ελλάδα τελικά θα επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη, έστω και αν δεν πάρει ότι θέλει για το χρέος της. Αλλά αν αφήσει την ευρωζώνη, κατά πάσα πιθανότητα θα περάσει από μια περίοδο βαθιάς οικονομικής δυσχέρειας και πολιτικής αστάθειας που πιθανόν θα διαρκέσει μέχρι τις εκλογές στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Η ειρωνεία γι΄ αυτό που έχει ονομαστεί "Grexit" είναι ότι θα οδηγήσει προσωρινά σε μεγαλύτερη υποστήριξη για το ευρώ στην υπόλοιπη ευρωζώνη, ακόμη και αν αυτό στησίζεται στον φόβο.

Η Αθήνα και οι δανειστές της θα φθάσουν πιθανώς σε μια προσωρινή συμφωνία τις επόμενες ημέρες, αλλά μ΄ αυτή αγοράζουν μόνο χρόνο για τις πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις εντός του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, οι πρόσφατες παραχωρήσεις της Αθήνας προς τους δανειστές της είναι δυνητικά επικίνδυνες για τον ΣΥΡΙΖΑ , αν απομακρυνθεί πάρα πολύ από τις προεκλογικές του υποσχέσεις της. Η κύμα εναντίον της ΕΕ τελικά θα εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης αλλά όχι σύντομα ώστε η Αθήνα να επωφεληθεί.



 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg